Zabrze: pierwszoklasiści uczyli się zdrowego odżywiania

    Zabrze: pierwszoklasiści uczyli się zdrowego odżywiania

    KD

    Dziennik Zachodni

    Dziennik Zachodni

    Zabrze: pierwszoklasiści uczyli się zdrowego odżywiania

    ©materiały prasowe

    Pierwszoklasiści z zabrzańskiej szkoły podstawowej przez dwa dni zgłębiali tajniki zdrowego odżywiania. Na zajęciach odbywających się w katedrze dietetyki Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach, uczniowie przygotowali razowe bułeczki, kolorowe naleśniki, sałatki czy ciastka. Warsztaty odbyły się w ramach akcji "Kolorowo znaczy zdrowo".
    Zabrze: pierwszoklasiści uczyli się zdrowego odżywiania

    ©materiały prasowe

    Dzieciaki przygotowywały posiłki pod czujnym okiem Mariusza Malinowskiego, szefa kuchni w Hotelu Rezydencja w Piekarach Śląskich, który jest partnerem akcji "Kolorowo znaczy zdrowo" oraz pracowników Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Pierwszoklasiści w profesjonalnie wyposażonej kuchni, w której na co dzień uczą się studenci dietetyki, poznawali zasady zdrowego przyrządzania posiłków. Dowiedzieli się też jak komponować pełnowartościowe posiłki.

    - Dzieci samodzielnie przygotowały zdrowe i pożywne potrawy, od prostych śniadań po dania obiadowe - opowiada szef kuchni z hotelu Rezydencja. - Upiekły między innymi bułki na mące razowej z bardzo zdrowymi dodatkami: orzechami, suszoną żurawiną i pestkami z dyni. Wszystko bez dodatku soli i białego cukru - podkreśla.

    - Bogactwo barw na talerzu, pochodzących głównie z warzyw i owoców, to gwarancja, że młody organizm otrzymuje potrzebne składniki mineralne, witaminy i błonnik - podkreśla Gabriela Wanat z katedry dietetyki Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. - Bardzo ważne jest by dzieci od najmłodszych lat poznawały nowe smaki, by zobaczyły, że ze zdrowych produktów można stworzyć smaczne i ładnie wyglądające posiłki. To zaprocentuje w przyszłości - podpowiada.

    Tymczasem według różnych badań od 15 proc. do nawet 30 proc. polskich dzieci w wieku dojrzewania ma nadwagę lub jest otyłych. W dużej mierze jest to efektem nieprawidłowego odżywiania w tym m.in. pomijania posiłków i nieregularnego ich spożywania, sięgania po niezdrowe przekąski czy duże ilości słodyczy oraz niewystarczającego spożycia warzyw i owoców.


    *Najpiękniej oświetlone miasto na święta. Które? ZOBACZ TUTAJ
    *Zboczeniec z Częstochowy nieuchwytny. Goni, straszy i chce gwałcić [PORTRET PAMIĘCIOWY]
    *Napad na Club 80 w Siemianowicach. Bandyci zdemolowali lokal
    *Prezent na Święta Bożego Narodzenia: Najfajniejszy prezent na święta TOP 10 PREZENTÓW
    *Śląsk Plus - pierwsza rejestracja za darmo. Zobacz nowy interaktywny tygodnik o Śląsku

    Czytaj także

      Komentarze (2)

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Zdrowie

      Krystian (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 1

      Bardzo fajna inicjatywa, w dzieciach przyszłość, a jeśli będą się zdrowo odżywiać to ta przyszłość będzie lepsza. www.biochatka.pl

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Edukacja to podstawa

      Anna (gość)

      Zgłoś naruszenie treści

      Z przyjemność przeczytałam ten artykuł. Mam nadzieję, że inni także zaczną edukować naszą młodzież. Przy okazji takiej lekcji dodałam bym kilka informacji o działaniu ziół jaki stosujemy w naszch...rozwiń całość

      Z przyjemność przeczytałam ten artykuł. Mam nadzieję, że inni także zaczną edukować naszą młodzież. Przy okazji takiej lekcji dodałam bym kilka informacji o działaniu ziół jaki stosujemy w naszch potrawach. Tu http://www.livingnatural.pl/naturalna-apteka/42-abc-ziol naprzykład mają taką wikipedię ziół. Super sprawa i pewnie można korzytać do celów edukacyjnychzwiń

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama