Jurajskie regionalia

    Jurajskie regionalia

    Monika Ziółkowska

    Dziennik Zachodni

    Dziennik Zachodni

    Kiermasz rękodzieła artystycznego oraz degustacja lokalnych przysmaków były atrakcjami sobotniego festynu "Jurajskie Regionalia".
    Impreza odbywała się w zagrodzie edukacyjnej w pobliżu wejścia do Jaskini Głębokiej w Podlesicach.

    Goście mieli okazję m.in. spróbować pieczonego barana, owczego i koziego sera. Mogli też zobaczyć jak wykorzystuje się produkty pochodzące z hodowli owiec, które dzięki programowi Owca Plus wróciły na jurajskie stoki.

    Według organizatorów imprezy powinno się promować Jurę również poprzez pochodzące stąd ekologiczne i zdrowe przysmaki.

    Tegoroczne regionalia były wynikiem współpracy m.in. Towarzystwa Miłośników Ziemi Zawierciańskiej, Uniwersytetu Śląskiego, Uniwersytetu Szczecińskiego, Uniwersytetu w Bergen czy Zespołu Parków Krajobrazowych Województwa Śląskiego i Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.

    Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama