Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kolorowe sałatki z pomarańczą. Zobacz przepisy!

Anastazja Bezduszna
Sałatka z pomarańczą, szpinakiem i serem feta
Sałatka z pomarańczą, szpinakiem i serem feta 123rf
Uwielbiamy pomarańcze, nie tylko ze względu na ich przyjemny i orzeźwiający smak, ale także za ich wartości odżywcze. Zobacz przepisy na sałatki z pomarańczą!

Większość z nas mylnie ceni sobie pomarańcze jako źródło witaminy C, zapominając przy tym, że zawierają one dużo witaminy A, P, B i D, a także minerałów - na przykład żelaza i potasu. Jedna średnia pomarańcza zawiera dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.

Dietetycy zalecają, by osoby cierpiące na niedokrwistość jadły pomarańcze. Sok z tych owoców daje ulgę podczas gorączki lub grypy, ponadto stymuluje apetyt, którego najczęściej podczas choroby brak.

Badania pokazały, że D-limonen zawarty w pomarańczach zapobiega różnym rodzajom raka, np. płuc, piersi, skóry. Co więcej, antyoksydanty i witamina C wspomagają odporność, która odgrywa ważną rolę w zwalczaniu komórek rakowych. Pomarańcze to też dobre źródło błonnika, który wspomaga pracę żołądka i jelit. Dzięki przeciwutleniaczom pomaga usunąć z organizmu toksyny, zapobiegając przedwczesnemu starzeniu.

Miąższ owoców jest szczególnie przydatny tym, którzy chcą pozbyć się zbędnych kilogramów. Włókna pomarańczy pęcznieją w żołądku tym samym wywołują uczucie sytości. A jeden owoc zawiera tylko 70-90 kalorii. Istnieje wiele dań z wykorzystaniem zarówno pomarańczy, jak i jego soku. Bogata w "pomarańczowe przepisy" jest kuchnia śródziemnomorska. W południowej Europie, zwłaszcza w Grecji i Hiszpanii, bardzo popularne są sałatki z pomarańczy.

Sałatka z pomarańczą, kolendrą i rzodkiewką - przepis

Składniki:

  • 1 szklanka siekanej czerwonej kapusty,
  • 2 rzodkiewki,
  • 1 pomarańcza,
  • łyżka soku z limonki,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • szczypta rozgniecionych nasion kminku,
  • trochę posiekanej kolendry,
  • cebula dymka,
  • sól

Sposób przygotowania:
Drobno siekamy dymkę. Myjemy i mielimy kolendrę. Rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki. Pomarańczę oczyszczamy ze skórki i kroimy, usuwając białą warstwę i pestki.

Mieszamy wszystkie pokrojone składniki w salaterce. Dodajemy przyprawy i polewamy sokiem z limonki oraz oliwą z oliwek. Sałatka dobrze pasuje do mięsnych dań i do rybnych.

Kolejne przepisy na sałatki z pomarańczą na następnej stronie!

Sałatka z pomarańczą, fenkulem włoskim (koprem) - przepis

Składniki:

  • 2 fenkula włoskie,
  • 3-4 pomarańcze,
  • pęczek pietruszki,
  • garść czarnych oliwek bez pestek,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Fenkul myjemy i kroimy na cienkie krążki. Pomarańcze oczyszczamy ze skórki i kroimy na drobne kawałki. Oliwki kroimy w krążki, a pietruszkę siekamy drobno. Mieszamy wszystkie pokrojone składniki. Polewamy oliwą z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem.

Sałatka z pomarańczą i marchewką - przepis

Składniki:

  • 2 marchewki,
  • 1 pomarańcza,
  • garść rodzynek,
  • łyżeczka sezamu,
  • olej lub oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
Marchewkę myjemy, obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach.
Pomarańczę obieramy i kroimy. Rodzynki myjemy w ciepłej wodzie. Marchewkę mieszamy z pomarańczą i rodzynkami.
Posypujemy sezamem. Skrapiamy oliwą z oliwek. Od razu podajemy.

Kolejne przepisy na sałatki z pomarańczą na następnej stronie!

Sałatka z pomarańczą, rukolą i mozzarellą - przepis

Składniki:

  • pęczek rukoli,
  • 1 kulka mozzarelli,
  • 1 pomarańcza,
  • 2 łyżki ziaren granatu,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Rukolę zanurzamy w zimnej wodzie na pół godziny, by straciła gorzkość. Mozzarellę drobno kroimy.
Pomarańczę obieramy ze skórki, rozdzielamy na cząstki i oczyszczamy z białego miąższu. Na talerz wykładamy najpierw rukolę, następnie cząstki pomarańczy i pokrojoną mozzarellę. Skrapiamy wszystko oliwą z oliwek. Solimy i pieprzymy do smaku. Na samym końcu posypujemy sałatkę ziarnami granatu.

Sałatka z pomarańczą, szpinakiem i serem feta

Składniki:

  • pęczek szpinaku młodego,
  • 1 pomarańcza,
  • garść suszonej żurawiny lub wiśni,
  • 100 g sera feta,
  • garść płatków migdałowych,
  • świeżo mielony pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
Szpinak myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Pomarańczę obieramy ze skórki i kroimy na nieduże kawałki. Żurawinę myjemy w ciepłej wodzie. Kroimy fetę w nieduże kawałki. Wykładamy na talerz najpierw szpinak, następnie kawałki pomarańczy, na górę układamy ser i żurawinę. Posypujemy płatkami migdałowymi i dodajemy pieprz. Wszystko polewamy oliwą z oliwek.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski