Pomysły na szybkie potrawy Wielkanocne [PRZEPISY]

    Pomysły na szybkie potrawy Wielkanocne [PRZEPISY]

    KR

    Dziennik Zachodni

    Dziennik Zachodni

    Żurek

    Żurek ©Polskapresse

    Nie masz czas przygotować własnego zakwasu pod żurek? Niespodziewani goście właśnie Was odwiedzili i musisz na szybko coś przygotować? Spokojnie. Znaleźliśmy dla Was na prawdę kilka bardzo szybkich przepisów na wielkanocne dania. Sami zobaczcie!
    Żurek

    Żurek ©Polskapresse

    ŚLEDZIE NA WIELKANOC



    Co potrzebujemy? Kubełek 400 g śledzi a'la matias bez zalewy lub 800 g z zalewą, olej rzepakowy, ocet spirytusowy, kilka cebul pokrojonych w talarki, pieprz do smaku. Słoik o pojemności 1 l.

    Jak przygotować? W słoiku układamy warstwami pokrojone w paseczki śledzie, cebulę, szczyptę pieprzu oraz pół łyżeczki octu spirytusowego. Układamy, aż uzupełnimy cały słoik. Na koniec dodajmy olej rzepakowy. A całość umieszczamy w lodówce. Śledzie warto przygotować kilka dni wcześniej.

    ŻUREK Z KIEŁBASĄ I JAJKIEM

    Co potrzebujemy? Pół litra zakwasu, jedną łyżkę mąki oraz oleju. Do tego przygotuj warzywa: pietruszkę, marchew i cebulę. Potrzebne będzie też 20 dag kiełbasy i sześć jajek. A z przypraw miej pod ręką: jedną łyżeczkę soli, szczyptę majeranku i czarnego pieprzu.

    Jak przygotować? Najpierw obierz marchewkę i pietruszkę, a następnie zalej wodą i gotuj przez 10 minut. Później dodaj zakwas oraz przypieczoną połówkę cebuli i gotuj przez kolejne 15 min. Dodaj przyprawy i mąkę. Kolejny krok to przygotowanie kiełbasy. Pokrój w kostkę pozostałą połówkę cebuli i podsmaż razem z kiełbasą, a później dodaj do żurku. Jajka ugotuj na twardo.

    JAJKA FASZEROWANE Z SZYNKĄ

    Co potrzebujesz? 10 jajek, słoiczek majonezu, ogórki kiszone, 20 dag szynki, czerwoną paprykę. Do smaku przyprawiamy solą i pieprzem. A do dekoracji przyda się natka pietruszki lub szczypiorek.

    Jak przygotować? Jajka gotujemy na twardo, a potem zostawiamy do ostygnięcia. Następnie obieramy je, przekrawamy na pół i wyciągamy żółtka. Przygotowaną szynkę, ogórka i paprykę kroimy drobno. Następnie dodajemy żółtka, majonez, przyprawy i mieszamy. Tak przygotowany farsz wsadzamy do wydrążonych białek. Całość można udekorować natką pietruszki albo szczypiorkiem.

    JAJKA FASZEROWANE NA OSTRO

    Co potrzebujemy? 6 jajek, pół łyżeczki papryki w proszku, tyle samo gorczycy, dwie łyżki majonezu.

    Jak przygotować? Podobnie jak poprzednie jajka gotujemy, studzimy, obieramy i przekrawamy na pół. Żółtka wyciągamy, rozdrabniamy i mieszamy razem z majonezem i przyprawami.


    *Najlepsze życzenia Wielkanocne POWAŻNE, RELIGIJNE, ZABAWNE, SMS
    *Sprawdzian szóstoklasistów 2015 [PYTANIA + ODPOWIEDZI] Wszystkie odpowiedzi są logiczne?
    *Zielony jęczmień na odchudzanie? Rewelacyjna dieta na wiosnę, która działa
    *Wybory prezydenckie 2015: Oto kandydaci na prezydenta RP
    *Śląsk Plus - pierwsza rejestracja za darmo. Zobacz nowy interaktywny tygodnik o Śląsku

    Czytaj także

      Komentarze (2)

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Marta poleca

      Marta (gość)

      Zgłoś naruszenie treści

      Smaczne potrawy. A dodatkowe przepisy świąteczne można znaleźć tutaj http://narozneokazje.pl/przepisy-na-wielkanoc-oto-wielkanocne-potrawy-swiateczne-przepisy/

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      super przepisy

      hungermann (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 1 / 2

      ...a moze tak swinska dupa w kapuscie albo kartofle z pola i leb od gorola albo tez 2 kartofle, cebula i leb z ciula? Super Dziennik, sosnowiec pur.

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama