Przegrzebki to jadalny gatunek małża nitkoskrzelnego z rodziny przegrzebkowatych. Są zaliczane do owoców morza. Muszlami św. Jakuba zajadają się nie tylko Francuzi. Gordon Ramsay jest z pochodzenia Szkotem, a jednak to przegrzebki są jego popisowym daniem.
Gordon Ramsay to szef kuchni, kulinarny autorytet, który prowadzi amerykańskie i brytyjskie wersje programów Hell’s Kitchen i Kuchenne koszmary. Według dwutygodnika „Forbes” jest najlepiej zarabiającym szefem kuchni na świecie. Jego roczny dochód to 38 milionów dolarów.
Przegrzebki - jak mówi - Gordon Ramsay - należy smażyć ok. minuty z każdej strony. Jeśli będziemy smażyć dłużej, wyjdą gumiaste lub twarde jak podeszwa. Przegrzebki powinny być chrupiące z zewnątrz oraz miękkie i jędrne w środku. Trzeba uważać, aby podczas smażenia nie pozbawić ich wilgoci. Suche i twarde są niesmaczne. Jeśli takie zjemy, zrazimy się do muszli św. Jakuba.
Przegrzebki Gordona Ramseya:
Gordon Ramsay podkreśla, że przegrzebki są wykwintne i jednocześnie proste w przygotowaniu.
- Można je jeść surowe, np. w postaci carpaccio, ale najlepiej smakują smażone czy grillowane - pisze w swoich książkach. - Można je też piec w piekarniku, np. w muszlach. Nie trzeba ich wcześniej marynować, wystarczy przyprawić - radzi szef kuchni.
Przegrzebki doprawia się czosnkiem, cebulką, natką pietruszki, świeżą kolendrą. Po usmażeniu natomiast można skropić sokiem z cytryny. W kuchni azjatyckiej do przyprawienia przegrzebków używa się oleju sezamowego, sosu sojowego, imbiru, chilli, soku z limonki.
Przegrzebki - przepis:
- 8 przegrzebków
- ząbek czosnku
- 5 g natki pietruszki
- pół łyżeczki soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Przegrzebki należy otworzyć nożem. Mięso wyjąć z muszli, oczyścić i dokładnie opłukać. Muszle odłożyć.
Czosnek tzreba obrać i następnie posiekać. Natkę pietruszki umyć i posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę. Włożyć przegrzebki, czosnek i pietruszkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Uwaga, przegrzebki należy smażyć bez przykrycia na umiarkowanym ogniu przez ok. minutę z każdej strony. Muszle umyć i na nich ułożyć przegrzebki włożyć do muszli. Można skropić sokiem z cytryny. Przegrzebki należy podawać od razu, gdy są gorące.
Prawybory z DZ: Kto prezydentem? Kto burmistrzem? ZOBACZ i ZAGŁOSUJ
*Nowy Supersam w Katowicach będzie nową galerią handlową ZDJĘCIA
*Najlepsza jednostka OSP w woj. śląskim ZAGŁOSUJ W PLEBISCYCIE FINAŁOWYM
*Praca w Oplu w Gliwicach: Kogo poszukują, jakie zarobki SPRAWDŹ
*Śląsk, którego nie było. Niesamowite wizjonerskie projekty śląskich miast
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?