Dziś pierwsze Święto Krupnioka w Katowicach [ZDJĘCIA]

    Dziś pierwsze Święto Krupnioka w Katowicach [ZDJĘCIA]

    Marcin Zasada

    Dziennik Zachodni

    Aktualizacja:

    Dziennik Zachodni

    Święto Krupnioka w katowickim Nikiszowcu rozpocznie się dziś o godz. 14
    1/8
    przejdź do galerii

    Święto Krupnioka w katowickim Nikiszowcu rozpocznie się dziś o godz. 14 ©arc.

    Święto tworu naszej śląskiej kulinarnej maestrii. Ale swojego krupnioka mają też Koreańczycy, Finowie, a nawet Gwadelupczycy. Więc krupnioki wszystkich krajów - łączcie się .
    Przy piecu stoła, krupnioki grzoła. Albo: "Tańczy krupniok przy krupnioku, choć łoba bez nog. Tak berdyje tancowały, aże jedyn puk". Dziś pierwsze, historyczne Święto Krupnioka w katowickim Nikiszowcu. No to hymn już mamy. Zaraz, to krupniok doczekał się swojego święta? Ta brunatna maź zawinięta w świńskie jelito?

    - Krupniok to smak Śląska. Jak wodzionka albo żur - mówi ks. Zygmunt Klim, proboszcz parafii św. Anny w Nikiszowcu i założyciel Fundacji Nowy Nikiszowiec, która organizuje święto.

    Dowód: "Później zaś popijają, między tym to przekąski majom i jak się pobawią, to tak koło dziesiątej dostają kolację. To najwięcej każdy bije sobie prosiaka, to mają te krupnioki, dadzą tej kapusty kwaśnej dymfowanej ku temu".
    To jeden z historycznych opisów dawnych śląskich obyczajów z krupniokiem w tle, zebrany w Muzeum Górnośląskim w Bytomiu. Potrawa od pięciu lat znajdująca się na liście produktów tradycyjnych, przeżywała też swoje ciężkie chwile.

    - Krupniok musiał przetrwać czasy komunizmu, który zniszczył wiele tradycji kulinarnych. Potem dla wielu był wstydliwym daniem. A przecież to arcydzieło śląskiej kuchni - zachwyca się Magda Gessler, słynna restauratorka, gwiazda programu "Kuchenne rewolucje".

    KRUPNIOK NIE TYLKO U NAS. ZOBACZCIE, GDZIE JESZCZE


    Krupniokiem poczęstowałem kiedyś mojego czarnoskórego znajomego z dalekiej Ameryki. On na sam widok skrzywił się, potem krzyknął, że nie zje czegoś, co kojarzy mu się z transfuzją. "Krupczanka", jak nazywał krwistą kiełbasę, stała się później określeniem, którego używał w formie przekleństwa: "O krupczanka!". Człowiek z kraju, w którym wszystko jest najlepsze, najszybsze, największe, zapomniał, że w Stanach Zjednoczonych rodzajów krupnioków jest przynajmniej kilka. Każdy przywieziony z Europy przez emigrantów. Potomkowie Niemców mają więc blutwurst, Włochów - biroldo, a Francuzów - boudin noir. Polacy przywieźli za ocean kiszkę, a polscy Ślązacy - krupnioka.

    - Odyseja krupnioka to bez wątpienia fascynująca historia tak dla kulturoznawcy, jak i kucharza. Ale gdzie nie spojrzeć na świecie, krwista kiełbasa ewoluowała w kuchni w inny sposób - podkreśla Gessler. - Ja najbardziej lubię dwa rodzaje. Pierwszy to hiszpańska morcilla, bardzo korzenna. Równać się z nią może tylko prawdziwy śląski krupniok.

    A więc krupnioki wszystkich krajów łączcie się. Oprócz Afryki i krajów arabskich, jedzą je praktycznie wszyscy. Dziś na rynku w Nikiszowcu będzie można spróbować kilku rodzajów krupnioka śląskiego. Będą pokazy kulinarne, spektakle dla dzieci, zawody sportowe i konkursy.

    Dziś zatańczy krupniok przy krupnioku i niejedna dziewucha zaśpiewa: "Przy piecu stoła...". Początek o godz. 14.

    Czytaj także

      Komentarze (8)

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Krupniok, krupniok dejcie nom..

      Henryk (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 28 / 26

      Zaśpiewamy zaraz Wom.Zaśpiewali nie dostali, szłfynster mu wytrzaskali, stary kruponiok mu porwali...

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      obok wodziony ,żuru,i krupnioka

      albin (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 29 / 23

      to momy jeszcze na śląsku inny produkt regionalny GOROLI Z SOSNOWCA

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      W bytomiu była kiedyś pizzeria

      Adam (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 27 / 39

      która podawała pizzę z krupniokiem ;))) to dopiero kulinarne multi-kulti ;) a z krupniokiem problem jest taki, ze naprawde ciezko dostac dzis dobry towar w sklepach. oj, naprawde...

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      krupniok krupniokowi

      hen (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 51 / 46

      nie równy cza go umieć zrobić

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      gorol z sosnowca

      silinger (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 53 / 37

      Chopie,lo co ci idzie?piszesz ale tego nie idzie spokopic,wodzionka zur i krupnioki nie som ze Slonska-ino skond? jak wiesz to napisz i bydymy wtedy godali eli mosz recht abo nie.

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      śmieRdziele kRadną kRupnioki...

      MOPS z ul. cichej (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 46 / 54

      UWAGA !!! W chorzowie na cichej, jest nędzny klubik którego kibice zwani śmieRdzielami z maRginesu społecznego, specjalizują się w okRadaniu stoisk z kRupniokami !!!

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      A gorol wiy swoje ...

      SI (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 50 / 46

      Gorolu dupcys farmazony!

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      krupnioki

      GOROL z Sosnowca (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 24 / 25

      Panie Ksiadz!! Wodzionka i zur nie sa slaskie a i krupnioki to tez tylko nazwa tego samego towaru.

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama