Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak pospolity żurek pożarł śląski żur [ŚLĄSK PLUS]

Katarzyna Pachelska
Grzegorz Jędrak, były zawodowy żołnierz, prowadzi w Katowicach lokal z prawdziwym śląskim jedzeniem
Grzegorz Jędrak, były zawodowy żołnierz, prowadzi w Katowicach lokal z prawdziwym śląskim jedzeniem Arkadiusz Gola/Dziennik Zachodni
Śląski żur to poważna zupa, a nie żaden żurek - grzmi Grzegorz Jędrak, kucharz i wyznawca regionalnej kuchni

Jest żurek?! -pytają od progu (niektórzy) goście Szynku Old Fashioned w Katowicach. - Nie ma! - burczy Grzegorz Jędrak, właściciel i kucharz tego przybytku, ostoi prawdziwej kuchni śląskiej. - Jest tylko żur! - dodaje. - Aaa, to poprosimy - wzdychają z ulgą klienci.

Pan Grzegorz za to wcale nie odczuwa ulgi, bo on śląski żur traktuje ze śmiertelną powagą, jak zresztą i całą kuchnię śląską. - Ten żurek się rozplenił niekontrolowanie - wzdycha. - I teraz wszystko jest żurkiem, i żur, i barszcz biały, i zalewajka. Ale najgorsze to tzw. żurek śląski! Nie ma czegoś takiego! Jak żurek, to na pewno nie śląski - dodaje.

Żeby pokazać, jak wygląda i smakuje prawdziwy śląski żur, przygotował dla nas z przyjemnością tę zupę, a z obowiązku - jeszcze barszcz biały i zalewajkę.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Michał Pietrzak - Niedźwiedź włamał się po smalec w Dol. Strążyskiej

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Jak pospolity żurek pożarł śląski żur [ŚLĄSK PLUS] - Dziennik Zachodni