Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Karp z Koziegłówek koło Częstochowy będzie na papieskim stole

MANO, mat.prasowe
Polski karp na papieskim stole! I to bez ości! Filety z tej tradycyjnej, wigilijnej ryby przygotowała firma SoNa z Koziegłówek, w województwie śląskim. To już nie pierwszy raz, kiedy Gwardia Szwajcarska zamawia ryby na święta w jednej z największych w Polsce przetwórni ryb i owoców morza. Karpie zostały odłowione w Gospodarstwach Rybackich województwa świętokrzyskiego.

Poza karpiem świętokrzyskim z Koziegłówek do Watykanu pojechała też wysłany został m.in. sum europejski.

- To ważne wyróżnienie dla wszystkich pracowników naszej firmy oraz naszych dostawców. Świadczy ono o zaufaniu, jakim cieszą się nasze produkty. Jakość, na którą stawiamy od blisko ćwierćwiecza, procentuje. I to powód do dumy - mówi Marian Nawrot, prezes firmy SoNa z Koziegłówek.

Karpia w Stolicy Apostolskiej dla papieża Franciszka oraz Benedykta XVI przyrządzali kucharze z Pomorza.

Karp świętokrzyski jest hodowany w sposób zapewniający najwyższą jakość. Żywiony zbożem rośnie trzy lata. Dopiero w trzecim roku osiąga wagę około 1,5 kg. Znakiem rozpoznawczym karpia żywionego zbożem jest złoty kolor w linii nabocznej tzw. "złoty brzuszek". Jego mięso nie rozpada się przy smażeniu. Białko zawarte w mięsie karpia jest przyswajalne dwukrotnie lepiej niż w przypadku innych mięs. Zawiera kwasy Omega-3, które spowalniają proces starzenia się komórek oraz mają działanie przeciwnowotworowe.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!