Impreza odbywała się w zagrodzie edukacyjnej w pobliżu wejścia do Jaskini Głębokiej w Podlesicach.
Goście mieli okazję m.in. spróbować pieczonego barana, owczego i koziego sera. Mogli też zobaczyć jak wykorzystuje się produkty pochodzące z hodowli owiec, które dzięki programowi Owca Plus wróciły na jurajskie stoki.
Według organizatorów imprezy powinno się promować Jurę również poprzez pochodzące stąd ekologiczne i zdrowe przysmaki.
Tegoroczne regionalia były wynikiem współpracy m.in. Towarzystwa Miłośników Ziemi Zawierciańskiej, Uniwersytetu Śląskiego, Uniwersytetu Szczecińskiego, Uniwersytetu w Bergen czy Zespołu Parków Krajobrazowych Województwa Śląskiego i Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?