Najlepsza jest dieta śródziemnomorska

    Najlepsza jest dieta śródziemnomorska

    Katarzyna Sklepik

    Polska

    Polska

    Najlepsza jest dieta śródziemnomorska
    1/2
    przejdź do galerii
    Jednym z podstawowych czynników rozwoju chorób układu krążenia są złe nawyki żywieniowe. Ten problem dotyczy około 70 procent dorosłych Polaków, przy czym 9 na 10 osób w tej grupie ma podwyższone stężenie cholesterolu we krwi. Rozwojowi hiperlipidemii można zapobiec, przestrzegając zasad zdrowego żywienia.
    Hiperlipidemia to zespół zaburzeń metabolicznych, które objawiają się podwyższonym stężeniem cholesterolu i trójgli-cerydów. Oprócz diety bogatej w tłuszcze, do czynników sprzyjających rozwojowi tej choroby należy także brak aktywności fizycznej, siedzący tryb życia, otyłość oraz skłonności genetyczne.

    Przyczyny zaburzeń

    Lipidy to tłuszcze będące najbardziej energetycznym składnikiem naszej diety.
    Są one niezbędne do tworzenia rozlicznych hormonów i przyswajania witamin A, D, E i K rozpuszczalnych w tłuszczach. Na ich stężenie we krwi mają wpływ: nadmierne spożycie węglowodanów oraz nieodpowiednia ilość i rodzaj tłuszczów zawartych w pożywieniu. Zaburzenie gospodarki lipidowej najczęściej objawia się podwyższonym stężeniem cholesterolu i trójglicerydów.

    Trójglicerydy obok cholesterolu stanowią materiał energetyczny dla organizmu oraz są niezależnym czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Ich nadmiar zwiększa też krzepliwość krwi oraz prowadzi do stłuszczenia wątroby.

    Cholesterol całkowity to:
    frakcje HDL, czyli "dobry cholesterol".
    Frakcja HDL cholesterolu przenosi jego nadmiar z komórek do wątroby, gdzie podlega przemianom w kwasy żółciowe, po czym jest wydzielany z żółcią do jelit. Duże stężenie tej frakcji zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia.

    frakcja LDL, czyli "zły cholesterol".

    Z kolei "zły" cholesterol jest przenoszony z wątroby do komórek. Jego nadwyżka odkłada się w błonie wewnętrznej ścian tętnic, co prowadzi do powstania blaszki miażdżycowej, a w efekcie jest przyczyną chorób sercowo-naczyniowych.

    - Przyczyną zwiększonego stężenia frakcji LDL cholesterolu jest spożywanie zbyt dużej ilości pokarmów zawierających kwasy tłuszczowe nasycone, które są głównym składnikiem tłuszczu zwierzęcego, oleju palmowego i kokosowego - mówi dr Hanna Stankowiak-Kulpa ze szpitala Med Polonia w Poznaniu. - Tłuszcze nasycone prowadzą do nadkrzepliwości krwi, co wraz z obecnością zmian miażdżycowych w tętnicach może spowodować zawał serca lub udar mózgu. Kwasy tłuszczowe nasycone nie powinny stanowić więcej niż 10 procent ogółu energii - dodaje.
    1 »

    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      DZ poleca

      DZIEWCZYNA LATA 2017 | Głosujemy!

      DZIEWCZYNA LATA 2017 | Głosujemy!

      Dopasuj słowa do opisów i sprawdź, czy znasz język śląski

      Dopasuj słowa do opisów i sprawdź, czy znasz język śląski

      Inwestycje zagraniczne: jak są ważne dla polskiej gospodarki?

      Inwestycje zagraniczne: jak są ważne dla polskiej gospodarki?

      Światło i kolor w pokojach dziecięcych

      Światło i kolor w pokojach dziecięcych

      Gry On Line - Zagraj Reklama