Szlak Bielska Kraina propaguje turystykę i regionalne...

    Szlak Bielska Kraina propaguje turystykę i regionalne potrawy

    Łukasz Klimaniec

    Dziennik Zachodni

    Dziennik Zachodni

    Bielsko-Biała też ma góralski klimat. Na zdjęciu zespół Beskid
    1/2
    przejdź do galerii

    Bielsko-Biała też ma góralski klimat. Na zdjęciu zespół Beskid ©www.zpitbeskid.bielsko.pl

    Powstaje szlak turystyczny Bielska Kraina! Wybierając się na nasz szlak będzie można pojechać do gospodarstwa sadowniczego, skosztować soku tłoczonego naturalnymi sposobami, zobaczyć z bliska, jak wygląda produkcja tego soku - mówi Malwina Kleszcz, dyrektorka biura Lokalnej Grupy Rybackiej Bielska Kraina, jaka działa w powiecie bielskim.
    W Beskidach powstaje szlak turystyczny Bielska Kraina, oparty na produktach regionalnych. To niecodzienny pomysł na przyciągnięcie turystów?
    Teren powiatu bielskiego nie jest charakterystyczny dla turystów. Zwykle jadą oni w okolice Brennej, Wisły, Ustronia, ewentualnie do Istebnej. Tworząc szlak na bazie produktów regionalnych, których mamy przecież całkiem sporo, a które przyciągają turystów, chcieliśmy pokazać, że powiat bielski ma wiele do zaoferowania.


    Co na przykład?
    Poza certyfikowanym Bestwińskim Karpiem Królewskim mamy wspaniałe mięsne wyroby tradycyjne, są znakomite miody, soki owocowe, przetwory warzywne i owocowe. I właśnie na nich chcieliśmy oprzeć nasz szlak. Jesteśmy w trakcie tworzenia oferty zarówno dla dzieci, młodzieży, jak i dorosłych. Zależy nam, by dotrzeć do różnych grup - zarówno osób indywidualnych, jak i zrzeszeń, kół emerytów, rencistów, przedsiębiorców. Jednodniowe, dwudniowe lub trzydniowe wycieczki mają skupiać się na odwiedzeniu punktów związanych z produktem regionalnym.

    Na co mogą liczyć turyści wybierając się na szlak turystyczny Bielska Kraina?
    Wybierając się na nasz szlak będzie można pojechać do gospodarstwa sadowniczego, skosztować soku tłoczonego naturalnymi sposobami, zobaczyć z bliska, jak wygląda produkcja tego soku. Inną atrakcją będzie wyjazd na łowisko, gdzie każdy będzie mógł łowić ryby, a później grillować. Podczas wizyty u pszczelarzy każdy skosztuje miodu prosto z pasieki. Będzie też okazja zwiedzenia Muzeum Fauny i Flory Morskiej i Śródlądowej w Jaworzu. Atrakcji jest bardzo dużo. Zamierzamy też uwzględnić restauracje, które serwują dania oparte na produktach regionalnych. Tworzeniu szlaku patronuje Śląska Organizacja Turystyczna, z którą 6 listopada organizujemy spotkanie dla chętnych do włączenia się w szlak.

    Rozmawiał: Łukasz Klimaniec


    *Prawybory z DZ: Kto prezydentem? Kto burmistrzem? ZOBACZ i ZAGŁOSUJ
    *Nowy Supersam w Katowicach będzie nową galerią handlową ZDJĘCIA
    *Najlepsza jednostka OSP w woj. śląskim ZAGŁOSUJ W PLEBISCYCIE FINAŁOWYM
    *Praca w Oplu w Gliwicach: Kogo poszukują, jakie zarobki SPRAWDŹ
    *Śląsk, którego nie było. Niesamowite wizjonerskie projekty śląskich miast

    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo