Grillowanie czas zacząć. Jak Polska długa i szeroka, będą się snuły dymy z rusztów z opiekanym mięsiwem i wędlinami. Czy jednak możemy to robić zgodnie ze staropolską zasadą: gdzie dusza zapragnie?
Gdzie grilować?
- Oddając się przyjemności grillowania podczas majówki, nie można zapomnieć o wyborze odpowiedniego miejsca - mówi Iwona Zapart, prezes katowickiego oddziału Federacji Konsumentów. - Nie wszędzie można przyrządzać z jego pomocą potrawy zgodnie nie tylko z zasadami savoir-vivre'u, ale i prawem.
Przy okazji podpowiadamy też, na co zwrócić uwagę, gdy kupujemy produkty, które umilają nam wypoczynek, m.in. różnego rodzaju grille i meble ogrodowe.
Zanim kupisz potrzebny sprzęt
Gdy kupujesz sprzęt do grillowania lub meble ogrodowe:
Przede wszystkim sprawdź, czy produkt jest stabilny. Zarówno grille, jak i meble ogrodowe, muszą mieć określoną wytrzymałość, powinny być wykonane z solidnych materiałów - podstawowe elementy konstrukcyjne nie mogą być zbyt cienkie, giąć się lub załamywać. Nie mogą być chwiejne i - przy lekkim nawet dotknięciu - przewracać się lub niebezpiecznie przechylać. W przypadku grillów grozi to poważnym poparzeniem użytkownika lub pożarem, a w przypadku mebli ogrodowych - upadkiem, potłuczeniami, a nawet poważnymi urazami, np. złamaniem kończyn, urazem głowy.
Jaki grill wybrać?
Na co musisz zwrócić uwagę:
Przed zakupem tych produktów powinniśmy zachować należytą staranność i rozwagę, a w szczególności: zawsze dokładnie czytać oznakowanie! Informacje na opakowaniu i samym produkcie wskazują, czy zachodzi prawdopodobieństwo, że produkt może - w określonych okolicznościach - stwarzać zagrożenie, a także kto odpowiada za jego dystrybucję lub wprowadzenie na rynek.
Trzeba też sprawdzić, czy na etykiecie znajduje się oznaczenie zgodności z normą europejską lub polską. Normy nie są wprawdzie obowiązkowe, ale ich stosowanie przez producenta jest dla nas informacją, że produkt został wytworzony zgodnie z ogólnie przyjętymi wytycznymi i jest produktem bezpiecznym w zakresie wymagań objętych tą normą. Należy sprawdzić, czy produkt nie został umieszczony w rejestrze produktów niebezpiecznych.
Warto stosować się do zaleceń producenta i pytać sprzedawcę. Jeśli sprzedawca nie chce lub nie potrafi udzielić potrzebnych informacji, należy zastanowić się nad kupnem oferowanych towarów.
Pamiętaj, każdy konsument ma wpływ na bezpieczeństwo produktów! Chociaż eliminuje się z rynku wiele takich, które nie spełniają wymagań bezpieczeństwa, wciąż pojawiają się nowe, sprowadzane w dużych ilościach spoza Unii Europejskiej, najczęściej z Chin. Są to produkty tanie i nie zawsze właściwej jakości.
Gdzie wolno robić grilla
Ekspert podpowiada: Nie każdy lubi zapachy z grilla
Iwona Zapart, prezes Federacji Konsumentów, oddział Katowice:
W ferworze przygotowań do grilla nie wolno zapominać, że za wzniecanie ognia w niedozwolonym miejscu można dostać mandat. Problem może pojawić się np. podczas grillowania na balkonie. Teoretycznie prawo tego nie zabrania, ale okadzanie nieuprzedzonych wcześniej sąsiadów zapachami karkówki i kiełbasek, może okazać się przyczyną sąsiedzkiego konfliktu. Można wtedy spodziewać się interwencji straży miejskiej lub policji, a w następstwie takiej wizyty - mandatu. Nieprzyjęcie mandatu skutkuje skierowaniem sprawy do sądu, który może nałożyć grzywnę.
Powtarzające się między mieszkańcami konflikty na tym tle powodują, że wiele spółdzielni i wspólnot mieszkaniowych uzupełnia swoje regulaminy o zakaz grillowania na balkonach, loggiach, tarasach czy ogródkach przynależnych do mieszkań na parterach (w bezpośredniej bliskości budynków). Przestrzegania tych regulaminów też mogą pilnować strażnicy miejscy i policjanci.
Podobnie jest w przypadku terenów zielonych znajdujących się na osiedlach. O ile regulamin tego nie zabrania, nie narusza się spokoju i nie powoduje się ryzyka pożaru, grilla można sobie urządzić na osiedlu. W praktyce jednak, gdy wspólnota lub spółdzielnia nie wskazała konkretnego miejsca do tego celu, można narazić się na mandat lub konflikt z mieszkańcami. Warto dodać, że od zapisów wspomnianych regulaminów może zależeć, czy zakaz grillowania dotyczyć będzie tylko urządzeń węglowych i gazowych, czy także mniej uciążliwych - elektrycznych.
Bardzo podobnie jest na terenie publicznych parków, gdzie o możliwości lub zakazie grillowania decyduje regulamin. Bardzo ryzykowne będzie urządzenie grilla w parku, w którym nie można palić ognisk (choć węgiel wykorzystywany do grillowania stwarza mniejsze ryzyko pożarowe niż otwarty ogień w ognisku). Uwaga! Parkowe regulaminy idą jednak z duchem czasu i coraz częściej pozwalają na urządzanie grilla w specjalnie wyznaczonych strefach.
Pozostaje jeszcze sprawa lasu, który może być państwowy lub prywatny, i to właściciel musi się zgodzić na urządzenie grilla. Tu jednak obowiązują ogólne regulacje prawne, które powodują, że znalezienie miejsca na urządzenie grilla w lesie jest szczególnie trudne (w związku z niebezpieczeństwem pożaru).
Pamiętaj! Nie można rozniecać ognia na śródleśnych polanach i w odległości 100 m od granicy lasu. Aby urządzić grill lub ognisko, trzeba więc szukać specjalnie do tego celu wyznaczonych miejsc, np. przez nadleśnictwo.
W komfortowej sytuacji są właściciele ogródków działkowych lub innych parceli, którzy na własnej działce mogą swobodnie oddać się przyjemności weekendowego grillowania. Nawet jednak w tym przypadku należy mieć świadomość, że stróż prawa może zawitać i tu, o ile o interwencję poprosi sąsiad, któremu przeszkadza nadmierny dym lub hałas towarzyszący otwarciu sezonu grillowego.
POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:
Magazyn informacyjny Dziennika Zachodniego
Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?