Polskie piekarnie stosują bardzo chętnie różne naturalne "polepszacze" smaku, m.in.:
słonecznik - poprawia wygląd skóry (szczególnie trądzikowej), zawiera bardzo dużo żelaza i witaminy E,
pestki dyni - ułatwiają pracę układu trawiennego, poprawiają wygląd skóry (podobnie jak słonecznik - są dobre na trądzik), zapobiegają wypadaniu włosów,
siemię lniane - czyli nasiona lnu; siemię działa korzystnie na układ pokarmowy i oddechowy,
płatki owsiane - zawierają dużo magnezu, żelaza, wapnia, witamin z grupy B i witaminę E. Działają na organizm kompleksowo - stabilizują pracę układu pokarmowego i nerwowego, poprawiają wygląd skóry. Nie należy spożywać ich w nadmiarze - mogą wtedy powodować uczucie ciężkości żołądka i nadkwasotę,
kminek - popularny we wschodniej Europie, ma swoich zwolenników także w Polsce. Wspomaga nerki i wątrobę, działa moczopędnie, likwiduje zawroty głowy. Lecz jego specyficzny, dość mocny smak, nie każdy lubi. Pasuje do ciemnego (żytniego pełnoziarnistego) pieczywa,
mak - zawiera dużo białka i fitynę, która reguluje pracę układu nerwowego. Często posypuje się nim skórkę chleba,
sezam - zawiera dużo żelaza (zapobiega anemii), wapnia (wzmacnia układ kostny), łatwo przyswajalnego białka, witamin B1 i B2 (regulują pracę układu nerwowego)
*Tragedia na drodze. Kierowca busa wjechał w rowerzystów. Matka i dziecko nie żyją
*Tak wygląda certyfikowany dom pasywny w Bielsku-Białej. Ogrzewanie to tylko 400 zł rocznie
*Przepisy drogowe od 18 maja 2015: 50 km/h + odebranie prawa jazdy
*Ostatnia tona węgla w Sosnowcu. Górnicy żegnają kopalnię Kazimierz-Juliusz ZDJĘCIA + WIDEO
*Śląsk Plus. Górny Śląsk jest piękny ZDJĘCIA INTERAKTYWNE
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?