Główną atrakcją Festiwalu będzie konkurs kulinarny. W szranki o Złoty Durszlak i tytuł Eksperta Śląskich Smaków staną drużyny amatorów i profesjonalistów. Po raz pierwszy w sześcioletniej historii imprezy ci pierwsi będą w mniejszości (gotować będzie 9 drużyn amatorskich i aż 12 profesjonalnych). "Cieszy nas fakt, że nasz konkurs jest coraz bardziej znany również wśród profesjonalistów. Możemy śmiało powiedzieć, że Festiwal "Śląskie Smaki" jest już najważniejszą imprezą kulinarną w Śląskiem. Uczestniczą w nim nie tylko przedstawiciele kuchni śląskiej, ale również góralskiej, częstochowskiej, zagłębiowskiej. Mamy przegląd wszystkich kuchni regionu" - mówi Agnieszka Sikorska ze Śląskiej Organizacji Turystycznej, która wraz z Miastem Gliwice organizuje imprezę.
Festiwal "Śląskie Smaki" jest również okazją do zabawy przy wtórze doskonałych zespołów i kabaretów. W tym roku wystąpią zespoły The Bottles i Sweet Garden oraz kabaret Czesuaf. Na scenie zaprezentuje się również mistrz kuchni molekularnej - Jean Bos. W przerwie pomiędzy swoimi pokazami ten znakomity kucharz będzie oceniał konkursowe dania. W jury obok niego zasiądą kucharze i eksperci kulinarni nie tylko z województwa śląskiego, m.in. znana z wielu popularyzujących kulinaria wydawnictw Hanna Szymanderska.
Ostatnim punktem programu będzie występ Zespołu Pieśni i Tańca "Śląsk", który towarzyszy festiwalowi od pierwszej edycji.
Informacje o festiwalu na bieżąco ukazują się na stronie www.slaskiesmaki.pl
VI Festiwal "Śląskie Smaki", 18 czerwca 2011. Park im. Chopina w Gliwicach, początek o godz. 14.00.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?