Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak wybrać najlepsze jajka przed Wielkanocą? Podpowiadamy!

Marta Danielewicz
Jak wybrać najlepsze jajka przed Wielkanocą? Podpowiadamy!
Jak wybrać najlepsze jajka przed Wielkanocą? Podpowiadamy! Marta Danielewicz
Duże, małe, białe, pomarańczowe, gęsie, przepiórcze, kurze, po benedyktyńsku, w koszulce, na miękko. Jajko wielkanocne niejedno ma imię.

Nie wyobrażamy sobie Wielkanocy bez jajek. To fakt. I chociaż jemy je codziennie, nie wiemy nawet co kryje się pod tą twardą skorupką. W komedii romantycznej "Uciekająca panna młoda" Julia Roberts zastanawiając się w jakiej formie jajka lubi najbardziej przygotowuje je: po benedyktyńsku, w koszulce, w formie jajecznicy, na miękko, na twardo, z bekonem, jako kogel mogel. Sposobów co zrobić z jajkami jest bez liku. Jednak nie każdy wie, że ich smak czy wygląd uzależniony jest od chowu i gatunku producenta, czyli kur.

Zobacz też:

- Chów kur może być klatkowy, ściółkowy, wybiegowy i ekologiczny. W tych trzech pierwszych przypadkach ptaki karmione są głównie paszą. Badania pokazują, że najbardziej bezpieczne dla konsumentów są jajka z chowu klatkowego. Wtedy hodowca ma pełną kontrolę nad tym co dana kura je - tłumaczy dr hab. Grzegorz Leśnierowski z katedry zarządzania jakością żywności z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Jak zauważa specjalista kury z takiego chowu znoszą średnio 330 jaj rocznie.

Ciasta na Wielkanoc PRZEPISY: Mazurek, makowiec, babka, sernik, pascha. Co upiec na Wielkanoc?

- Najmniej bezpieczne są jajka z gospodarstw wiejskich, gdzie kury wolno się pasą i jedzą wszystko co im wpadnie w dziób. Od ropy z traktora po swoje odchody. A takie substancje są przenoszone do jaj. Dlatego też niektórzy hodowcy dodają sztuczny barwnik do pasz, by żółtka ich jajek były bardziej pomarańczowe - tłumaczy G. Leśnierowski. Jak mówią sami hodowcy, sprzedawcy jajek ekologicznych często oszukują swoich konsumentów.

- By jajko było naprawdę eko, kura powinna być chroniona od różnych substancji i jeść tylko świeże rzeczy - komentuje Sławomir Piątkowski, hodowca ze Stęszewa. Dlatego jeśli chcemy mieć jajka od kurki chowanej ekologicznie lub z wolnego wybiegu to najlepiej mieć swoje zaufane źródła. Takie też ma Maria Pietrzak, która do wielkanocnych wypieków i dań wykorzystuje jajka z oznaczeniami 0 (ekologiczne) i 1 (z wolnego wybiegu) lub z wiejskiego gospodarstwa.

POLECAMY:

- Moim zdaniem czuć różnicę pomiędzy tymi jajkami. Mają inny kolor i inny smak. A na to wpływa też karma, którą jedzą. A takie z wolnego wybiegu są lepiej karmione, jest lepsza higiena ich chowu. Mam pewność, że takie kury nie są karmione antybiotykami i resztkami po swoich ziomkach - mówi Maria Pietrzak, blogerka kulinarna.

Na straganach zobaczyć można jajka różnej maści i wielkości. Na polskim rynku kupimy nie tylko te kurze, ale także przepiórcze, kacze, a nawet strusie!

- Kolor jajek zależy też od rasy kur. Jajka od Zielononóżek i rasy Leghorn są białe. Natomiast od Nioski-Rossa bardziej pomarańczowe. Te najczęściej kupują gospodynie do świątecznych wypieków. Białe jajka są delikatniejsze w smaku - mówi pan Robert, sprzedawca z Rynku Jeżyckiego.

Chociaż lekarze i dietetycy uważają, że przeciętnie powinniśmy jeść maksymalnie dwa jajka dziennie, w Wielkanoc można sobie pofolgować zdaniem Grzegorza Leśnierowskiego. - Przepiórcze jajka mają mniej cholesterolu niż pochodzące od kur, dlatego jeśli ktoś chce w Wielkanoc jeść zdrowo może kurze zastąpić takimi- tłumaczy.

Ważną kwestią jest również data ważności takiego jajka. Najlepsze są te świeże, ale zazwyczaj termin ich przydatności to około miesiąc. By sprawdzić czy jajko jest świeże powinniśmy je zanurzyć w wodzie. Jeśli wypłynie- nie nadaje się na Wielkanocny stół.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski