Menu Region

Gdzie można dobrze zjeść? [RANKING RESTAURACJI]

Gdzie można dobrze zjeść? [RANKING RESTAURACJI]

Data dodania: Ostatnia aktualizacja:

Dziennik Zachodni

Katarzyna Domagała

Prześlij Drukuj
Mniejsza czcionka Większa czcionka
Nasi kulinarni eksperci Jarosław Gibas, Remigiusz Rączka i Marek Szołtysek wybrali kilka najlepszych ich zdaniem miejsc, w których można smacznie zjeść. Sprawdź ich typy. Zgadzasz się? A może masz swoje ulubione miejsca? Napisz do nas. Tworzymy ranking dobrych restauracji województwa śląskiego.
1/7

^ Poleca Remigiusz Rączka:

Restauracja Wega, Orzesze (Gardawice).

Restauracja powstała już 20 lat temu. Jak podkreśla Krzysztof Kopiec, który jest jej właścicielem i szefem kuchni (śmieje się, że nadal lubi w kotle zamieszać), restauracja specjalizuje się w... dobrym jedzeniu. Serwują wyjątkową zupę cebulową oraz wspomnianą przez Remigiusza Rączkę golonkę po beskidzku.

(© arc.)

  •  Poleca Marek Szołtysek: 

Karczma
  •  Poleca Remigiusz Rączka: 

Oberża
Nasi kulinarni eksperci wybrali kilka najlepszych ich zdaniem miejsc, w których smaczne jedzenie jest normą. Ty także możesz uczestniczyć w tworzeniu rankingu najlepszych restauracji w regionie. Wskaż Twoim zdaniem najlepszą, napisz krótkie uzasadnienie i prześlij do "Dziennika Zachodniego" na dobrakuchnia@dz.com.pl

Sami siekamy, przyprawiamy, gotujemy, dusimy i pieczemy.
Jednym słowem - ogarnął nas szał przygotowywania posiłków w domu. Wszystko za sprawą telewizyjnych programów kulinarnych lub seriali, w których gotowanie jest głównym tematem. Od podobnych audycji w ostatnich miesiącach aż roi się w programach stacji publicznych i prywatnych. Efekt?

Aż 67 proc. z nas codziennie przygotowuje posiłki w domu - tak wynika z najnowszych badań Instytutu Opinii Homo Homini dla Winiar. Stanie przy kuchni dla 50 proc. z nas jest czystą przyjemnością, a dla 12 proc. relaksem. Przychylność dla kucharzy potwierdzają również opublikowane wczoraj wyniki badań przeprowadzonych przez TNS OBOP na zlecenie Makro Cash & Carry. Czytamy w nich, że prawie trzy czwarte Polaków zawód kucharza uważa za atrakcyjny. Tyle samo postrzega go jako dający duże możliwości rozwoju i podnoszenia kwalifikacji zawodowych.

W internecie zaroiło od reklam kursów kulinarnych.

- Socjologowie to zjawisko nazywają "zmianą środowiska wychowawczego" - mówi dr Teresa Sikora z Zakładu Psychologii Zdrowia i Jakości Życia Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. I jak wyjaśnia, jeszcze kilkanaście lat temu spędzaliśmy czas z rodziną, sąsiadami czy kolegami ze szkoły, tym samym wychowywaliśmy się między nimi.

- Obecnie najczęściej przebywamy przed szklanymi ekranami telewizorów lub komputerów, a więc poddajemy się przekazom medialnym. Dlatego właśnie szklany ekran uczy nas tego, co jest ważne, wartościowe, co trzeba robić w danym momencie - dodaje pani psycholog.

A telewizja zawsze chce przyciągnąć jak najwięcej odbiorców - nie może więc nas nudzić. Dlatego kolejnymi pomysłami na nasze "przyszłe hobby" bombarduje nas dość często.

- Muszą to być działania krótkotrwałe, które szybko mają nam dać przyjemność - uzupełnia Sikora. - Przez to zmniejszają nasze szanse na dłuższe zainteresowanie się jednym tematem.

* CZYTAJ KONIECZNIE:

Nagie ciała ozdobione dziełami sztuki - finał mistrzostw bodypaintingu
Zmiana opon na zimówki to obowiązek NOWA USTAWA

*Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera


Ciekawostka! Jedno z miast woj. śląskiego odbudowało swoje średniowieczne mury! [ZDJĘCIA]
Mieszkańcy kontra górnicy - wojna w Bytomiu o fedrowanie. KTO MA RACJĘ?


1 »

W związku z ciszą wyborczą komentarze zostały wyłączone, zapraszamy z powrotem w niedzielę wieczorem.