Podejrzane ogórki z Hiszpanii mogą pojawić się w Polsce

    Podejrzane ogórki z Hiszpanii mogą pojawić się w Polsce

    Aldona Minorczyk-Cichy

    Dziennik Zachodni

    Aktualizacja:

    Dziennik Zachodni

    Renata Botwina handluje warzywami na targowisku w Chorzowie. Ma polskie ogórki

    Renata Botwina handluje warzywami na targowisku w Chorzowie. Ma polskie ogórki ©Marzena Bugała

    Kupuj tylko sprawdzone polskie warzywa i owoce. Dobrze je myj. Dbaj o higienę. I nie panikuj. Bakteria E. coli, przez którą rozchorowało się ponad tysiąc Niemców, a 14 z nich zmarło - jest niebezpieczna, ale u nas nie ma zakażonych nią warzyw.
    Renata Botwina handluje warzywami na targowisku w Chorzowie. Ma polskie ogórki

    Renata Botwina handluje warzywami na targowisku w Chorzowie. Ma polskie ogórki ©Marzena Bugała

    Rolnicy, którzy w środę od świtu na kłobuckim targu będą sprzedawać swoje ogórki, pomidory, sałatę pewnie unikną pytań: "Te warzywa to na pewno nasze, a nie z Hiszpanii?" Odpowiadać na nie za to musieli wczoraj handlowcy na katowickim targowisku na placu Miarki.

    - Pytam, bo się boję. Wolałabym, żeby po zjedzeniu mizerii rodzina mi się nie rozchorowała. Tylko czy na pewno sprzedawcy mówią prawdę? - zastanawiała się Bożena Kawka, która robiła zakupy w centrum Katowic.

    Włodzimierz Żurek, wiceszef Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Katowicach uspokaja: - Nie obawiajmy się. U nas nie ma hiszpańskich ogórków z terenów, gdzie wystąpił niebezpieczny szczep bakterii. Dodaje, że do sklepów w Śląskiem trafiają głównie warzywa z polskich upraw. W skali kraju ogórków z Hiszpanii rocznie sprowadzamy 30 tys. ton, a Niemcy - 180 tys. ton.

    Roman Włodarz, prezes Śląskiej Izby Rolniczej boi się, że afera z hiszpańskimi ogórkami zaszkodzi naszym rolnikom.

    - Już i tak niewiele jemy warzyw. Obyśmy nie przestali w ogóle ich kupować - mówi. Podkreśla, że takie afery, jak ogórkowa będą się powtarzać, bo przeszliśmy na przemysłową uprawę warzyw. To niestety oznacza, że jak dojdzie do skażenia np. wodą, to na masową skalę. - Dostępne obecnie polskie ogórki to warzywa spod osłon. Na te z upraw polowych trzeba poczekać jeszcze kilka tygodni - wyjaśnia Włodarz.
    1 »

    Czytaj także

      Komentarze (1)

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Lepi sie zjdzcie keupnioka abo

      Masowaprodukcja (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 12 / 13

      zymloka ze wajnym kiszonym ogorkiem.

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama