Przepisy na gęś. Zobacz jak upiec gęsinę? Geś pieczona, gęś faszerowana. Gęś na św. Marcina
Wiecie, że w listopadowe Święto Dziękczynienia Amerykanie zjadają około 46 milionów indyków? A gdyby każda polska rodzina zdecydowała, że 11 listopada poda jako danie główne gęś, to prawdopodobnie nastąpiłby deficyt tego mięsa i większość po prostu nie kupiłaby gęsi w sklepach. A szkoda, bo polska gęś owsiana smakuje wybornie.
Czy kiedyś stanie się daniem narodowym Polaków? Kiedyś zastanawialiśmy się nad tym udowadniając, że jedne z najlepszych gąsek w kraju są serwowane w naszym regionie: w oberży "Złota Gęś" w Siewierzu oraz w "Kuchni i winie" w Pszczynie. Dziś zachęcamy Was do tego, abyście spróbowali pyszną gęś przyrządzić jutro samodzielnie.
O sprawdzone przepisy na pyszne, chrupiące gęsi, specjalnie dla naszych Czytelników, poprosiliśmy uznanych mistrzów kuchni: Ewę Wachowicz gotującą w Polsacie, Grzegorza Łapanowskiego, kucharza i krytyka kulinarnego, współpracującego z redakcją Dzień Dobry TVN, oraz Bożenę Dykiel, aktorkę i autorkę książki kucharskiej "Moje sekrety kulinarne".
Sprawdziliśmy ponadto, co zjedzą 11 listopada nasi politycy, duchowni i ludzie show-biznesu. Niektórzy będą się zajadać właśnie gęsiną.
ZOBACZ KONIECZNIE. Gęś z Siewierza na świętego Marcina
[Zobacz również: Pieczona gęś na świętego Marcina. Przepis Remigiusza Rączki
Mikołaj Rey i przepisy na gęsinę
PRZEPIS NA GĘŚ. CZYTAJ WIĘCEJ
Przepis na gęś
Gęś nadziewana kaszą gryczaną, podgrzybkami i jarzynami na pewno pojawi się na stole Ewy Wachowicz. Miss Polonia 1992 polecała nam gąskę jako danie główne z okazji Narodowego Święta Niepodległości.
- Trochę zapomnieliśmy, że gęsina jest bardzo smaczna, a tłuszcz, który wytapia się podczas jej pieczenia, jest genialny do smażenia i ma wiele wartości - mówi Ewa Wachowicz. - Oliwa, której walorem są kwasy tłuszczowe wielonienasycone, nie nadaje się do długiego smażenia, a smalec gęsi też te kwasy zawiera, do tego ma słodkawy smak i wspaniale podkreśla smak potraw smażonych - zachwala Wachowicz.
Prawdziwym fanem gęsi jest Grzegorz Łapanowski. - Ja kocham gęsinę, podobnie jak jagnięcinę polską. Za co? Za niepowtarzalny, wyjątkowy smak, którego nie można z niczym innym porównać - uśmiecha się Grzegorz Łapanowski.
Jak podkreśla, gęś można przyrządzić na tysiące sposobów: w całości, pokrojoną, można rozebrać piersi, udka, zrobić wątróbki gęsie czy faszerowane szyje.
- Uważam, że akcja promowania jedzenia gęsi w dniu św. Marcina, którą zaproponowano na Kujawach w ubiegłym roku, była genialna. Cieszę się, że Śląsk i Zagłębie też ten temat podejmują - dodaje Łapanowski.
*Sprawdź, czy możesz zostać policjantem TEST PSYCHOLOGICZNY
*Tyle naprawdę zarabiają żołnierze, policjanci, strażnicy i prokuratorzy
*Czy zdałbyś egzamin na taksówkarza? Jak przejechać przez Katowice? QUIZ
*Wielki wybuch w Sosnowcu: Szkieletor runął ZDJĘCIA + WIDEO
*To co, że wiatr i zimno. Morsy rozpoczęły sezon na Pogorii ZDJĘCIA + WIDEO
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?