Sałatka z ogórków PRZEPIS:
Sałatka z ogórków składniki:
4 kg zielonych ogórków (najlepiej dużych)
6 dużych cebul
spory pęczek zielonej pietruszki
2 łyżeczki zmielonego pieprzu (może być czarny lub kolorowy)
2-3 łyżki stołowe soli
1 szklanka octu
1/2 szklanki oleju
4 czubate łyżeczki cukru
Sałatka z ogórków przyrządzanie:
Ogórki obrane ze skóry kroimy w plasterki, tak samo cebule, szatkujemy umytą zieloną nać pietruszki. Wszystkie składniki łączymy w odpowiednio dużym naczyniu, aby można je było swobodnie i dokładnie wymieszać.
Gotową sałatkę z ogórków zostawiamy w chłodnym miejscu na 24 godziny.
Następnie napełniamy nią słoiki (wygotowane lub wyparzone wrzątkiem), zakręcamy (również wyparzonymi i suchymi) nakrętkami i pasteryzujemy – tak jak wszystkie inne warzywa w słoikach, czyli maksymalnie przez 15 minut od chwili zagotowania się wody w naczyniu, do którego wstawiliśmy słoiki.
Tak przyrządzona sałatka z ogórków jest niezwykle aromatyczna, chrupka i nie traci swoich walorów smakowych nawet przez rok. Jeśli ktoś chce przygotować mniejszą porcję, wystarczy podzielić podane składniki (np. przez dwa, cztery itp.).
*Wybieramy Dziewczynę Lata 2015 ZGŁOŚ SIĘ i ZAGŁOSUJ NA KANDYDATKĘ
*Nowy sklep IKEA powstanie w Zabrzu
*Burza na Śląsku i Zagłębiu. Po burzy Rydułtowy wyglądają jak po wojnie ZDJĘCIA + WIDEO
*Przepis na leczo SPRAWDZONY I NAJSZYBSZY
*Program Rolnik szuka żony 2: Rolniczka Anna będzie gwiazdą
*Plebiscyt Fotolato 2015 WYGRAJ FANTASTYCZNE NAGRODY
*Erotyczna bielizna i gadżety z Zabrza podbijają rynek w Arabii Saudyjskiej
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?