Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

O pieczeniu bab, zapachach sprzed lat i kuchennym stole, co łączy pokolenia [CZYTAJ ŚLĄSK PLUS]

Barbara Siemianowska
Halina Szafraniec i Bronisława Janiczek z Ornontowic pieką wielkanocne baby
Halina Szafraniec i Bronisława Janiczek z Ornontowic pieką wielkanocne baby Maciej Gapiński/Dziennik Zachodni
W Ornontowicach baby wielkanocne to specjalność Koła Gospodyń Wiejskich. Ale teraz słodkie wypieki nie robią już takiej kariery jak kiedyś. Czasy się zmieniły

Młodzi teraz są na diecie, dbają o figurę, ćwiczą na siłowni, na babcine ciasto już nie patrzą tak, jak my kiedyś - mówi pani Bronisława, przygotowując składniki na trójkolorową babę wielkanocną. Tuż obok stoi pani Halina z przepisem na babę cytrynową w ręce. Obie panie to długoletnie członkinie Koła Gospodyń Wiejskich w Ornontowicach. A to zobowiązuje. No bo kto tak dobrze upiecze i ugotuje, jak nie gospodynie z KGW? Na swoim koncie mają już pewnie po kilka tysięcy ciast, ciasteczek, tortów, bab i babeczek. Ale to statystyki sprzed lat. - Kiedyś ciasto musiało być co weekend, teraz już tylko od święta.

Człowiek coraz starszy, a i swojskie wypieki straciły na wartości - komentują gospodynie z Ornontowic. Ale co jak co, na Wielkanoc baby muszą być własnej roboty.

Na świąteczny stół bez ryzyka

W miniony wtorek w siedzibie KGW na stole rozłożono jaja, masło, mąki różnego rodzaju, cukier i formy do pieczenia. Już od godziny 8 rano wszystko było gotowe na wielkie pieczenie. Tym razem sprawcami tego słodkiego poruszenia przedświątecznego byliśmy my.


*Najlepsze życzenia Wielkanocne POWAŻNE, RELIGIJNE, ZABAWNE, SMS
*Szok! Wzięła 500 zł chwilówki, teraz musi spłacić aż 181 tysięcy!
*Zielony jęczmień na odchudzanie? Rewelacyjna dieta na wiosnę, która działa
*Amerykańskie wojsko jedzie w Beskidy i straszy Rosjan [ZDJĘCIA + WIDEO]
*Śląsk Plus - pierwsza rejestracja za darmo. Zobacz nowy interaktywny tygodnik o Śląsku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: O pieczeniu bab, zapachach sprzed lat i kuchennym stole, co łączy pokolenia [CZYTAJ ŚLĄSK PLUS] - Dziennik Zachodni