Aby zrobić pierniki potrzebujemy:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki miodu
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 torebki przyprawy piernikowej
- 1 łyżka masła
- 2 jajka (jedno do posmarowania)
- ok. 1/4 szklanki lekko ciepłego mleka
Ponadto potrzebne będą foremki do wykrawania pierniczków oraz dekoracja: lukier, polewa, gotowe posypki, wiórki kokosowe czy pisaki do dekoracji.
Na początek mąkę przesiewamy przez sito na stolnicę. Dodajemy rozpuszczony gorący miód i mieszamy nożem. Siekamy miód i mąkę dodając kolejno: cukier, sodę oczyszczoną, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie - masło i jedno jajko.
Pyszne pierniki [PRZEPIS]. Jak zrobić pierniki świąteczne?
Do przestudzonej masy dolewamy mleko (łyżką) i zagniatamy ręką ciasto aż będzie średnio twarde i gęste, przypominające ciasto kruche.
Gdy ciasto będzie gładkie, rozwałkowujemy je na wysypanej mąką stolnicy na placek o grubości maksymalnie 1 cm. Foremkami wykrawamy z ciasta pierniczki.
Włączamy piernik i nagrzewamy go do 180 st. C.
Pierniczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 - 15 minut.
Gdy ostygną, można je dowolnie udekorować. Smacznego!
*Kto wygrał wybory w Twoim mieście? ZOBACZ WYNIKI WYBORÓW 2014
*Nowe władze woj. śląskiego: Koalicja PO, PSL, SLD. Marszałek Saługa. Zarząd wybrany
*Niesamowite zdjęcia nocne Katowic. Takich Katowic jeszcze nie widzieliście [ZOBACZ ZDJĘCIA]
*Śląsk Plus - pierwsza rejestracja za darmo. Zobacz nowy interaktywny tygodnik o Śląsku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?