Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Mięso skażone dioksynami sprzedano w tyskich sklepach

Redakcja
morguefile.com
Skażone dioksynami mięso wieprzowe z Niemiec trafiło do sklepów w Tychach - ustalił inspektorat weterynaryjny.

Półtorej tony skażonego mięsa trafiło do sklepów w powiecie tyskim 3 stycznia. Termin jego przydatności do spożycia upływał 7 stycznia. Jak ustaliły służby weterynaryjne - mięso zostało sprzedane.

W skażonej wieprzowinie stwierdzono 1,5 pikograma dioksyn na gram tłuszczu. Dopuszczalna norma to 1 pikogram. Mimo to taka dawka nie powinna być niebezpieczna dla ludzkiego organizmu. Główny lekarz weterynarii zlecił jednak badania kontrolne wybranych partii mięsa z Niemiec.

W Niemczech afera z dioksynami wybuchła na początku stycznia. W paszach dla zwierząt wykryto wtedy silnie rakotwórcze związki chemiczne, powstające m.in. przy spalaniu śmieci. Źródłem skażonych pasz była firma Harles und Jentzsch ze Szlezwiku-Holsztyna. W jej produktach zawartość szkodliwych substancji okazała się 77 razy wyższa od dopuszczalnej. Źródłem skażenia był tłuszcz użyty do produkcji paszy - wykorzystano tłuszcz przeznaczony do zastosowań technicznych.

Po wykryciu zawartej w paszy trucizny zamknięto niemal 5 tysięcy niemieckich farm, a wiele krajów zawiesiło import jajek, drobiu, wieprzowiny i wołowiny z Niemiec.

W środę ustalono, że część skażonej dioksynami wieprzowiny z 35 świń, oprawionych przez rzeźnię w niemieckim kraju związkowym Saksonia-Anhalt, sprzedano do Polski i Czech.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Mięso skażone dioksynami sprzedano w tyskich sklepach - Dziennik Zachodni