Gdzie można dobrze zjeść? [RANKING RESTAURACJI]

Gdzie można dobrze zjeść? [RANKING RESTAURACJI]

Katarzyna Domagała

Dziennik Zachodni

Aktualizacja:

Dziennik Zachodni

Gdzie można dobrze zjeść? [RANKING RESTAURACJI]
1/7
przejdź do galerii

Poleca Remigiusz Rączka:

Restauracja Wega, Orzesze (Gardawice).

Restauracja powstała już 20 lat temu. Jak podkreśla Krzysztof Kopiec, który jest jej właścicielem i szefem kuchni (śmieje się, że nadal lubi w kotle zamieszać), restauracja specjalizuje się w... dobrym jedzeniu. Serwują wyjątkową zupę cebulową oraz wspomnianą przez Remigiusza Rączkę golonkę po beskidzku. @arc.

Nasi kulinarni eksperci Jarosław Gibas, Remigiusz Rączka i Marek Szołtysek wybrali kilka najlepszych ich zdaniem miejsc, w których można smacznie zjeść. Sprawdź ich typy. Zgadzasz się? A może masz swoje ulubione miejsca? Napisz do nas. Tworzymy ranking dobrych restauracji województwa śląskiego.
Nasi kulinarni eksperci wybrali kilka najlepszych ich zdaniem miejsc, w których smaczne jedzenie jest normą. Ty także możesz uczestniczyć w tworzeniu rankingu najlepszych restauracji w regionie. Wskaż Twoim zdaniem najlepszą, napisz krótkie uzasadnienie i prześlij do "Dziennika Zachodniego" na dobrakuchnia@dz.com.pl

Sami siekamy, przyprawiamy, gotujemy, dusimy i pieczemy.
Jednym słowem - ogarnął nas szał przygotowywania posiłków w domu. Wszystko za sprawą telewizyjnych programów kulinarnych lub seriali, w których gotowanie jest głównym tematem. Od podobnych audycji w ostatnich miesiącach aż roi się w programach stacji publicznych i prywatnych. Efekt?

Aż 67 proc. z nas codziennie przygotowuje posiłki w domu - tak wynika z najnowszych badań Instytutu Opinii Homo Homini dla Winiar. Stanie przy kuchni dla 50 proc. z nas jest czystą przyjemnością, a dla 12 proc. relaksem. Przychylność dla kucharzy potwierdzają również opublikowane wczoraj wyniki badań przeprowadzonych przez TNS OBOP na zlecenie Makro Cash & Carry. Czytamy w nich, że prawie trzy czwarte Polaków zawód kucharza uważa za atrakcyjny. Tyle samo postrzega go jako dający duże możliwości rozwoju i podnoszenia kwalifikacji zawodowych.

W internecie zaroiło od reklam kursów kulinarnych.

- Socjologowie to zjawisko nazywają "zmianą środowiska wychowawczego" - mówi dr Teresa Sikora z Zakładu Psychologii Zdrowia i Jakości Życia Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. I jak wyjaśnia, jeszcze kilkanaście lat temu spędzaliśmy czas z rodziną, sąsiadami czy kolegami ze szkoły, tym samym wychowywaliśmy się między nimi.

- Obecnie najczęściej przebywamy przed szklanymi ekranami telewizorów lub komputerów, a więc poddajemy się przekazom medialnym. Dlatego właśnie szklany ekran uczy nas tego, co jest ważne, wartościowe, co trzeba robić w danym momencie - dodaje pani psycholog.

A telewizja zawsze chce przyciągnąć jak najwięcej odbiorców - nie może więc nas nudzić. Dlatego kolejnymi pomysłami na nasze "przyszłe hobby" bombarduje nas dość często.

- Muszą to być działania krótkotrwałe, które szybko mają nam dać przyjemność - uzupełnia Sikora. - Przez to zmniejszają nasze szanse na dłuższe zainteresowanie się jednym tematem.

* CZYTAJ KONIECZNIE:

Nagie ciała ozdobione dziełami sztuki - finał mistrzostw bodypaintingu
Zmiana opon na zimówki to obowiązek NOWA USTAWA

*Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera


Ciekawostka! Jedno z miast woj. śląskiego odbudowało swoje średniowieczne mury! [ZDJĘCIA]
Mieszkańcy kontra górnicy - wojna w Bytomiu o fedrowanie. KTO MA RACJĘ?


1 »

Komentarze

Dodajesz komentarz jako: Gość

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

Liczba znaków do wpisania:

zaloguj się

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

michal

Michal888 (gość)

Zgłoś naruszenie treści

Wiesz co, powiem, że dwa tygodnie temu byłem pierwszy raz w życiu w restauracji Złoty Garniec na Iglastej w Cze-wie i naprawdę wymiatają! Opinie jakie słyszałem na ich temat w ogóle nie były...rozwiń całość

Wiesz co, powiem, że dwa tygodnie temu byłem pierwszy raz w życiu w restauracji Złoty Garniec na Iglastej w Cze-wie i naprawdę wymiatają! Opinie jakie słyszałem na ich temat w ogóle nie były przesadzone. Rodzinny, swojski klimat, pięknie podane dania, z taką finezją, wręcz artystycznie to wyglądało wszystko na talerzu. Zwłaszcza ich szarlotkę polecam, sam nie wiem czy to lepiej wygląda czy smakuje?! ;)
zwiń

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Zamość

Agnieszka (gość)

Zgłoś naruszenie treści

W Zamościu jakbyście kiedyś byli to wybierzcie się koniecznie do pierogarani Zamojska (to jest na ternie zoo). Wybór ogromny, mają nawet pierogi z bobem, ze szpinakiem i standardowe z mięsem,...rozwiń całość

W Zamościu jakbyście kiedyś byli to wybierzcie się koniecznie do pierogarani Zamojska (to jest na ternie zoo). Wybór ogromny, mają nawet pierogi z bobem, ze szpinakiem i standardowe z mięsem, kapusta... no naprawdę wybór powala. zwiń

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Czy jedliscie juz w Książęcej Bażantarnii w Pszczynie-Porębie?

Kazimierz (gość)

Zgłoś naruszenie treści

Chciałbym zorganizować przyjęcie komunijne w Książęcej Bażantarni w Pszczynie-Porębie. To piękny, odrestaurowany, XVIII wieczny pałacyk i chciałbym tam zorganizować mojej ukochanej wnuczce...rozwiń całość

Chciałbym zorganizować przyjęcie komunijne w Książęcej Bażantarni w Pszczynie-Porębie. To piękny, odrestaurowany, XVIII wieczny pałacyk i chciałbym tam zorganizować mojej ukochanej wnuczce przyjęcie komunijne. Powiedzcie czy warto?zwiń

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

restauracja w Domu Pielgrzyma

bogna (gość)

Zgłoś naruszenie treści

Tak ohydnego jedzenia nie jadłam nigdzie w świecie jakie podają pielgrzymom na Jasnej Górze w Domu Pielgrzyma.Gotują byle CO i BYLE jak.ziemniaki zimna najgorszego sortu,surówka ze zgnitej...rozwiń całość

Tak ohydnego jedzenia nie jadłam nigdzie w świecie jakie podają pielgrzymom na Jasnej Górze w Domu Pielgrzyma.Gotują byle CO i BYLE jak.ziemniaki zimna najgorszego sortu,surówka ze zgnitej kwaszonej kapusty,buraczki cuchną pleśnią niedoprawione, śmierdzące.I to wszystko nie jest takie tanie dla PIELGRZYMÓW!!!!Gdzie jest sanepid!!!Parówki podają tak wstrętne wysuszone chyba przez tydzień je podgrzewali.I kucharki nie widzą żadnego problemu w tym co podają ACHA!!!jak nie wierzycie to zamówcie kotlet schabowy-najgorszy sort nieświeżego mięsa wysuszona podeszwa.I oni karmią tym ludzi już przez wiele lat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!zwiń

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Naprawdę warto! Sapori Divini Gliwice Górnych Walów 22

Sapori Divini 730-22-73-99 (gość)

Zgłoś naruszenie treści / 2

Pizze oferowane w pizzerii są przygotowywane z oryginalnych włoskich produktów, według włoskich receptur. U nas znajdziecie prawdziwą mozzarelle, szynka to autentyczna prosciutto cotto, oliwa to...rozwiń całość

Pizze oferowane w pizzerii są przygotowywane z oryginalnych włoskich produktów, według włoskich receptur. U nas znajdziecie prawdziwą mozzarelle, szynka to autentyczna prosciutto cotto, oliwa to oliwa z oliwek, a salami to włoska spinata piccante i milano.
Włoska pizza z pieca opalanego drewnem 90% produktów sprowadzana z Włoch!.
Lokal znajduje sie w piwnicy wystrój stylowy w surowej cegle i tynkach. Oryginalne oświetlenie z butelek po winie.
Tu naprawdę można sie zrelaksować się przy lampce wina i włoskiej pizzy.
Sapori Divini pl w Gliwicach
zwiń

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Naprawdę warto!

... (gość)

Zgłoś naruszenie treści / 2

Pizze oferowane w pizzerii są przygotowywane z oryginalnych włoskich produktów, według włoskich receptur. U nas znajdziecie prawdziwą mozzarelle, szynka to autentyczna prosciutto cotto, oliwa to...rozwiń całość

Pizze oferowane w pizzerii są przygotowywane z oryginalnych włoskich produktów, według włoskich receptur. U nas znajdziecie prawdziwą mozzarelle, szynka to autentyczna prosciutto cotto, oliwa to oliwa z oliwek, a salami to włoska spinata piccante i milano.
Włoska pizza z pieca opalanego drewnem 90% produktów sprowadzana z Włoch!.
Lokal znajduje sie w piwnicy wystrój stylowy w surowej cegle i tynkach. Oryginalne oświetlenie z butelek po winie.
Tu naprawdę można sie zrelaksować się przy lampce wina i włoskiej pizzy.
zwiń


Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Sapori Divini

Pizzeria (gość)

Zgłoś naruszenie treści / 2

Włoska pizza z pieca opalanego drewnem w Gliwicach....

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

BRICK w Tarnowskich Górach

Agnieszka Wylęż (gość)

Zgłoś naruszenie treści

Ja osobiście pochwale BRICK Krakowska 18 w Tarnowskich Górach. Bywam tam przy okazji odwiedzin rodziny i zawsze jestem zdumiona jedzeniem i wystrojem lokalu. Okoń nilowy w sosie z szyjek rakowych...rozwiń całość

Ja osobiście pochwale BRICK Krakowska 18 w Tarnowskich Górach. Bywam tam przy okazji odwiedzin rodziny i zawsze jestem zdumiona jedzeniem i wystrojem lokalu. Okoń nilowy w sosie z szyjek rakowych jest najlepszym daniem rybnym jakie dotąd jadłam w restauracji. POLECAM !!zwiń

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Staromieyska w Będzinie

Izabela (gość)

Zgłoś naruszenie treści

Staromieyska w Będzinie to cudowne miejsce. W naszym zaniedbanym mieście taki powiew nadziei dla tych, którzy szukają czegoś wyjątkowego. Potrzebujesz odpocząć i przenieść się w inny wymiar...rozwiń całość

Staromieyska w Będzinie to cudowne miejsce. W naszym zaniedbanym mieście taki powiew nadziei dla tych, którzy szukają czegoś wyjątkowego. Potrzebujesz odpocząć i przenieść się w inny wymiar koniecznie wejdź, usiądź i zamów jedno z dań. Gwarantuję, że nie pożałujesz. Polecam polędwiczki w sosie borowikowym na chrupiących plackach ziemniaczanych, genialne zawsze tej samej jakości (jadłam je już tyle razy) .Mój kolejny wybór to babka ziemniaczana podawana z dwoma rodzajami mięsa do wyboru. Teraz jesienią polecam zupę dyniową z uprażonymi płatkami migdałowymi. Dla tych na diecie cudowne ryby na wiele sposobów. Dla łasuchów szarlotka na ciepło jakiej nigdy nie jadłam a w branży cukierniczej pracuję od od 16lat. Wszystkie dania elegancko podane, urocze stoliki czekają na wymagających gości. Podsumowując- Staromieyska to miejsce dla tych, którzy chcą odpocząć przy wspaniałej muzyce, zjeść najlepszy obiad, lunch czy śniadanie w mieście za rozsądną cenę. Jeśli potrzebujesz kogoś zachwycić to zabierz go do Staromieyskiej, nawet jeśli nie będzie to łatwe spotkanie jedzenie tam serwowane pomoże rozwiązać każdy problem. zwiń

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

fantastyczna kuchnia

krzychu (gość)

Zgłoś naruszenie treści / 63 / 15

Zostałem zaproszony na obiad do restauracji hotelu rezydencja w piekarach śląskich,mówię wam .poezja smaku ,jesiotr którego jadłem powalił mnie na kolana,zupa dyniowa majstersztyk a żąłądki gęsie...rozwiń całość

Zostałem zaproszony na obiad do restauracji hotelu rezydencja w piekarach śląskich,mówię wam .poezja smaku ,jesiotr którego jadłem powalił mnie na kolana,zupa dyniowa majstersztyk a żąłądki gęsie mistrzostwo świata.Będę tam wracał,polecam bo wartozwiń

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

bez smaku

Andrzej (gość)

Zgłoś naruszenie treści / 31 / 23

Rajcula serwuje jedzenie bez smaku za to w dużych ilościach. To zaprzeczenie restauratorstwa. Typowa polska gastronomia: maksimum ilości minimum jakości

1 3 »

Najnowsze wiadomości

Zobacz więcej

Najczęściej czytane

DZ poleca

Wideo