Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jurajskie regionalia

Monika Ziółkowska
Kiermasz rękodzieła artystycznego oraz degustacja lokalnych przysmaków były atrakcjami sobotniego festynu "Jurajskie Regionalia".

Impreza odbywała się w zagrodzie edukacyjnej w pobliżu wejścia do Jaskini Głębokiej w Podlesicach.

Goście mieli okazję m.in. spróbować pieczonego barana, owczego i koziego sera. Mogli też zobaczyć jak wykorzystuje się produkty pochodzące z hodowli owiec, które dzięki programowi Owca Plus wróciły na jurajskie stoki.

Według organizatorów imprezy powinno się promować Jurę również poprzez pochodzące stąd ekologiczne i zdrowe przysmaki.

Tegoroczne regionalia były wynikiem współpracy m.in. Towarzystwa Miłośników Ziemi Zawierciańskiej, Uniwersytetu Śląskiego, Uniwersytetu Szczecińskiego, Uniwersytetu w Bergen czy Zespołu Parków Krajobrazowych Województwa Śląskiego i Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!