To oni, mistrzowie w swoim fachu, wymyślili, że adepci tego zawodu muszą umieć wyczarować bajkowe postaci z mąki, cukru, marcepanu, aby były tak piękne i pachnące, że chce się je natychmiast zjeść.
Przed takim zadaniem stanęli uczniowie szkół zawodowych z całego województwa śląskiego, startujący w ogólnopolskim konkursie na najlepszego ucznia w tym fachu. Tematem przewodnim turnieju jest "Świat baśni i bajek".
Konkurs podzielono na część praktyczną i teoretyczną. We wtorek była praktyczna. Jedna z grup, czternaścioro uczniów, rywalizowała w Lublińcu, w piekarni-ciastkarni mistrza Jana Kampa. Każdy z uczestników musiał sam przygotować tort, odpowiednią ilość ciastek czy wyrobów marcepanowych. Wszystko musiało być fantazyjnie udekorowane. Kandydaci na najlepszego piekarza muszą umieć upiec chleb ozdobny, kilka rodzajów bułek, rogale i chałki.
- Po raz pierwszy biorę udział w ogólnopolskiej edycji turnieju. Rywalizacja jest bardzo ostra. Wszyscy uczestnicy przykładają się z całych sił do pokazania, co potrafią. Poza pomysłem potrzebna jest także precyzja w dekorowaniu smakołyków. Ja przygotowałam między innymi figurki z marcepanu - mówi Aldona Franke, jedna z uczestniczek lublinieckiego konkursu.
Dzisiaj część teoretyczna. Jutro uroczyste podsumowanie konkursu i wręczenie nagród w Tychach, w auli Zespołu Szkół nr 7.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?