Chorzów: Rozpoczął się jarmark i konkurs produktów...

    Chorzów: Rozpoczął się jarmark i konkurs produktów tradycyjnych

    Zdjęcie autora materiału

    Aktualizacja:

    Dziennik Zachodni

    Ponad 30 produktów o tradycyjnych recepturach zostało zgłoszonych do konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów. Rywalizacja o tytuł na najlepszy produkt rozpoczęła się w Górnośląskim Parku Etnograficznym w Chorzowie w ramach dorocznego jarmarku.
    Co roku w ramach Jarmarku Produktów Tradycyjnych w Chorzowie odbywa się impreza, w której uczestniczą producenci i restauratorzy z całego województwa śląskiego. W tym roku do XI edycji Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów zostało zgłoszonych 31 produktów oraz 5 potraw.

    O tytuł na najlepszą potrawę powalczą dwie restauracje, gospodarstwo agroturystyczne i dwa koła gospodyń wiejskich. Ocenie będą podlegać zupy i dania główne.

    Z kolei produkty będą oceniane w 4 kategoriach: produkty pochodzenia zwierzęcego, produkty pochodzenia roślinnego, napoje regionalne oraz inne produkty regionalne.

    W ostatnich latach jury przypadły do gustu m.in. żołądki z gęsi po siewiersku, udziec z jelenia, pierniczki żywieckie, nalewka śliwkówka ze śliwek węgierek, likier różany.

    Celem tej kulinarnej rywalizacji jest zgromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych potrawach wytwarzanych w gospodarstwach przez lokalnych rzemieślników oraz restauratorów.

    Zwycięskie produkty mają potem szansę znaleźć się na Liście Produktów Tradycyjnych, którą prowadzi Ministerstwo Rolnictwa. Obecnie znajduje się na niej 899 produktów, potraw i napojów, z czego 122 pozycje zostały zgłoszone przez województwo śląskie.

    - Konkurs służy także promocji naszych regionalnych produktów w kraju i zagranicą. Nasi rzemieślnicy bardzo często zdobywają nagrody i co najważniejsze można ich potem spróbować w restauracjach oraz kupić w sklepach - powiedziała Joanna Sokół z działu promocji chorzowskiego skansenu.

    Producenci z woj. śląskiego zarejestrowali na liście m.in. chleb "herbski", ciastka ze szpyrek, ciulim lelowski, krupniok śląski, murzin wielkanocny, porębskie prażonki, ser klagany, ser wołoski wędzony, marmeladę z dyni po cieszyńsku, kołocz weselny cieszyński, smalec gęsi z Siewierza, jurajski żur na grzybach.

    Jarmark jest także gratką dla zwiedzających. Podczas dorocznej imprezy odbędzie się sprzedaż i degustacja produktów tradycyjnych i regionalnych, zarówno tych wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych, jak i ubiegających się o wpis. Swoją ofertę zaprezentują również rzemieślnicy i rękodzielnicy.

    W ramach jarmarku będzie można także zwiedzać skansen, oraz oglądać m.in. występy zespołów z Ukrainy i Niemiec biorących udział w Międzynarodowym Studenckim Festiwalu Folklorystycznym.

    Na jarmarku prezentuje się kilkudziesięciu wystawców. Są hafciarki, koronkarki, wikliniarze, rzeźbiarze. - Kowal wykuwa na oczach zwiedzających serca i podkowy, czynny jest także piec chlebowy oraz wędzarnia. Dodatkowo nasz pszczelarz organizuje pokazy wyrobu miodu, jest też okazja do degustacji - powiedziała Sokół.

    Jarmark organizuje Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie, z kolei nad konkursem Nasze Kulinarne Dziedzictwo czuwają Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego oraz Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie. PAP

    *Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama