W trakcie konkursowych zmagań uczestnicy przygotowują przystawkę lub deser, zupę i danie główne. To, co musi je łączyć to lokalność – Festiwal promuje dania kuchni regionalnych województwa śląskiego. Tegoroczna edycja konkursu odbędzie się 6 czerwca w Wiśle.
Uczestnicy będą rywalizować o zaszczytny tytuł Eksperta „Śląskich Smaków” i nagrodę Złotego Durszlaka. Konkursowe zgłoszenia można jednak przesyłać tylko do piątku, 15 maja. Ilość miejsc ograniczona. Regulamin konkursu i druki zgłoszeń są już dostępne na www.slaskiesmaki.pl.
– W trakcie dziewięciu poprzednich imprez odkryliśmy wiele potraw kuchni śląskiej, jurajskiej czy beskidzkiej. Cześć z nich wprowadzono do kart restauracji Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”, dzięki czemu można je zjeść na co dzień. To chyba największy sukces naszego Festiwalu. Mam nadzieję, że i tym razem uczestnicy przygotują coś naprawdę wyjątkowego – mówi Agnieszka Sikorska, Dyrektor Biura Śląskiej Organizacji Turystycznej, która jest organizatorem imprezy.
Tegoroczna, jubileuszowa edycja konkursu odbędzie się 6 czerwca w Wiśle.
*Wojna kiboli z policją w Knurowie po śmierci 27-latka WIDEO + ZDJĘCIA
*Gdzie jest burza? Gwałtowny deszcz i grad [MAPA BURZOWA POLSKI ONLINE, RADAR BURZOWY]
*Matura 2015 bez tajemnic: PYTANIA + ARKUSZE + ODPOWIEDZI
*NA ŻYWO Akcja ratunkowa w KWK Wujek Śląsk trwa. Szukają 2 górników
*Nowe becikowe: 1 tys. zł przez 12 miesięcy ZASADY + DOKUMENTY
*Śląsk Plus. Zobacz nowe wydanie interaktywnego tygodnika o Śląsku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?