Poza karpiem świętokrzyskim z Koziegłówek do Watykanu pojechała też wysłany został m.in. sum europejski.
- To ważne wyróżnienie dla wszystkich pracowników naszej firmy oraz naszych dostawców. Świadczy ono o zaufaniu, jakim cieszą się nasze produkty. Jakość, na którą stawiamy od blisko ćwierćwiecza, procentuje. I to powód do dumy - mówi Marian Nawrot, prezes firmy SoNa z Koziegłówek.
Karpia w Stolicy Apostolskiej dla papieża Franciszka oraz Benedykta XVI przyrządzali kucharze z Pomorza.
Karp świętokrzyski jest hodowany w sposób zapewniający najwyższą jakość. Żywiony zbożem rośnie trzy lata. Dopiero w trzecim roku osiąga wagę około 1,5 kg. Znakiem rozpoznawczym karpia żywionego zbożem jest złoty kolor w linii nabocznej tzw. "złoty brzuszek". Jego mięso nie rozpada się przy smażeniu. Białko zawarte w mięsie karpia jest przyswajalne dwukrotnie lepiej niż w przypadku innych mięs. Zawiera kwasy Omega-3, które spowalniają proces starzenia się komórek oraz mają działanie przeciwnowotworowe.
*Najpiękniej oświetlone miasto na święta. Które? ZOBACZ TUTAJ
*Napad na Club 80 w Siemianowicach. Bandyci zdemolowali lokal
*Prezent na Święta Bożego Narodzenia: Najfajniejszy prezent na święta TOP 10 PREZENTÓW
*Śląsk Plus - pierwsza rejestracja za darmo. Zobacz nowy interaktywny tygodnik o Śląsku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?