Obecność pokarmu w żołądku zmniejsza lub opóźnia wchłanianie antybiotyków i sulfonamidów.
Mleko, żółte sery i jogurty mogą zmniejszyć albo całkowicie uniemożliwić wchłonięcie fluorochinolonów i tetracyklin - stosowanych w leczeniu dróg oddechowych i moczowych, co sprawia, że leki te w ogóle nie działają.
Chorzy, zażywający Didronel w leczeniu osteoporozy i hiperkalcemii nowotworowej także powinni zachować co najmniej dwugodzinną przerwę między połknięciem tych leków, a spożyciem posiłków zawierających dużo wapnia, takich jak naleśniki z serem, twarogi czy zupy mleczne.
Zażywanie leków zawierających bisakodyl w trakcie spożywania zup mlecznych lub popijanie ich mlekiem naraża pacjentów na nudności i bóle brzucha.
Nie wolno zażywać preparatów żelaza przed, w trakcie lub po wypiciu kawy czy herbaty, gdyż zawarte w nich taniny tworzą z żelazem bardzo trudno wchłaniające się związki chemiczne. Nawyk popijania leków herbatą może unicestwić działanie leków.
Nie należy popijać antybiotyków sokami: pomarańczowy i cytrynowy utrudnia wchłanianie erytromycyny i benzylopenicyliny. Niewykluczone, że to jedna z przyczyn nieskuteczności leczenia tymi antybiotykami zakażeń bakteryjnych.
Płatki owsiane czy otręby i wszelkie produkty zawierające dużo błonnika mogą zmniejszać wchłanianie leków. Błonnik działa tak na preparaty naparstnicy (Bemecor, Digoxin), stosowane w leczeniu niewydolności krążenia i zaburzeniach rytmu serca - może to skutkować zaostrzeniem niewydolności krążenia, a nawet udarem mózgu.
Błonnik może też powodować złe działanie trójpierścieniowych leków antydepresyjnych (np. amitryptylina, impramina i inne). Tym samym może grozić samobójstwem pacjenta, u którego nie będzie występowało przeciwlękowe i przeciwdepresyjne działanie tego leku.
Zażywający fenytoiny - leki przeciw padaczkowe (phenytoinum, epanutin, dilantin) - muszą unikać żywności zawierającej m.in. skrobię kukurydzianą czy olej kokosowy, gdyż unicestwiają one działanie tych leków.
Nie można połykać w trakcie posiłków takich antybiotyków jak summamed czy zithromax, gdyż jeśli posiłek zawiera dużo węglowodanów, leki te nie działają.
Witamina E zmniejsza lepkość krwi, może niebezpiecznie nasilić efekt działania leków hamujących krzepnięcie krwi - warfaryny (coumadin, werfarin) czy też acenocumarolu (sintrom), narażając chorego na niebezpieczne powikłania krwotoczne.
Źródło: "Interakcje leków z żywnością i alkoholem", pod redakcją Mirosława Jarosza i Jana Dzieniszewskiego
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?