Rudzkie smaki na finiszu

    Rudzkie smaki na finiszu

    Dziennik Zachodni

    Dziennik Zachodni

    Puszysty sernik Adrianny Szefer oraz wigilijny karp na 2 sposoby Anny Jach dołączyły do grona „Rudzkich Smaków”. Kulinarny konkurs przygotowany przez rudzki magistrat dobiegł końca.
    Michał Kaczmarczyk, ambasador konkursu, postanowił w listopadzie wyróżnić przepis Adrianny Szefer.– Sernik to klasyczne ciasto, ale można przygotować je na wiele sposobów. Dla tych, którzy podczas świąt nie obejdą się bez nuty korzennej w swoich wypiekach, polecam dodanie do kruchego ciasta odrobiny cynamonu lub przyprawy piernikowej – poleca Michał Kaczmarczyk.- Na masę serową można również wyłożyć podgrzane z odrobiną alkoholu powidła śliwkowe i delikatnie rozprowadzić je wykałaczką na powierzchni, rysując fantazyjne wzory – dodaje.


    Smakiem grudnia została propozycja Anny Jach. – Doskonałe potrawy z karpia, lekkostrawne, smaczne na ciepło i na zimno – poleca autorka przepisu.- Podczas świątecznych przygotowań to czego nam najbardziej brakuje to czas, dlatego wybrałem proste przepisy na karpia, które jednak będą efektownie prezentowały się na wigilijnym stole – mówi Michał Kaczmarczyk.

    Zwycięskie propozycje uczestników konkursu znajdują się na stronie internetowej miasta www.rudaslaska.pl, w zakładce „Rudzkie Smaki”.

    Puszysty sernik z soczystymi brzoskwiniami i delikatną bezową pianką

    Składniki

    Kruche ciasto:

    2 szklanki mąki pszennej
    20 dag masła
    4 łyżki cukru pudru
    2 żółtka
    szczypta soli

    Masa serowa:

    1 kg białego sera (może być z wiaderka)
    2 jajka
    4 żółtka
    1 szklanka cukru pudru
    2 budynie waniliowe lub śmietankowe (po 40 g)
    1/2 szklanki oleju
    1/2 szklanki mleka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    kilka kropel aromatu waniliowego lub śmietankowego

    Bezowa pianka:

    6 białek
    1 szklanka cukru pudru

    Dodatkowo:

    1 puszkę brzoskwiń
    10 dag wiórek kokosowych

    Przygotowanie:

    Przesianą mąkę, cukier puder, masło, sól i żółtka zagniatamy w zwartą masę. Formujemy kulę, obwijamy ją folią i chowamy do lodów ki na godzinę.

    Brzoskwinie odsączamy i kroimy w większą kostkę.

    Jajka, żółtka i cukier puder ucieramy razem do białości. Dodajemy przesiane budynie i proszek
    do pieczenia. Następnie stopniowo dodajemy ser, mleko i olej. Na końcu dodajemy aromat.

    Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.

    Wyciągamy ciasto z lodówki i wykładamy nim dno formy. Nakłuwamy gęsto widelcem, następnie wylewamy na ciasto masę serową.

    Formę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 45 minut.

    Chwilę przed końcem pieczenia ubijamy białka z cukrem pudrem. Następnie wyciągamy formę
    z piekarnika, wykładamy pokrojone brzoskwinie, równomiernie wykładamy ubitą pianę, posypujemy wiórkami kokosowymi i wkładamy z powrotem do piekarnika. Pieczemy kolejne 15 minut.

    Po tym czasie sernik pozostawiamy w wyłączonym piekarniku i studzimy przy uchylonych drzwiczkach.

    Smacznego!

    Wigilijny karp na dwa sposoby

    Karp duszony w pietruszce

    1,5 kg sprawionego karpia, 75 dag korzenia pietruszki, pęczek natki, sól, pieprz czarny mielony, masło

    Tuszkę karpia pokroić na dzwonka albo na kawałki, oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pietruszki umyć, obrać, pokroić w poprzeczne lub skośne plasterki o grubości do 1 centymetra. Natkę pietruszki posiekać.

    W brytfance albo naczyniu żaroodpornym układać warstwy ryby i pokrojonych korzeni pietruszki, posypywać posiekaną natką. Ostatnią warstwą ma być pietruszka. Na wierzchu poukładać plasterki masła. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C, piec przez około 1 godzinę. Przed podaniem posypać zieleniną. Serwować z ziemniakami w dowolnej postaci albo z pieczywem.

    Karp pieczony z jabłkami

    Tuszka sprawionego karpia, o wadze około 1,5 kg, 2 jabłka, najlepiej szare renety albo zbliżone smakiem, majeranek otarty, sól, 1-2 łyżki masła

    Jabłka obrać, pokroić w ósemki, usunąć gniazda nasienne, posypać grubo majerankiem, potrzymać w miseczce przez około godzinę. Tuszkę karpia osolić, nadziać jabłkami, spiąć wykałaczkami albo szpilkami kuchennymi.

    Na dno brytfanki położyć arkusz folii aluminiowej, na niej rybę. Przykryć drugim płatem folii. Piec przez około 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 - 200°C. Kwadrans przed końcem pieczenia, zdjąć folię, polać roztopionym masłem i przyrumienić.

    Smacznego!


    *Najpiękniej oświetlone miasto na święta. Które? ZOBACZ TUTAJ
    *Zboczeniec z Częstochowy nieuchwytny. Goni, straszy i chce gwałcić [PORTRET PAMIĘCIOWY]
    *Napad na Club 80 w Siemianowicach. Bandyci zdemolowali lokal
    *Prezent na Święta Bożego Narodzenia: Najfajniejszy prezent na święta TOP 10 PREZENTÓW
    *Śląsk Plus - pierwsza rejestracja za darmo. Zobacz nowy interaktywny tygodnik o Śląsku

    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama