Menu Region

Gdzie można dobrze zjeść? [RANKING RESTAURACJI]

Gdzie można dobrze zjeść? [RANKING RESTAURACJI]

Data dodania: Ostatnia aktualizacja:

Dziennik Zachodni

Katarzyna Domagała

23Komentarze Prześlij Drukuj
Nasi kulinarni eksperci Jarosław Gibas, Remigiusz Rączka i Marek Szołtysek wybrali kilka najlepszych ich zdaniem miejsc, w których można smacznie zjeść. Sprawdź ich typy. Zgadzasz się? A może masz swoje ulubione miejsca? Napisz do nas. Tworzymy ranking dobrych restauracji województwa śląskiego.
1/7
Gdzie można dobrze zjeść? [RANKING RESTAURACJI]

^ Poleca Remigiusz Rączka:

Restauracja Wega, Orzesze (Gardawice).

Restauracja powstała już 20 lat temu. Jak podkreśla Krzysztof Kopiec, który jest jej właścicielem i szefem kuchni (śmieje się, że nadal lubi w kotle zamieszać), restauracja specjalizuje się w... dobrym jedzeniu. Serwują wyjątkową zupę cebulową oraz wspomnianą przez Remigiusza Rączkę golonkę po beskidzku.

(© arc.)

  •  Poleca Marek Szołtysek: 

Karczma
  •  Poleca Remigiusz Rączka: 

Oberża
Nasi kulinarni eksperci wybrali kilka najlepszych ich zdaniem miejsc, w których smaczne jedzenie jest normą. Ty także możesz uczestniczyć w tworzeniu rankingu najlepszych restauracji w regionie. Wskaż Twoim zdaniem najlepszą, napisz krótkie uzasadnienie i prześlij do "Dziennika Zachodniego" na dobrakuchnia@dz.com.pl

Sami siekamy, przyprawiamy, gotujemy, dusimy i pieczemy.
Jednym słowem - ogarnął nas szał przygotowywania posiłków w domu. Wszystko za sprawą telewizyjnych programów kulinarnych lub seriali, w których gotowanie jest głównym tematem. Od podobnych audycji w ostatnich miesiącach aż roi się w programach stacji publicznych i prywatnych. Efekt?

Aż 67 proc. z nas codziennie przygotowuje posiłki w domu - tak wynika z najnowszych badań Instytutu Opinii Homo Homini dla Winiar. Stanie przy kuchni dla 50 proc. z nas jest czystą przyjemnością, a dla 12 proc. relaksem. Przychylność dla kucharzy potwierdzają również opublikowane wczoraj wyniki badań przeprowadzonych przez TNS OBOP na zlecenie Makro Cash & Carry. Czytamy w nich, że prawie trzy czwarte Polaków zawód kucharza uważa za atrakcyjny. Tyle samo postrzega go jako dający duże możliwości rozwoju i podnoszenia kwalifikacji zawodowych.

W internecie zaroiło od reklam kursów kulinarnych.

- Socjologowie to zjawisko nazywają "zmianą środowiska wychowawczego" - mówi dr Teresa Sikora z Zakładu Psychologii Zdrowia i Jakości Życia Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. I jak wyjaśnia, jeszcze kilkanaście lat temu spędzaliśmy czas z rodziną, sąsiadami czy kolegami ze szkoły, tym samym wychowywaliśmy się między nimi.

- Obecnie najczęściej przebywamy przed szklanymi ekranami telewizorów lub komputerów, a więc poddajemy się przekazom medialnym. Dlatego właśnie szklany ekran uczy nas tego, co jest ważne, wartościowe, co trzeba robić w danym momencie - dodaje pani psycholog.

A telewizja zawsze chce przyciągnąć jak najwięcej odbiorców - nie może więc nas nudzić. Dlatego kolejnymi pomysłami na nasze "przyszłe hobby" bombarduje nas dość często.

- Muszą to być działania krótkotrwałe, które szybko mają nam dać przyjemność - uzupełnia Sikora. - Przez to zmniejszają nasze szanse na dłuższe zainteresowanie się jednym tematem.

* CZYTAJ KONIECZNIE:

Nagie ciała ozdobione dziełami sztuki - finał mistrzostw bodypaintingu
Zmiana opon na zimówki to obowiązek NOWA USTAWA

*Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera


Ciekawostka! Jedno z miast woj. śląskiego odbudowało swoje średniowieczne mury! [ZDJĘCIA]
Mieszkańcy kontra górnicy - wojna w Bytomiu o fedrowanie. KTO MA RACJĘ?


1 »
Reklama
23

Komentarze

zwiń wszystkie wątki najnowsze najstarsze

Dodajesz jako: Gość

Ilość znaków do wpisania:

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

zaloguj się

Zamość

0 / 0

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Agnieszka (gość)  •

W Zamościu jakbyście kiedyś byli to wybierzcie się koniecznie do pierogarani Zamojska (to jest na ternie zoo). Wybór ogromny, mają nawet pierogi z bobem, ze szpinakiem i standardowe z mięsem, kapusta... no naprawdę wybór powala.

odpowiedzi (0)

skomentuj

Czy jedliscie juz w Książęcej Bażantarnii w Pszczynie-Porębie?

0 / 0

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Kazimierz (gość)  •

Chciałbym zorganizować przyjęcie komunijne w Książęcej Bażantarni w Pszczynie-Porębie. To piękny, odrestaurowany, XVIII wieczny pałacyk i chciałbym tam zorganizować mojej ukochanej wnuczce przyjęcie komunijne. Powiedzcie czy warto?

odpowiedzi (0)

skomentuj

restauracja w Domu Pielgrzyma

0 / 0

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

bogna (gość)  •

Tak ohydnego jedzenia nie jadłam nigdzie w świecie jakie podają pielgrzymom na Jasnej Górze w Domu Pielgrzyma.Gotują byle CO i BYLE jak.ziemniaki zimna najgorszego sortu,surówka ze zgnitej kwaszonej kapusty,buraczki cuchną pleśnią niedoprawione, śmierdzące.I to wszystko nie jest takie tanie dla PIELGRZYMÓW!!!!Gdzie jest sanepid!!!Parówki podają tak wstrętne wysuszone chyba przez tydzień je podgrzewali.I kucharki nie widzą żadnego problemu w tym co podają ACHA!!!jak nie wierzycie to zamówcie kotlet schabowy-najgorszy sort nieświeżego mięsa wysuszona podeszwa.I oni karmią tym ludzi już przez wiele lat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

odpowiedzi (0)

skomentuj

Naprawdę warto! Sapori Divini Gliwice Górnych Walów 22

+2 / 0

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Sapori Divini 730-22-73-99 (gość)  •

Pizze oferowane w pizzerii są przygotowywane z oryginalnych włoskich produktów, według włoskich receptur. U nas znajdziecie prawdziwą mozzarelle, szynka to autentyczna prosciutto cotto, oliwa to oliwa z oliwek, a salami to włoska spinata piccante i milano.
Włoska pizza z pieca opalanego drewnem 90% produktów sprowadzana z Włoch!.
Lokal znajduje sie w piwnicy wystrój stylowy w surowej cegle i tynkach. Oryginalne oświetlenie z butelek po winie.
Tu naprawdę można sie zrelaksować się przy lampce wina i włoskiej pizzy.
Sapori Divini pl w Gliwicach

odpowiedzi (0)

skomentuj

Naprawdę warto!

+2 / 0

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

... (gość)  •

Pizze oferowane w pizzerii są przygotowywane z oryginalnych włoskich produktów, według włoskich receptur. U nas znajdziecie prawdziwą mozzarelle, szynka to autentyczna prosciutto cotto, oliwa to oliwa z oliwek, a salami to włoska spinata piccante i milano.
Włoska pizza z pieca opalanego drewnem 90% produktów sprowadzana z Włoch!.
Lokal znajduje sie w piwnicy wystrój stylowy w surowej cegle i tynkach. Oryginalne oświetlenie z butelek po winie.
Tu naprawdę można sie zrelaksować się przy lampce wina i włoskiej pizzy.

skomentuj

Sapori Divini

+2 / 0

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Pizzeria (gość)  •

Włoska pizza z pieca opalanego drewnem w Gliwicach....

odpowiedzi (0)

skomentuj

BRICK w Tarnowskich Górach

0 / 0

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Agnieszka Wylęż (gość)  •

Ja osobiście pochwale BRICK Krakowska 18 w Tarnowskich Górach. Bywam tam przy okazji odwiedzin rodziny i zawsze jestem zdumiona jedzeniem i wystrojem lokalu. Okoń nilowy w sosie z szyjek rakowych jest najlepszym daniem rybnym jakie dotąd jadłam w restauracji. POLECAM !!

odpowiedzi (0)

skomentuj

Staromieyska w Będzinie

0 / 0

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Izabela (gość)  •

Staromieyska w Będzinie to cudowne miejsce. W naszym zaniedbanym mieście taki powiew nadziei dla tych, którzy szukają czegoś wyjątkowego. Potrzebujesz odpocząć i przenieść się w inny wymiar koniecznie wejdź, usiądź i zamów jedno z dań. Gwarantuję, że nie pożałujesz. Polecam polędwiczki w sosie borowikowym na chrupiących plackach ziemniaczanych, genialne zawsze tej samej jakości (jadłam je już tyle razy) .Mój kolejny wybór to babka ziemniaczana podawana z dwoma rodzajami mięsa do wyboru. Teraz jesienią polecam zupę dyniową z uprażonymi płatkami migdałowymi. Dla tych na diecie cudowne ryby na wiele sposobów. Dla łasuchów szarlotka na ciepło jakiej nigdy nie jadłam a w branży cukierniczej pracuję od od 16lat. Wszystkie dania elegancko podane, urocze stoliki czekają na wymagających gości. Podsumowując- Staromieyska to miejsce dla tych, którzy chcą odpocząć przy wspaniałej muzyce, zjeść najlepszy obiad, lunch czy śniadanie w mieście za rozsądną cenę. Jeśli potrzebujesz kogoś zachwycić to zabierz go do Staromieyskiej, nawet jeśli nie będzie to łatwe spotkanie jedzenie tam serwowane pomoże rozwiązać każdy problem.

odpowiedzi (0)

skomentuj

fantastyczna kuchnia

+63 / -15

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

krzychu (gość)  •

Zostałem zaproszony na obiad do restauracji hotelu rezydencja w piekarach śląskich,mówię wam .poezja smaku ,jesiotr którego jadłem powalił mnie na kolana,zupa dyniowa majstersztyk a żąłądki gęsie mistrzostwo świata.Będę tam wracał,polecam bo warto

odpowiedzi (0)

skomentuj

bez smaku

+31 / -23

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Andrzej (gość)  •

Rajcula serwuje jedzenie bez smaku za to w dużych ilościach. To zaprzeczenie restauratorstwa. Typowa polska gastronomia: maksimum ilości minimum jakości

odpowiedzi (0)

skomentuj

oława rynek

+26 / -24

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Grześ (gość)  •

w Oławie byłem ostatnio w okolicy rynku jest restauracja chyba na ul. Brzeskiej o ile dobrze pamiętam piękne sklepienia, obsługa miła a pierogi domowej roboty palce lizać polecam

odpowiedzi (0)

skomentuj
1 3 »
Reklama
Reklama