Japońskie pierogi gyoza z... Częstochowy podbijają Europę

    Japońskie pierogi gyoza z... Częstochowy podbijają Europę

    Janusz Strzelczyk

    Dziennik Zachodni

    Dziennik Zachodni

    Częstochowska fabryka będzie produkować 1500 ton rocznie pierogów goyza. Teraz fabryka zatrudnia 30 osób. Od lipca zatrudnienie wzrośnie do 60 osób.
    1/4
    przejdź do galerii

    Częstochowska fabryka będzie produkować 1500 ton rocznie pierogów goyza. Teraz fabryka zatrudnia 30 osób. Od lipca zatrudnienie wzrośnie do 60 osób. ©Janusz Strzelczyk

    Japończycy ze światowego koncernu Ajinomoto Frozen Foods utworzyli spółkę z częstochowską firmą Jawo. Będą produkować pierogi.
    W Częstochowie otwarto nowoczesną fabrykę mrożonej żywności polsko-japońskiej spółki Ajinomoto Jawo. Japoński partner zainwestował 8 mln zł w linię do produkcji pierogów gyoza na rynek europejski. To popularne w Japonii danie z cienkiego ciasta nadziewanego farszem mięsno-warzywnym, mięsnym lub z ryb i owoców morza.

    Obecnie fabryka zatrudnia 30 osób. Od lipca zatrudnienie wzrośnie do 60. Ajinomoto Frozen Foods jest jednym z największych koncernów branży żywnościowej na świecie.

    - Najpierw produkowaliśmy pierogi w Tajlandii. Chcieliśmy jednak trafić na rynek europejski, dlatego szukaliśmy tutaj firmy. Wybraliśmy Jawo, bo to lider na rynku lokalnym w produkcji pierogów. Za tą firmą przemawiał również fakt, że stosuje podobne składniki i prowadzona jest w niej bardzo wysoka kontrola jakości - twierdzi Satoshi Hibi, prezes Ajinomoto Jawo.

    ZOBACZ TAKŻE:
    Japońskie pierogi z Częstochowy podbiją Europę [ZDJĘCIA]


    Jawo istnieje od 1992 roku. To częstochowska firma rodzinna. Produkuje m.in. pierogi, knedle, naleśniki. Szybko rozwijający się rynek japońskiej żywności sprawił, że firmy postanowiły otworzyć wspólny biznes. W październiku 2014 roku zawiązano spółkę, której nadano nazwę Ajinomoto Jawo Sp. z o.o. Nowa fabryka działa w hali przy ul. Bór.

    -Będziemy dążyć do szybkiego osiągnięcia sprzedaży na poziomie czterech miliardów jenów. Dzięki uruchomieniu zakładu w Częstochowie zwiększymy produkcję mrożonej gyozy z dotychczasowych 300 ton do 1500 ton rocznie - zapewnia Satoshi Hibi. - W przyszłości chcemy też sprawdzić, czy polskie pierogi mają szansę na rynku japońskim.
    1 »

    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama