Ważne
    Wielkanoc w wielkim mieście. Trendy jest np. kawior

    Wielkanoc w wielkim mieście. Trendy jest np. kawior

    Wioleta Niziołek/Echo Miasta

    Patrycja Walter (z prawej), czekoladowe jajka i paszteciki

    Patrycja Walter (z prawej), czekoladowe jajka i paszteciki ©Arkadiusz Ławrywianiec

    Jaka będzie tegoroczna Wielkanoc? W kolorze pasztetu, domowa i ekologiczna, z nutą szaleństwa.
    Patrycja Walter (z prawej), czekoladowe jajka i paszteciki

    Patrycja Walter (z prawej), czekoladowe jajka i paszteciki ©Arkadiusz Ławrywianiec

    Patrycja Walter, właścicielka "Cyferblatu" w Katowicach, znana z innowacyjnego podejścia do kuchni śląskiej, już nie raz zaskakiwała naszych Czytelników przepisami na wodzionkę z kiełkami czy sushi z krupnioka. Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych zdradziła nam przepis na tradycyjny stół świąteczny, ze szczyptą szaleństwa i nowych trendów. A jak nowe trendy, to ekologia. Potrawy robimy własnoręcznie, w domu, z naturalnych składników, takich bez konserwantów i najlepiej... prosto od rolnika.

    A więc jak barwienie jajek, to: kwiatkami nagietka i szafranem (na żółto), łupinami orzecha włoskiego i kory dębu (na czarno), kwiatami malwy (na fioletowo) czy młodym żytem (na zielono). - Stół ja proponuję w tym roku udekorować w kolorze czekolady i pasztetów, czyli w brązie, z dodatkami zieleni - mówi Patrycja Walter, bo jednym święta pachną żurkiem, innym kiełbasą białą, a jeszcze innym pasztetem własnej roboty np. terriną - to lekkie paszteciki w kwadratowych foremkach, gotowane na parze, z mielonego mięsa, czasem z dodatkiem żelatyny (wtedy to forma galaretki). Ale galantyna to jeszcze inna bajka: można zrobić galaretkę z maklerą, łososiem, szynką i zabarwić esencją z ziół czy warzyw, np. na czerwono sokiem z buraków czy na zielono zmiksowaną pietruszką.

    Najlepiej taką wyhodowaną we własnym, choćby parapetowym, ogródku. - Ja hoduję rzeżuchę i wszystkie istotne przyprawy, łatwe do utrzymania: pietruszkę, koperek, lubczyk, szczypiorek, bazylię - mówi Łukasz Fragstein, architekt z pracowni Moho Design.

    - Ludzie teraz chcą żyć zdrowo, czyli eko, a więc jak jajka, to od kur z wolnego wybiegu albo od dostawców ze wsi, którzy przed świętami przywożą do miasta nie tylko jaja, ale i wędliny - mówi Walter. Sama przygotuje jajka przepiórcze, barwione w szafranie. Wegetarianom i weganom poleca zielony kawior z alg morskich, barwiony wasabi, doskonały do kanapeczek i jako ozdoba, a dla mięsożernych - kawior czarny i czerwony. Na deser można stuknąć się czekoladowym jajeczkiem do kawy. Życzymy smacznego i Wesołych Świąt!

    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama