Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomysły na szybkie potrawy Wielkanocne [PRZEPISY]

KR
Żurek
Żurek Polskapresse
Nie masz czas przygotować własnego zakwasu pod żurek? Niespodziewani goście właśnie Was odwiedzili i musisz na szybko coś przygotować? Spokojnie. Znaleźliśmy dla Was na prawdę kilka bardzo szybkich przepisów na wielkanocne dania. Sami zobaczcie!

ŚLEDZIE NA WIELKANOC

Co potrzebujemy? Kubełek 400 g śledzi a'la matias bez zalewy lub 800 g z zalewą, olej rzepakowy, ocet spirytusowy, kilka cebul pokrojonych w talarki, pieprz do smaku. Słoik o pojemności 1 l.

Jak przygotować? W słoiku układamy warstwami pokrojone w paseczki śledzie, cebulę, szczyptę pieprzu oraz pół łyżeczki octu spirytusowego. Układamy, aż uzupełnimy cały słoik. Na koniec dodajmy olej rzepakowy. A całość umieszczamy w lodówce. Śledzie warto przygotować kilka dni wcześniej.

ŻUREK Z KIEŁBASĄ I JAJKIEM

Co potrzebujemy? Pół litra zakwasu, jedną łyżkę mąki oraz oleju. Do tego przygotuj warzywa: pietruszkę, marchew i cebulę. Potrzebne będzie też 20 dag kiełbasy i sześć jajek. A z przypraw miej pod ręką: jedną łyżeczkę soli, szczyptę majeranku i czarnego pieprzu.

Jak przygotować? Najpierw obierz marchewkę i pietruszkę, a następnie zalej wodą i gotuj przez 10 minut. Później dodaj zakwas oraz przypieczoną połówkę cebuli i gotuj przez kolejne 15 min. Dodaj przyprawy i mąkę. Kolejny krok to przygotowanie kiełbasy. Pokrój w kostkę pozostałą połówkę cebuli i podsmaż razem z kiełbasą, a później dodaj do żurku. Jajka ugotuj na twardo.

JAJKA FASZEROWANE Z SZYNKĄ

Co potrzebujesz? 10 jajek, słoiczek majonezu, ogórki kiszone, 20 dag szynki, czerwoną paprykę. Do smaku przyprawiamy solą i pieprzem. A do dekoracji przyda się natka pietruszki lub szczypiorek.

Jak przygotować? Jajka gotujemy na twardo, a potem zostawiamy do ostygnięcia. Następnie obieramy je, przekrawamy na pół i wyciągamy żółtka. Przygotowaną szynkę, ogórka i paprykę kroimy drobno. Następnie dodajemy żółtka, majonez, przyprawy i mieszamy. Tak przygotowany farsz wsadzamy do wydrążonych białek. Całość można udekorować natką pietruszki albo szczypiorkiem.

JAJKA FASZEROWANE NA OSTRO

Co potrzebujemy? 6 jajek, pół łyżeczki papryki w proszku, tyle samo gorczycy, dwie łyżki majonezu.

Jak przygotować? Podobnie jak poprzednie jajka gotujemy, studzimy, obieramy i przekrawamy na pół. Żółtka wyciągamy, rozdrabniamy i mieszamy razem z majonezem i przyprawami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Pomysły na szybkie potrawy Wielkanocne [PRZEPISY] - Dziennik Zachodni