Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przegrzebki [PRZEPIS] Gordon Ramsay zrobił przegrzebki w MasterChefie

MAO
Przegrzebki wg Gordona Ramseya
Przegrzebki wg Gordona Ramseya TVN/x-news
Przegrzebki zwane też muszlami św. Jakuba to popisowe danie Gordona Ramsay'a, kulinarnego guru kucharzy na całym świecie. ZOBACZ PRZEPIS NA PRZEGRZEBKI Gordon Ramsay przegrzebki przygotował w ostatnim odcinku programu MasterChef. Danie zachwyciło uczestników, którzy musieli obserwować jak Gordon Ramsay przygotowuje przegrzebki, a potem zrobić je samodzielnie. Gordon Ramsay zrobił przebrzebki w 23 minuty. Uczestnicy mieli dwa razy więcej czasu.

Przegrzebki to jadalny gatunek małża nitkoskrzelnego z rodziny przegrzebkowatych. Są zaliczane do owoców morza. Muszlami św. Jakuba zajadają się nie tylko Francuzi. Gordon Ramsay jest z pochodzenia Szkotem, a jednak to przegrzebki są jego popisowym daniem.

Gordon Ramsay to szef kuchni, kulinarny autorytet, który prowadzi amerykańskie i brytyjskie wersje programów Hell’s Kitchen i Kuchenne koszmary. Według dwutygodnika „Forbes” jest najlepiej zarabiającym szefem kuchni na świecie. Jego roczny dochód to 38 milionów dolarów.

Przegrzebki - jak mówi - Gordon Ramsay - należy smażyć ok. minuty z każdej strony. Jeśli będziemy smażyć dłużej, wyjdą gumiaste lub twarde jak podeszwa. Przegrzebki powinny być chrupiące z zewnątrz oraz miękkie i jędrne w środku. Trzeba uważać, aby podczas smażenia nie pozbawić ich wilgoci. Suche i twarde są niesmaczne. Jeśli takie zjemy, zrazimy się do muszli św. Jakuba.

Przegrzebki Gordona Ramseya:

Gordon Ramsay podkreśla, że przegrzebki są wykwintne i jednocześnie proste w przygotowaniu.

- Można je jeść surowe, np. w postaci carpaccio, ale najlepiej smakują smażone czy grillowane - pisze w swoich książkach. - Można je też piec w piekarniku, np. w muszlach. Nie trzeba ich wcześniej marynować, wystarczy przyprawić - radzi szef kuchni.

Przegrzebki doprawia się czosnkiem, cebulką, natką pietruszki, świeżą kolendrą. Po usmażeniu natomiast można skropić sokiem z cytryny. W kuchni azjatyckiej do przyprawienia przegrzebków używa się oleju sezamowego, sosu sojowego, imbiru, chilli, soku z limonki.

Przegrzebki - przepis:

  • 8 przegrzebków
  • ząbek czosnku
  • 5 g natki pietruszki
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Przegrzebki należy otworzyć nożem. Mięso wyjąć z muszli, oczyścić i dokładnie opłukać. Muszle odłożyć.
Czosnek tzreba obrać i następnie posiekać. Natkę pietruszki umyć i posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę. Włożyć przegrzebki, czosnek i pietruszkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Uwaga, przegrzebki należy smażyć bez przykrycia na umiarkowanym ogniu przez ok. minutę z każdej strony. Muszle umyć i na nich ułożyć przegrzebki włożyć do muszli. Można skropić sokiem z cytryny. Przegrzebki należy podawać od razu, gdy są gorące.


Prawybory z DZ: Kto prezydentem? Kto burmistrzem? ZOBACZ i ZAGŁOSUJ
*Nowy Supersam w Katowicach będzie nową galerią handlową ZDJĘCIA
*Najlepsza jednostka OSP w woj. śląskim ZAGŁOSUJ W PLEBISCYCIE FINAŁOWYM
*Praca w Oplu w Gliwicach: Kogo poszukują, jakie zarobki SPRAWDŹ
*Śląsk, którego nie było. Niesamowite wizjonerskie projekty śląskich miast

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo

Materiał oryginalny: Przegrzebki [PRZEPIS] Gordon Ramsay zrobił przegrzebki w MasterChefie - Dziennik Zachodni