Kucharz papieski Giancarlo Russo w Gliwicach zdradza co...

    Kucharz papieski Giancarlo Russo w Gliwicach zdradza co jadał Jan Paweł II [ZDJĘCIA]

    MCH, fot. Monika Chruścińska-Dragan

    Dziennik Zachodni

    Aktualizacja:

    Dziennik Zachodni

    Giancarlo Russo, mistrz kuchni włoskiej, znany m.in. z programu kulinarnego „Buon Appetito” i oficjalny kucharz Episkopatu przygotowujący dania dla papieży,
    1/20
    przejdź do galerii

    Giancarlo Russo, mistrz kuchni włoskiej, znany m.in. z programu kulinarnego „Buon Appetito” i oficjalny kucharz Episkopatu przygotowujący dania dla papieży, gotował w Gliwicach ©Monika Chruścińska

    Giancarlo Russo, mistrz kuchni włoskiej, znany m.in. z programu kulinarnego „Buon Appetito” i oficjalny kucharz Episkopatu przygotowujący dania dla papieży, gotował w sobotę, 27 września, w CH Forum Gliwice. Każdy mógłe tu po zakupach posmakować jego kunsztu i wygrać wycieczkę do Wenecji. My zapytaliśmy mistrza o tajniki kuchni włoskiej i upodobania kulinarne papieży.
    Polakom kuchnia włoska kojarzy się głównie z pastą i pizzą...
    Kuchnia włoska jest o wiele bogatsza. Serwujemy dużo warzyw, grzyby, ryby, dziczyzny. Dlatego to najwspanialsza kuchnia na świecie. Jesteśmy producentem najlepszej jakości oliwy z oliwek. Ponadto to kuchnia śródziemnomorska, która ma trzy główne cechy: jakość produktów, ich sezonowość, czyli żadnych mrożonek i konserw, oraz bezkompromisowe podejście do gotowania. Proste! Jedno danie – maksymalnie trzy składniki! I nie tylko to. Uwaga! Umiejętne proporcje tych składników. Bilans. Za dużo oregano czy kaparów – nie dobrze, coś dominuje.

    A jak panu smakuje polska kuchnia?
    Bardzo lubię kuchnię staropolską. Moim ulubionym daniem jest bigos, ale od listopada do stycznia. Potem jest za ciepło i bigos niedobry jest. Mówię tu o bigosie gotowanym przez siedem dni, a w nocy przechowywanym na balkonie. Taki jest najlepszy. Mój kolega, nieżyjący już Tadeusz Matysiak, tak go serwował. Podawał też inne moje ulubione staropolskie dania. Smakują mi też polskie zupy, oczywiście szarlotka i sernik. Brakuje mi dobrej staropolskiej kuchni w restauracjach.

    Jest pan oficjalnym kucharzem Episkopatu i gotował pan dla papieży Jana Pawła II i Benedykta XVI, podczas ich pielgrzymek do Polski. Co pan im zaserwował?
    Za każdym razem była to kuchnia włoska. Proste, włoskie jedzenie. Kiedy obsługiwałem delegację Jana Pawła II, był akurat maj. Zatem serwowałem pappardelle, czyli domowej roboty szeroką pastę ze szparagami i łososiem. Na drugie danie przygotowałem eskalopki cielęce z kiwi, a na deser - klasyczną panna cottę z czekoladą. Dla Benedykta XVI zrobiłem z kolei polędwicę wołową z octem balsamicznym i miętą. Żadnej śmietany. Podałem też tagliatelle z krewetkami i tiramisu na deser. Tiramisu po włosku, czyli 100 gram mascarpone, jedno jajko na 25 gram cukru i likier amaretto.

    Jesteśmy w Gliwicach, na Śląsku. Próbował pan już specjałów kuchni śląskiej?
    Próbowałem. Dobre są kluski śląskie z roladą i kapustą.


    *Oceniamy prezydentów miast. Wielki plebiscyt DZ [GŁOSUJ NA TAK LUB NIE]
    *QUIZ DZ: Czy znasz polskie komedie. Cytaty z kultowych filmów. Sprawdź się
    *Miss siatkówki. Jak cheerleaderki zagrzewają siatkarzy do walki w mistrzostwach świata [ZDJĘCIA]
    *Kto ma zagrać na meczu otwarcia stadionu Górnika Zabrze? ZAGŁOSUJ

    Czytaj także

      Komentarze (1)

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Spytejcie sie kuchorza, eli warzol Jonkowi modro kapusta ze roladom?

      Fridka Nowoczka (gość)

      Zgłoś naruszenie treści

      Tyn Giancarlo, to mozno strugol kartofle w kuchni, i myslol, co to do Papieza.
      Bo jakby tak warzou dlo Jonka Paulka, to by musiol miec teroski kole 100 lot - na co mi niy wyglondo.
      No ale Polokow...rozwiń całość

      Tyn Giancarlo, to mozno strugol kartofle w kuchni, i myslol, co to do Papieza.
      Bo jakby tak warzou dlo Jonka Paulka, to by musiol miec teroski kole 100 lot - na co mi niy wyglondo.
      No ale Polokow idzie skormic takimi dupsami - jak sie tam do tekstu wciepnie Jonka Paulka!zwiń

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama