Przegrzebki [PRZEPIS] Gordon Ramsay zrobił przegrzebki w...

    Przegrzebki [PRZEPIS] Gordon Ramsay zrobił przegrzebki w MasterChefie

    MAO

    Dziennik Zachodni

    Aktualizacja:

    Dziennik Zachodni

    Przegrzebki wg Gordona Ramseya
    1/6
    przejdź do galerii

    Przegrzebki wg Gordona Ramseya ©TVN/x-news

    Przegrzebki zwane też muszlami św. Jakuba to popisowe danie Gordona Ramsay'a, kulinarnego guru kucharzy na całym świecie. ZOBACZ PRZEPIS NA PRZEGRZEBKI Gordon Ramsay przegrzebki przygotował w ostatnim odcinku programu MasterChef. Danie zachwyciło uczestników, którzy musieli obserwować jak Gordon Ramsay przygotowuje przegrzebki, a potem zrobić je samodzielnie. Gordon Ramsay zrobił przebrzebki w 23 minuty. Uczestnicy mieli dwa razy więcej czasu.
    Przegrzebki to jadalny gatunek małża nitkoskrzelnego z rodziny przegrzebkowatych. Są zaliczane do owoców morza. Muszlami św. Jakuba zajadają się nie tylko Francuzi. Gordon Ramsay jest z pochodzenia Szkotem, a jednak to przegrzebki są jego popisowym daniem.

    Gordon Ramsay to szef kuchni, kulinarny autorytet, który prowadzi amerykańskie i brytyjskie wersje programów Hell’s Kitchen i Kuchenne koszmary. Według dwutygodnika „Forbes” jest najlepiej zarabiającym szefem kuchni na świecie. Jego roczny dochód to 38 milionów dolarów.

    Przegrzebki - jak mówi - Gordon Ramsay - należy smażyć ok. minuty z każdej strony. Jeśli będziemy smażyć dłużej, wyjdą gumiaste lub twarde jak podeszwa. Przegrzebki powinny być chrupiące z zewnątrz oraz miękkie i jędrne w środku. Trzeba uważać, aby podczas smażenia nie pozbawić ich wilgoci. Suche i twarde są niesmaczne. Jeśli takie zjemy, zrazimy się do muszli św. Jakuba.

    Przegrzebki Gordona Ramseya:


    Gordon Ramsay podkreśla, że przegrzebki są wykwintne i jednocześnie proste w przygotowaniu.

    - Można je jeść surowe, np. w postaci carpaccio, ale najlepiej smakują smażone czy grillowane - pisze w swoich książkach. - Można je też piec w piekarniku, np. w muszlach. Nie trzeba ich wcześniej marynować, wystarczy przyprawić - radzi szef kuchni.

    Przegrzebki doprawia się czosnkiem, cebulką, natką pietruszki, świeżą kolendrą. Po usmażeniu natomiast można skropić sokiem z cytryny. W kuchni azjatyckiej do przyprawienia przegrzebków używa się oleju sezamowego, sosu sojowego, imbiru, chilli, soku z limonki.



    Przegrzebki - przepis:

    • 8 przegrzebków
    • ząbek czosnku
    • 5 g natki pietruszki
    • pół łyżeczki soku z cytryny
    • 4 łyżki oliwy
    • sól i pieprz


    Sposób przygotowania:
    Przegrzebki należy otworzyć nożem. Mięso wyjąć z muszli, oczyścić i dokładnie opłukać. Muszle odłożyć.
    Czosnek tzreba obrać i następnie posiekać. Natkę pietruszki umyć i posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę. Włożyć przegrzebki, czosnek i pietruszkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Uwaga, przegrzebki należy smażyć bez przykrycia na umiarkowanym ogniu przez ok. minutę z każdej strony. Muszle umyć i na nich ułożyć przegrzebki włożyć do muszli. Można skropić sokiem z cytryny. Przegrzebki należy podawać od razu, gdy są gorące.


    Prawybory z DZ: Kto prezydentem? Kto burmistrzem? ZOBACZ i ZAGŁOSUJ
    *Nowy Supersam w Katowicach będzie nową galerią handlową ZDJĘCIA
    *Najlepsza jednostka OSP w woj. śląskim ZAGŁOSUJ W PLEBISCYCIE FINAŁOWYM
    *Praca w Oplu w Gliwicach: Kogo poszukują, jakie zarobki SPRAWDŹ
    *Śląsk, którego nie było. Niesamowite wizjonerskie projekty śląskich miast

    Czytaj także

      Komentarze (7)

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Fanaberie bogaczy ...

      Won z politykami wszelkich maści (gość)

      Zgłoś / 3 / 23

      Fanaberie bogaczy ... niczym ośmiorniczki u pieprzonych polskich polityków. Tyle w temacie.


      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Fanaberie

      Red (gość)

      Zgłoś / 4 / 1

      Dlaczego ten gość od fanaberii kojarzy mi się z elektoratem PIS u.

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Stop idiotom

      anty (gość)

      Zgłoś / 12 / 2

      To żryj bigos całe życie pajacu!


      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      !!!

      Cini (gość)

      Zgłoś / 1

      Spadłem z krzesła ze smiechu jak przeczytałem tą odpowiedź ! Szacun :) Pozdrawiam

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Zaściankowy zacofaniec...

      Andrzej Koraben (gość)

      Zgłoś / 6 / 1

      Żyjemy w XXI wieku. Cały świat, to globalna wioska.
      Szacunek dla tych co potrafią wyjść poza mortadelę czy śledzia.
      Otwórz się na nowe doznania, nowe smaki, nowe myśli...

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      fanaberie bogaczy

      ... (gość)

      Zgłoś / 11 / 5

      idiota

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      !!!

      M (gość)

      Zgłoś / 6 / 2

      Poradnik bardzo przydatny! Dzięki!

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama