Ciasto na Boże Narodzenie. Zobacz przepis na babkę, która...

    Ciasto na Boże Narodzenie. Zobacz przepis na babkę, która zawsze się udaje!

    Anastazja Bezduszna

    Głos Wielkopolski

    Aktualizacja:

    Głos Wielkopolski

    Ciasto na Boże Narodzenie
    1/4
    przejdź do galerii

    Ciasto na Boże Narodzenie ©Anastazja Bezduszna

    Dwanaście potraw, ubieranie choinki, a przed tym wieloetapowe sprzątanie - zanim zasiądziemy do wigilijnego stołu, czekają nas zwykle długie godziny przygotowań. Co robić, kiedy nie zostaje nam czasu na wypieki, a w cukierniach pozostały puste półki? Razem z Przemysławem Siekierskim, szefem cukierni Cappuccina Kawiarnia & Cukiernia proponujemy sprawdzony przepis na babkę, którą można przygotować nawet w dzień Wigilii.

    Ciasto na Boże Narodzenie. Zobacz przepis na babkę, która zawsze się udaje!


    - Ciastem, które zawsze się uda, jest brytyjska babka piaskowa, tak zwany Pound cake - radzi Przemysław Siekierski.
    Pound cake to ciasto, do przygotowania którego potrzebne są cztery składniki - mąka, masło, jajka i cukier - każdego z nich potrzebujemy po funcie, to około 450 g.

    ZOBACZ: Potrawy wigilijne: 12 tradycyjnych dań na Wigilię [PRZEPISY, LISTA, ZDJĘCIA]


    - Babka przygotowana zgodnie z tradycyjnym przepisem może być zbyt duża, by dała radę ją zjeść cała rodzina. Dlatego ilość składników zmieniamy w celu uzyskania konkretnej wielkości ciasta - mówi Przemysław Siekierski, który wyliczył dla naszych czytelników proporcje.

    Dla przygotowania klasycznego angielskiego Pound Cake'u w zmniejszonej wersji będziemy potrzebowali: 250 g masła, 250 g cukru, 250 g mąki, 5 jajek, 15 g proszku do pieczenia. Najpierw ucieramy masło z cukrem. Wbijamy w masę jajka, po jednym, cały czas mieszając. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy.

    Zobacz też: Jak wybrać dobrego, świeżego wigilijnego karpia? NAJLEPSZY KARP NA ŚWIĘTA, PRZEPISY


    Zagniatamy ciasto. Gotowe przekładamy do foremki i pieczemy w 180 stopniach przez 30-50 minut. Jak nabierze złotego koloru możemy je wyjąć z pieca. Sprawdźmy też patyczkiem, czy jest gotowe.

    - Część ciasta możemy też zabarwić kakao i po przełożeniu do formy wszprycować resztę ciemnego ciasta w środek jasnego - radzi Przemysław Siekierski. - Po upieczeniu otrzymamy kolorowe szlaczki.

    Czytaj: Potrawy wigilijne: Co na przejedzenie? Jak zjeść 12 dań w Wigilię i nie przytyć?



    Pound cake - PRZEPIS


    Składniki:
    • 250 g masła,
    • 250 g cukru,
    • 250 g mąki,
    • 5 jajek,
    • 15 g proszku do pieczenia


    Na następnej stronie: Przepis na tort truflowy

    1 3 »

    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama