Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pachnący chleb słonecznikowy lub kminkowy

Jadwiga Jenczelewska
Adam Wojnar/Polska Press Grupa
Niedawno pisaliśmy o chlebie - jaki jest najzdrowszy, kto powinien jadać chleb żytni, a kto pszenny. Choć żytni jest zdrowszy, to jednak nie poleca się go osobom cierpiącym np. na wrzody żołądka lub nadkwasotę. Dziś podajemy, jakie dodatkowe walory mają naturalne dodatki, które wzbogacają pieczywo.

Polskie piekarnie stosują bardzo chętnie różne naturalne "polepszacze" smaku, m.in.:

słonecznik - poprawia wygląd skóry (szczególnie trądzikowej), zawiera bardzo dużo żelaza i witaminy E,
pestki dyni - ułatwiają pracę układu trawiennego, poprawiają wygląd skóry (podobnie jak słonecznik - są dobre na trądzik), zapobiegają wypadaniu włosów,
siemię lniane - czyli nasiona lnu; siemię działa korzystnie na układ pokarmowy i oddechowy,
płatki owsiane - zawierają dużo magnezu, żelaza, wapnia, witamin z grupy B i witaminę E. Działają na organizm kompleksowo - stabilizują pracę układu pokarmowego i nerwowego, poprawiają wygląd skóry. Nie należy spożywać ich w nadmiarze - mogą wtedy powodować uczucie ciężkości żołądka i nadkwasotę,
kminek - popularny we wschodniej Europie, ma swoich zwolenników także w Polsce. Wspomaga nerki i wątrobę, działa moczopędnie, likwiduje zawroty głowy. Lecz jego specyficzny, dość mocny smak, nie każdy lubi. Pasuje do ciemnego (żytniego pełnoziarnistego) pieczywa,
mak - zawiera dużo białka i fitynę, która reguluje pracę układu nerwowego. Często posypuje się nim skórkę chleba,
sezam - zawiera dużo żelaza (zapobiega anemii), wapnia (wzmacnia układ kostny), łatwo przyswajalnego białka, witamin B1 i B2 (regulują pracę układu nerwowego)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!