Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Rudzkie smaki wyłonione! Powstał kulinarny kalendarz na 2015 rok [ZDJĘCIA]

Michał Nowak
Rudzkie smaki 2014: Kołacz z serem, Śląska kopa, Nadziewany filet z kurczaka w cieście francuskim oraz wiele innych dań znalazło się w kalendarzu kulinarnym na 2015 rok, który właśnie został wydany przez rudzki magistrat. Jest to zwieńczenie akcji "Rudzkie smaki", w której mieszkańcy przesyłali swoje autorskie pomysły na smakowite potrawy.

Konkurs "Rudzkie Smaki" trwał od lutego 2014 roku. Mieszkańcy w tym czasie przysyłali przepisy na potrawy, z których wybierano "smak miesiąca". Przepis trafiał na stronę internetową miasta, natomiast autorowi przyznawano nagrodę. Teraz wszystkie najlepsze smaki można znaleźć w specjalnym kalendarzu na 2015 rok, wydanym przez urząd miasta.

- Uważam, że ten konkurs był świetną sprawą, bardzo dobrze się przy tym bawiłem - mówi Bernard Piwoń, którego przepis na leczo stał się smakiem sierpnia. - Przy tworzeniu przepisu żona i córka trochę mi podpowiadały. Wysyłając zgłoszenie na konkurs napisałem w mailu, że starałem się podpatrzeć co żona gotuje i samemu urozmaicić to danie na swój sposób – dodaje.

Moja potrawa nawiązuje do dawnych tradycji wiejskich, gdzie wykorzystywano to, co rośnie wokół nas, na łąkach, polach czy w lasach - mówi Adam Podgórski, autor Zrazów cielęcych w sosie wiosennym. - Ta potrawa to taki wynalazek, którym można trochę zaszpanować, ale do codziennego menu bym jej nie radził wprowadzać. Jesteśmy tradycjonalistami, jak obiad jest niedzielny to wiadomo, że w niedzielę jemy zawsze kluski i roladę, w jakiś sposób urozmaicone według własnego uznania – śmieje się laureat potrawy wybranej smakiem kwietnia.

Ambasadorem "Rudzkich smaków" jest Michał Kaczmarczyk, mistrz kulinarny z Rudy Śląskiej, zdobywca wyróżniony w konkursie "Kucharz roku", organizowanym przez magazyn tematyczny "Kuchnia".

Swoje potrawy w konkursie zgłaszali nie tylko mieszkańcy Rudy Śląskiej, ale też np. Katowic czy Raciborza. Każda potrawa w kalendarzu ma swoje zdjęcie, a po zakończeniu roku można odciąć części stron z kalendarium, dzięki czemu pozostanie nam praktyczna książeczka kulinarna.

Wydanie kalendarza było możliwe dzięki rudzkim przedsiębiorcom. Na jego okładce znalazł się piekarok, czyli pochodzący z 1900 roku domowy piec do chleba, który od 2013 roku ponownie jest w użytku. Zdjęcia do kalendarza opracowała Magdalena Godlewska-Kosak. Przedstawiciele miasta już zapowiadają, że tego typu akcje będą kontynuowane.


*Najpiękniej oświetlone miasto na święta. Które? ZOBACZ TUTAJ
*Niesamowite zdjęcia nocne Katowic. Tomasz Kozioł pokazał Katowice, jakich nie widzieliście [ZDJĘCIA]
*Morderstwo w Katowicach na Tysiąclecia: Marta wołała o pomoc. Przed kim uciekał Dawid?
* Szalony kierowca toyoty yaris z Będzina zajeżdża drogę i strzela! [FILM Z KAMERKI, ZDJĘCIA]
*Śląsk Plus - pierwsza rejestracja za darmo. Zobacz nowy interaktywny tygodnik o Śląsku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!