Rudzkie smaki wyłonione! Powstał kulinarny kalendarz na 2015...

    Rudzkie smaki wyłonione! Powstał kulinarny kalendarz na 2015 rok [ZDJĘCIA]

    Michał Nowak

    Dziennik Zachodni

    Aktualizacja:

    Dziennik Zachodni

    Rudzkie smaki wyłonione! Powstał kulinarny kalendarz na 2015 rok [ZDJĘCIA]
    1/20
    przejdź do galerii

    ©Michał Nowak

    Rudzkie smaki 2014: Kołacz z serem, Śląska kopa, Nadziewany filet z kurczaka w cieście francuskim oraz wiele innych dań znalazło się w kalendarzu kulinarnym na 2015 rok, który właśnie został wydany przez rudzki magistrat. Jest to zwieńczenie akcji "Rudzkie smaki", w której mieszkańcy przesyłali swoje autorskie pomysły na smakowite potrawy.
    Konkurs "Rudzkie Smaki" trwał od lutego 2014 roku. Mieszkańcy w tym czasie przysyłali przepisy na potrawy, z których wybierano "smak miesiąca". Przepis trafiał na stronę internetową miasta, natomiast autorowi przyznawano nagrodę. Teraz wszystkie najlepsze smaki można znaleźć w specjalnym kalendarzu na 2015 rok, wydanym przez urząd miasta.

    - Uważam, że ten konkurs był świetną sprawą, bardzo dobrze się przy tym bawiłem - mówi Bernard Piwoń, którego przepis na leczo stał się smakiem sierpnia.
    - Przy tworzeniu przepisu żona i córka trochę mi podpowiadały. Wysyłając zgłoszenie na konkurs napisałem w mailu, że starałem się podpatrzeć co żona gotuje i samemu urozmaicić to danie na swój sposób – dodaje.

    Moja potrawa nawiązuje do dawnych tradycji wiejskich, gdzie wykorzystywano to, co rośnie wokół nas, na łąkach, polach czy w lasach - mówi Adam Podgórski, autor Zrazów cielęcych w sosie wiosennym. - Ta potrawa to taki wynalazek, którym można trochę zaszpanować, ale do codziennego menu bym jej nie radził wprowadzać. Jesteśmy tradycjonalistami, jak obiad jest niedzielny to wiadomo, że w niedzielę jemy zawsze kluski i roladę, w jakiś sposób urozmaicone według własnego uznania – śmieje się laureat potrawy wybranej smakiem kwietnia.

    Ambasadorem "Rudzkich smaków" jest Michał Kaczmarczyk, mistrz kulinarny z Rudy Śląskiej, zdobywca wyróżniony w konkursie "Kucharz roku", organizowanym przez magazyn tematyczny "Kuchnia".

    Swoje potrawy w konkursie zgłaszali nie tylko mieszkańcy Rudy Śląskiej, ale też np. Katowic czy Raciborza. Każda potrawa w kalendarzu ma swoje zdjęcie, a po zakończeniu roku można odciąć części stron z kalendarium, dzięki czemu pozostanie nam praktyczna książeczka kulinarna.

    Wydanie kalendarza było możliwe dzięki rudzkim przedsiębiorcom. Na jego okładce znalazł się piekarok, czyli pochodzący z 1900 roku domowy piec do chleba, który od 2013 roku ponownie jest w użytku. Zdjęcia do kalendarza opracowała Magdalena Godlewska-Kosak. Przedstawiciele miasta już zapowiadają, że tego typu akcje będą kontynuowane.


    *Najpiękniej oświetlone miasto na święta. Które? ZOBACZ TUTAJ
    *Niesamowite zdjęcia nocne Katowic. Tomasz Kozioł pokazał Katowice, jakich nie widzieliście [ZDJĘCIA]
    *Morderstwo w Katowicach na Tysiąclecia: Marta wołała o pomoc. Przed kim uciekał Dawid?
    * Szalony kierowca toyoty yaris z Będzina zajeżdża drogę i strzela! [FILM Z KAMERKI, ZDJĘCIA]
    *Śląsk Plus - pierwsza rejestracja za darmo. Zobacz nowy interaktywny tygodnik o Śląsku

    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      DZ poleca

      DZIEWCZYNA LATA 2017 | Głosujemy!

      DZIEWCZYNA LATA 2017 | Głosujemy!

      Dopasuj słowa do opisów i sprawdź, czy znasz język śląski

      Dopasuj słowa do opisów i sprawdź, czy znasz język śląski

      Inwestycje zagraniczne: jak są ważne dla polskiej gospodarki?

      Inwestycje zagraniczne: jak są ważne dla polskiej gospodarki?

      Światło i kolor w pokojach dziecięcych

      Światło i kolor w pokojach dziecięcych

      Gry On Line - Zagraj Reklama