Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Japońskie pierogi z Częstochowy podbiją Europę [ZDJĘCIA]

Janusz Strzelczyk
Częstochowska fabryka będzie produkować 1500 ton rocznie pierogów goyza. Teraz fabryka zatrudnia 30 osób. Od lipca zatrudnienie wzrośnie do 60 osób.
Częstochowska fabryka będzie produkować 1500 ton rocznie pierogów goyza. Teraz fabryka zatrudnia 30 osób. Od lipca zatrudnienie wzrośnie do 60 osób. Janusz Strzelczyk
Dzisiaj otwarto w Częstochowie nowoczesną fabrykę fabrykę mrożonej żywności polsko-japońskiej spółki Ajinomoto Jawo. Japoński partner zainwestował 8 mln zł w linię do produkcji japońskich pierogów gyoza.

Pierogi goyza są produkowane na rynek europejski. Częstochowska fabryka będzie produkować 1500 ton rocznie pierogów gyoza. Teraz fabryka zatrudnia 30 osób. Od lipca zatrudnienie wzrośnie do 60 osób.

Ajinomoto Frozen Foods jest jednym z największych koncernów w branży żywnościowej na świecie. Jawo jest czstochowską firma rodzinną. Działa od 1992 roku. Produkuje m.in. pierogi, knedle, naleśniki. W 2014 roku obie formy zawiązały w Polsce spółkę pod nazwa Ajinomoto Jawo.

Gyozę można przyrządzić na kilka sposobów - ugotować na praze, usmażyć na patelni z niewielką ilością oleju, usmażyć na głębokim tłuszczu.


*Czy krematorium bezcześciło zwłoki? W Zabrzu wrze. Ludzie chcą wyjaśnień
*Strzelanina w Kuźni Raciborskiej. Nie żyje rodzina policjant, policjantka i ich dziecko
*Zielony jęczmień na odchudzanie? Rewelacyjna dieta na wiosnę, która działa
*Wybory prezydenckie 2015: Oto kandydaci na prezydenta RP
*Śląsk Plus - pierwsza rejestracja za darmo. Zobacz nowy interaktywny tygodnik o Śląsku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!