Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Prezent na Dzień Matki: Uczta z sercem dla mamy [PRZEPISY]

Anastazja Bezduszna
Szukając inspiracji, jak w wyjątkowy sposób wyrazić mamie wdzięczność, idź za głosem serca. Najpiękniejsze prezenty na Dzień Matki to te, które wykonasz samodzielnie, poświęcając swój czas i uwagę. Zobacz przepisy!

ZOBACZ: Śmieszne życzenia na Dzień Matki: Wybierz i rozwesel mamę! [DZIEŃ MATKI 2015 - WIERSZYKI, ŻYCZENIA]

Już od stu lat najważniejszymi bohaterkami 26 maja są mamy. Obchodzone od 1914 roku święto to okazja do wyrażenia miłości i wdzięczności poprzez proste gesty. Podpowiadamy, jak przyrządzić smakowite śniadania i desery, które zachwycą mamy.

ZOBACZ TEŻ: Prezent na Dzień Matki: Co kupić mamie w prezencie? [PREZENT NA DZIEŃ MATKI 2015, POMYSŁY, ZDJĘCIA]

Dzień Matki ma charakter bardzo osobisty. Przywołuje wspomnienia, wyzwala emocje, które przechowujesz w pamięci przez całe życie. Będąc dzieckiem niewprawną ręką rysowałaś laurki z koślawym sercem wyklejanym bibułką. Dzisiaj, gdy świat pędzi i coraz mniej czasu mamy dla bliskich, zwyczajne spotkania przy kawie nabierają ogromnego znaczenia.

Najchętniej wybieranymi na tę okazję podarunkami są biżuteria, kwiaty lub wyjście do restauracji. Jak szacuje National Retail Federation, w zeszłym roku Amerykanie na tego typu prezenty wydali ponad 10 miliardów dolarów.

Co na to mamy? Według ogólnopolskiego badania serwisu Mamo Pracuj, obok satysfakcjonującej pracy, marzą one o czasie wolnym oraz odpoczynku od obowiązków dnia codziennego. 26 maja jest więc doskonałą okazją do wyręczenia ich w pracach domowych lub przyrządzenia rodzinnego obiadu. Śniadanie najlepiej podac do łóżka. I nie koniecznie musi to być jajecznica. Pozwólmy mamie zacząć poranek od słodkości.

Śniadanie od serca

Składniki:

  • 2 parówki typu "Paryżanki",
  • 2 jajka,
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:
Z "Paryżanek" zdejmujemy folię, następnie przecinamy je na pół, tak aby po odgięciu na zewnątrz utworzył się kształt serca. Końce parówek łączymy wykałaczką i układamy na rozgrzanej patelni. Do lekko podsmażonych serduszek wbijamy jajka i smażymy tak długo, aż się setną. Całość można posypać świeżym szczypiorkiem.

Tosty z serem pleśniowym

Składniki:

  • 150 g sera pleśniowego,
  • 4 kromki chleba tostowego,
  • 2 łyżki orzechów włoskich,
  • pół gruszki,
  • rukola,
  • pieprz czarny

Sposób przygotowania:
Kromki chleba opiekamy w tosterze lub w piekarniku. Ser pleśniowy roztapiamy na patelni. Gruszkę kroimy w cieniutkie plastry, usuwamy gniazda nasienne. Na zarumienionych tostach układamy ser pleśniowy, plaster gruszki i orzechy włoskie. Doprawiamy pieprzem.

Strudel z owocami tropikalnymi

Składniki:

  • 500 g ciasta francuskiego,
  • 2 puszki koktajlu owocowego w syropie ,
  • 50 g rodzynek ,
  • 150 ml soku z owoców tropikalnych

Sposób przygotowania:
Wyjmujemy owoce z puszki i mieszamy je z syropem z zalewy oraz 100 ml soku. Całość gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Ciasto francuskie rozwałkowujemy, następnie wlewamy na nie ostudzoną masę owocową. Zwijamy ciasto w strudel i pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski