Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sałatka z ogórków PRZEPIS: Sałatka z zielonych ogórków z cebulką i pietruszką

JJ
Ogórki
Ogórki Waldemar Wylegalski
Sałatka z ogórków PRZEPIS: Ogórki przyrządzone według tej receptury nadają się od razu do jedzenia, ale jeszcze lepiej do zamarynowania w słoikach. Są znakomitym dodatkiem do potraw mięsnych i dań obiadowych aż do przyszłego sezonu na gruntowe ogórki.

Sałatka z ogórków PRZEPIS:

Sałatka z ogórków składniki:
4 kg zielonych ogórków (najlepiej dużych)
6 dużych cebul
spory pęczek zielonej pietruszki
2 łyżeczki zmielonego pieprzu (może być czarny lub kolorowy)
2-3 łyżki stołowe soli
1 szklanka octu
1/2 szklanki oleju
4 czubate łyżeczki cukru

Sałatka z ogórków przyrządzanie:
Ogórki obrane ze skóry kroimy w plasterki, tak samo cebule, szatkujemy umytą zieloną nać pietruszki. Wszystkie składniki łączymy w odpowiednio dużym naczyniu, aby można je było swobodnie i dokładnie wymieszać.

Gotową sałatkę z ogórków zostawiamy w chłodnym miejscu na 24 godziny.

Następnie napełniamy nią słoiki (wygotowane lub wyparzone wrzątkiem), zakręcamy (również wyparzonymi i suchymi) nakrętkami i pasteryzujemy – tak jak wszystkie inne warzywa w słoikach, czyli maksymalnie przez 15 minut od chwili zagotowania się wody w naczyniu, do którego wstawiliśmy słoiki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!