Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Śląski kołocz w Warsie! Pasażerowie się skuszą?

AGA, MIW
Podróżujący koleją mogą skosztować tradycyjnego kołocza śląskiego. Prowadzona wspólnie przez Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego i WARS akcja to część kampanii promocyjnej „Śląskie. Pozytywna energia”.

Smaczna niespodzianka czeka na pasażerów pociągów Express Intercity „Sobieski” kursujących na trasie Warszawa – Wiedeń – Warszawa od 27 października do 2 listopada 2014 r. Akcja objęta jest patronatem Marszałka Województwa Śląskiego.

„Akcja poczęstunkowa w pociągach „Sobieski” to część kampanii promocyjnej, w ramach której poprzez hasło „Śląskie. Pozytywna energia” chcemy zwrócić uwagę turystów z Polski, jak i zagranicy na atrakcyjność województwa śląskiego oraz zaprosić wszystkich do odwiedzania naszego regionu” – mówi członek Zarządu Województwa Śląskiego Arkadiusz Chęciński.

Do 2 listopada pasażerowie w ramach bezpłatnego poczęstunku otrzymają od stewardów WARS tradycyjny kołocz śląski (zwany także kołaczem śląskim). Kołocz śląski jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych produktów tradycyjnych związanych z tradycją kulinarną Górnego Śląska i Śląska Opolskiego. W lipcu 2011 roku został wpisany w unijny rejestr Chronionych Oznaczeń Geograficznych jako produkt regionalny i tym samym stał się kolejną wizytówką regionów. Wytwarzany jest na terenie dwóch województw: śląskiego i opolskiego.

Serwowany przysmak to tradycyjne ciasto drożdżowe występujące w czterech odmianach: bez nadzienia tylko z posypką oraz nadzieniem serowym, makowym i jabłkowym. Placek ma także charakterystyczny maślany zapach. Ciasto wywodzi się z tradycji przygotowywania i spożywania obrzędowego ciasta weselnego, które wypiekano już od X stulecia. Popularność kołocza śląskiego z biegiem wieków była coraz większa. Jako kosztowne ciasto weselne kołacz miał zagwarantować nowej rodzinie dostatek. Z biegiem czasu wyrób stał się wypiekiem dostępnym na co dzień, ale jego rola ciast obrzędowego nadal jest ważna. Do tej pory pielęgnowany jest na Śląsku zwyczaj „chodzenia z kołaczem” czyli zanoszenie go na 3-4 dni przed weselem zaproszonym na uroczystość gościom.

„Jako firma świadcząca usługi gastronomiczne w podróży, chcemy aby nasi klienci otrzymywali zawsze jak najlepsze, świeże produkty. Kilka miesięcy temu zmieniliśmy menu, jak i na bieżąco udoskonalamy i urozmaicamy naszą ofertę, stąd też cykliczne pomysły na serwowanie produktów regionalnych. Mamy nadzieję, że akcja promująca kołocze śląskie spotka się ciepłym przyjęciem pasażerów” – mówi Paweł Dudek, Prezes Zarządu WARS.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Michał Pietrzak - Niedźwiedź włamał się po smalec w Dol. Strążyskiej

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera