Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

19. Festiwal Golonki Bielsko-Biała: Rok temu sprzedali 35 tysięcy porcji golonki! [ZDJĘCIA, PRZEPIS]

KLM
19 Festiwal Golonki w Bielsku-Białej
19 Festiwal Golonki w Bielsku-Białej Łukasz Klimaniec
W Bielsku-Białej zbliża się 19. edycja Festiwalu Golonki, wydarzenia, które na stałe wpisało się w kalendarz gastronomicznych imprez Polski. Przed rokiem podczas tego festiwalu restauracja Hotel Orbis Magura sprzedała 2,5 tys. porcji golonki. W dotychczasowej 18-letniej historii imprezy goście kupili 35 tysięcy porcji.

Golonka nadziewana kaszą pęczak z borowikami będzie tegorocznym hitem 19 Festiwalu Golonki w Hotelu Orbis Magura Bielsko-Biała. Wydarzenie, które od kilkunastu lat przyciąga setki smakoszy tego dania, potrwa od 15 września do 25 października. Goście już mogą rezerwować stoli w hotelowej restauracji.

- Golonka dla niewtajemniczonych jest tylko zwykłym kawałkiem mięsa. My jednak od lat staramy się, aby ten dość pospolity kawałek mięsa stał się kulinarnym przysmakiem. W Bielsku-Białej jest to już tradycja i mamy doświadczenie w przyrządzaniu tej potrawy. Staramy się sprostać najbardziej wyszukanym gustom, dlatego co roku obok sprawdzonych przepisów proponujemy także nowości – wyjaśnia Violetta Krzemień-Banot, dyrektor hotelu.

Mirosław Bogdański, szef kuchni bielskiego Hotelu Orbis Magura przyznaje, że tegoroczna golonka nadziewana kaszą pęczak z borowikami to danie z wiejską nutą.
- Golonka cieszy się dużą popularnością w Beskidach, chyba większą niż na Śląsku, bo w końcu to już 19 edycja festiwalu. Co roku sprzedajemy 2,5 tys. sztuk golonek. Przed rokiem popularnością cieszyła się golonka z żurawiną i jabłkiem oraz golonka z borowikiem. Nowości mają wzięcie, ale ludzie próbują też innych golonek, które hitami były w poprzednich latach – dodaje Bogdański.

Od 1995 roku, kiedy to Festiwal Golonki odbył się po raz pierwszy, w ciągu 18 lat jego edycji zaprezentowano 8 rodzajów przystawek zimnych i gorących, 6 rodzajów zup praz 33 rodzaje dań z golonki wieprzowej. Sprzedano ok. 35 tys. ton porcji, czyli 15 ton specjału. Rekordowy był 2003 rok, gdy miłośnicy golonki zjedli prawie 4 tys. porcji.

Smakiem dań z golonki w Bielsku-Białej podczas festiwalu będzie można delektować się codziennie od 15 września do 25 października w godzinach od 13.00 do 22.00. 27 września, a także 18 i 25 października zaplanowano biesiadę z udziałem zespołu Kwaśnica Bavarian Show.

Krótki przepis na tegoroczny hit, golonkę nadziewaną kaszą pęczak z borowikami.
Składniki: golonka (2 świeże golonki), kasza pęczak 50 g, boczek wędzony 70 g, borowiki 80 g, pół cebuli, 2 licie kapusty włoskiej.
Farsz: podsmażamy boczek z cebulą oraz borowiki, dodajemy ugotowaną kaszę pęczak, doprawiamy. Dodatki do pieczenia: pieprz, sól, 2 cebule, 1 marchew, 2 pietruszka, czosnek, olej oraz wywar mięsny. Zalewa: łyżka soli, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek (4 duże ząbki) – zagotować w 2 litrów wody.
Wykonanie: Świeże oczyszczone golonki włożyć do wystudzonej zalewy na 3-4 dni. Po wyjęciu z zalewy i osuszeniu, nacierać czosnkiem, solą i pieprzem. Następnie faszerować przygotowanym nadzieniem. Tak przygotowane golonki należy zarumienić na oleju z obu stron, następnie dodać grubo starte warzywa oraz przyprawy. Chwilę smażyć po czym wszystko podlać wywarem mięsnym i piec przez około 2 godziny w temperaturze 170 stopni. W czasie pieczenia golonkę od czasu do czasu obracać i podlewać wywarem mięsnym.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!