Menu Region

Miketa: Krupniok jest śląski i kropka [WALCZYMY O KRUPNIOKA]

Miketa: Krupniok jest śląski i kropka [WALCZYMY O KRUPNIOKA]

Data dodania: Ostatnia aktualizacja:

Dziennik Zachodni

Agata Pustułka

34Komentarze Prześlij Drukuj
Opolszczyzna "podstępnie" zagwarantowała sobie prawo do wypiekania jedynie słusznego kołocza śląskiego, a teraz dobiera się do samej istoty śląskości, czyli do krupnioka! Śląski cech wędliniarzy jest oburzony. Walczmy o śląskiego krupnioka.
4/9

^ JAK PODAWAĆ KRUPNIOKI?
3. Wersja ogrodowa z pieczarkami, papryką i zieloną sałatą.


Nazwa wyrobu pochodzi od krup (kaszy) - krupniouki. Krupnioki nazywane również - jelitka, kaszanka, graupenwurst, cieszyły się największym powodzeniem po świniobiciu, a podawane były nawet w czasie wesela na kolację.

Krupnioki robi się w jelitach z końcami związanymi sznurkami. W przekroju są okrągłe, podłużne o długości nie przekraczającej 20 cm.

Barwa zewnętrzna krupnioków jest szara z ciemnobrązowym odcieniem, konsystencja zwarta i miękka a smak ostry, czosnkowy.

Surowcem do wyrobu krupnioków jest gorszy rodzaj mięsa uzyskanego podczas świniobicia, czyli głowy, podgardle, pachwiny, podroby: serca i ozory; upuszczona świeża krew oraz bardzo dokładnie oczyszczone jelita.

Krupniok dawniej wykonywany był z kaszy gryczanej zwanej pogańskimi krupami oraz w mniejszym stopniu z kaszy jęczmiennej. Kaszę tę zabezpieczano w odpowiedniej ilości już przed świniobiciem, a w czasie świniobicia gotowano.

(© ARC)

  •  JAK PODAWAĆ KRUPNIOKI? 
4. Wersja grillowana z boczkiem. 

Nazwa wyrobu pochodzi od krup (kaszy) - krupniouki. Krupnioki nazywane również - jelitka, kaszanka, graupenwurst, cieszyły się największym powodzeniem po świniobiciu, a podawane były nawet w czasie wesela na kolację.

Krupnioki robi się w jelitach z końcami związanymi sznurkami. W przekroju są okrągłe, podłużne o długości nie przekraczającej 20 cm.

Barwa zewnętrzna krupnioków jest szara z ciemnobrązowym odcieniem, konsystencja zwarta i miękka a smak ostry, czosnkowy.

Surowcem do wyrobu krupnioków jest gorszy rodzaj mięsa uzyskanego podczas świniobicia, czyli głowy, podgardle, pachwiny, podroby: serca i ozory; upuszczona świeża krew oraz bardzo dokładnie oczyszczone jelita.

Krupniok dawniej wykonywany był z kaszy gryczanej zwanej pogańskimi krupami oraz w mniejszym stopniu z kaszy jęczmiennej. Kaszę tę zabezpieczano w odpowiedniej ilości już przed świniobiciem, a w czasie świniobicia gotowano.
  •  JAK PODAWAĆ KRUPNIOKI? 
5. Wersja full wypas z korytka. 

Nazwa wyrobu pochodzi od krup (kaszy) - krupniouki. Krupnioki nazywane również - jelitka, kaszanka, graupenwurst, cieszyły się największym powodzeniem po świniobiciu, a podawane były nawet w czasie wesela na kolację.

Krupnioki robi się w jelitach z końcami związanymi sznurkami. W przekroju są okrągłe, podłużne o długości nie przekraczającej 20 cm.

Barwa zewnętrzna krupnioków jest szara z ciemnobrązowym odcieniem, konsystencja zwarta i miękka a smak ostry, czosnkowy.

Surowcem do wyrobu krupnioków jest gorszy rodzaj mięsa uzyskanego podczas świniobicia, czyli głowy, podgardle, pachwiny, podroby: serca i ozory; upuszczona świeża krew oraz bardzo dokładnie oczyszczone jelita.

Krupniok dawniej wykonywany był z kaszy gryczanej zwanej pogańskimi krupami oraz w mniejszym stopniu z kaszy jęczmiennej. Kaszę tę zabezpieczano w odpowiedniej ilości już przed świniobiciem, a w czasie świniobicia gotowano.
  •  JAK PODAWAĆ KRUPNIOKI? 
6. Wersja minimum na zimno. 

Nazwa wyrobu pochodzi od krup (kaszy) - krupniouki. Krupnioki nazywane również - jelitka, kaszanka, graupenwurst, cieszyły się największym powodzeniem po świniobiciu, a podawane były nawet w czasie wesela na kolację.

Krupnioki robi się w jelitach z końcami związanymi sznurkami. W przekroju są okrągłe, podłużne o długości nie przekraczającej 20 cm.

Barwa zewnętrzna krupnioków jest szara z ciemnobrązowym odcieniem, konsystencja zwarta i miękka a smak ostry, czosnkowy.

Surowcem do wyrobu krupnioków jest gorszy rodzaj mięsa uzyskanego podczas świniobicia, czyli głowy, podgardle, pachwiny, podroby: serca i ozory; upuszczona świeża krew oraz bardzo dokładnie oczyszczone jelita.

Krupniok dawniej wykonywany był z kaszy gryczanej zwanej pogańskimi krupami oraz w mniejszym stopniu z kaszy jęczmiennej. Kaszę tę zabezpieczano w odpowiedniej ilości już przed świniobiciem, a w czasie świniobicia gotowano.
  •  JAK PODAWAĆ KRUPNIOKI? 
7. Wersja piknikowa z pomidorem. 

Nazwa wyrobu pochodzi od krup (kaszy) - krupniouki. Krupnioki nazywane również - jelitka, kaszanka, graupenwurst, cieszyły się największym powodzeniem po świniobiciu, a podawane były nawet w czasie wesela na kolację.

Krupnioki robi się w jelitach z końcami związanymi sznurkami. W przekroju są okrągłe, podłużne o długości nie przekraczającej 20 cm.

Barwa zewnętrzna krupnioków jest szara z ciemnobrązowym odcieniem, konsystencja zwarta i miękka a smak ostry, czosnkowy.

Surowcem do wyrobu krupnioków jest gorszy rodzaj mięsa uzyskanego podczas świniobicia, czyli głowy, podgardle, pachwiny, podroby: serca i ozory; upuszczona świeża krew oraz bardzo dokładnie oczyszczone jelita.

Krupniok dawniej wykonywany był z kaszy gryczanej zwanej pogańskimi krupami oraz w mniejszym stopniu z kaszy jęczmiennej. Kaszę tę zabezpieczano w odpowiedniej ilości już przed świniobiciem, a w czasie świniobicia gotowano.
  •  JAK PODAWAĆ KRUPNIOKI? 
8. Wersja kowbojska na ostro z papryką i czosnkiem. 

Nazwa wyrobu pochodzi od krup (kaszy) - krupniouki. Krupnioki nazywane również - jelitka, kaszanka, graupenwurst, cieszyły się największym powodzeniem po świniobiciu, a podawane były nawet w czasie wesela na kolację.

Krupnioki robi się w jelitach z końcami związanymi sznurkami. W przekroju są okrągłe, podłużne o długości nie przekraczającej 20 cm.

Barwa zewnętrzna krupnioków jest szara z ciemnobrązowym odcieniem, konsystencja zwarta i miękka a smak ostry, czosnkowy.

Surowcem do wyrobu krupnioków jest gorszy rodzaj mięsa uzyskanego podczas świniobicia, czyli głowy, podgardle, pachwiny, podroby: serca i ozory; upuszczona świeża krew oraz bardzo dokładnie oczyszczone jelita.

Krupniok dawniej wykonywany był z kaszy gryczanej zwanej pogańskimi krupami oraz w mniejszym stopniu z kaszy jęczmiennej. Kaszę tę zabezpieczano w odpowiedniej ilości już przed świniobiciem, a w czasie świniobicia gotowano.
Województwo opolskie chce zarejestrować krupnioka jako swój produkt regionalny w Unii Europejskiej! Oznaczałoby to, że tylko producenci z krupniokowego opolskiego konsorcjum mieliby prawo do wytwarzania krupnioka o określonej recepturze i nazwie. Nasi producenci krupnioków znów byliby na przegranej pozycji! Gdyby się nie dostosowali do unijnych przepisów, musieliby płacić kary, których wysokość sięga nawet 10 proc. rocznego dochodu firmy.
ŚLĄSKIEGO KRUPNIOKA CHCĄ NAM "ZWĘDZIĆ" DO OPOLA
Ale dla wszystkich smakoszy i kulinarnych patriotów mamy dobrą wiadomość - opolanom tak łatwo już nie pójdzie!
Śląski Urząd Marszałkowski oraz Śląski Cech Rzeźników i Wędliniarzy wezwał właśnie wszystkich producentów krupnioków do wspólnej walki, która da nam niezbywalne prawo do krupnioka. Dyrektor Śląskiego Cechu, Grzegorz Miketa, ma nie tylko argumenty ideologiczne.
PIERWSZE ŚWIĘTO KRUPNIOKA ZORGANIZOWANO W NIKISZOWCU
- Za województwem śląskim stoi siła w postaci kilkuset zakładów rzeźniczych i wędliniarskich. Na Opolszczyźnie jest ich tylko kilkadziesiąt - mówi Miketa, który stanął na czele krupniokowej rewolty.

Nasi emisariusze byli nawet w Opolu, by wyniuchać, co planuje konkurencja. Oczywiście można sobie robić żarty, ale sprawa krupnioka jest bardzo poważna. Znaczenie mają oczywiście pieniądze. Na przykład dzięki rejestracji krupnioka nasi producenci gwarantują sobie prawo do zysków związanych z certyfikowanym wyrobem. Poza tym chodzi o naszą regionalną dumę, a ta jest bezcenna!
ZOBACZ, JAK ZROBIĆ TRADYCYJNY ŚLĄSKI OBIAD
- Już mieliśmy spotkanie w śląskim Urzędzie Marszałkowskim. Wszyscy nas wspierają. Teraz zwróciłem się do członków naszego cechu, by poszukali wszelkich receptur i dowodów, że krupniok to produkt historycznie przynależny naszemu województwu - mówi Miketa i dodaje: - Wprawdzie województwo opolskie to też Śląsk, ale jest mniejsze. Zresztą drugi raz nie damy się wyprzedzić!

Krupniok śląski jako produkt tradycyjny województwa śląskiego już w 2006 r. został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
JAKI JEST KRUPNIOK? Z PEWNOŚCIĄ NIE OPOLSKI - CZYTAJ WIĘCEJ
- Ale wpisanie produktu na listę nie daje ochrony jak w przypadku rejestracji o znaczeniu unijnym. Jest jedynie zabiegiem promocyjnym - wyjaśnia Aleksandra Marzyńska, rzeczniczka śląskiego Urzędu Marszałkowskiego.
KRUPNIOK PRZEBOJEM ŚLĄSKIEJ KUCHNI
Jak przyznaje, wpisanie krupnioka do systemu Chronionych Oznaczeń Geograficznych zagwarantuje ochronę krupnioka śląskiego m.in. przed podróbkami. Od 1 maja 2004 r., czyli od momentu przystąpienia Polski do Unii Europejskiej, polscy producenci żywności mogą starać się o wpisanie produktów regionalnych do Rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych lub do Rejestru Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności.

* CZYTAJ KONIECZNIE:

NAJBOGATSI I NAJBIEDNIEJSI POSŁOWIE Z WOJEWÓDZTWA ŚLĄSKIEGO - ZOBACZ KONIECZNIE
TOP 14 poszukiwanych przestępców w woj. śląskim ZOBACZ ICH TWARZE

*Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera


Dyskoteka w starodawnym kinie. Tysiące chcą ją obejrzeć [FOTO, WIDEO]
POLOWANIE NA GWAŁCICIELA. Studenci z Gliwic wzięli sprawy w swoje ręce
Reklama
34

Komentarze

zwiń wszystkie wątki najnowsze najstarsze

Dodajesz jako: Gość

Ilość znaków do wpisania:

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

zaloguj się

Krupniok śląski

+23 / -26

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

kamydar (gość)  •

Historyczną stolicą Górnego Śląska nie są - wbrew obiegowej opinii - Katowice. Jest nią, oczywiście, Opole.

odpowiedzi (0)

skomentuj

Skończmy z tą nagonką

+25 / -22

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

kasia88 (gość)  •

Skandalem jest napuszczanie mieszkańców jednego województwa na mieszkańców drugiego. Zamiast współpracować w tej sprawie, jedni i drudzy chcą mieć go na wyłączność, zapominając że mieszkają na niepodzielnym kulturowo Górnym Śląsku.
Polecam Wojna na krupnioki: http://gornyslask.wordpress.com/2011/12/02/wojna-na-krupnioki/

odpowiedzi (0)

skomentuj

Ślonzoki łonczcie sie!

+28 / -13

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

cirano (gość)  •

Trocha wiyncyj tyj idiotycznyj dyskusji i przestanie mi krupniok smakować, przeciepna sie na żymloki!
Opolske, polwowske hadziaje juzaś namiyszali?!

odpowiedzi (0)

skomentuj

kandydat na nagrodę

+28 / -24

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

svatopluk (gość)  •

http://www.sdp.pl/Hiena-roku

Co roku przy okazji nagród SDP przyznawany jest tytuł "Hieny Roku" dziennikarzowi, który wyróżnił się szczególną nierzetelnością i lekceważeniem zasad etyki dziennikarskiej.

a szkoda, bo panią redaktor cenię.

odpowiedzi (0)

skomentuj

Proponuja

+25 / -21

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

czy zesta to kapnyli ze to nos wszystkich slonzokow mo loczyc aby my byli eins (gość)  •

a . Katowice Krupniok b. Opole Zemlok c. Cieszyn Szpyrka d .Raciboz Maslonka c . Wroclaw Gorol we maslonce abo eirkuchen ze goroskich jajow

odpowiedzi (0)

skomentuj

Roznica

+45 / -13

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

pyjter (gość)  •

Czym sie krupniok opolski rozni od krupnioka katowickiego ???
Odpowiadam : NICZYM !!!
Oba krupnioki to KRUPNIOKI GORNOSLONSKIE !!!
Na przekor zaperzalym prowincjalnym politykom ze wschodu i zachodu G. Slonska , na przekor roznym Buzkom ktorzy z Warszawy dzielili Gorny Slask , krupmiok pozostal soba !
Naszym gornoszlonskim krupniokiym !

skomentuj

kazdy robi wg.siebie

+1 / 0

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

masaż (gość)  •

Jo by nie powiedziol ze sa te same u nos w domach byl robiony z Krupów Pogańskich a bylem na weselu w Opolskim to byly z peczoka to roznica do mnie wielko .

odpowiedzi (0)

skomentuj

Skończyć wreszcie

+46 / -26

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

wancka co zygor ciśnie (gość)  •

Dość tego! Skończyć wreszcie z tym sztucznym podziałem Górnego Sląska. Dość tej polskiej okupacji i podziałów. Górny Śląsk jest jeden ze stolicą w Opolu. Katowice to jedynie główne miasto okręgu przemysłowo biznesowego Górnego Ślaska i nic więcej. Opole ma prawo do wszystkiego co nosi miano GÓRNOŚLĄSKIE. Dwa województwa górnośląskie ze wypaczonymi nazwami i zafałszowanymi granicami to podział okupacyjny!

odpowiedzi (0)

skomentuj

SLASK SCHLESIEN

+46 / -46

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

P (gość)  •

ZGADZAM SIE jak bylo reforma to krzyczeli ze sa opolszczyzna wypieli sie na nas na Slask teraz zmadrzeli bo nic z tej opolszczyzny nie maja

odpowiedzi (0)

skomentuj

Ja piernicze!

+38 / -28

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

sak (gość)  •

Dopiero teraz do mnie dotarło, że jeśli w Opolu uda się zarejestrować krupnioka, to na festynie na Dębie będę musiał gryźć kaszankę. K.. mać. Dosyć tej obłudy! Woj. opolskie to opolskie, a śląskie to śląskie. Mam w du..e historyczne granice Górnego Śląska skoro nie respektuje ich UE. Skoro każą naszym masorzom rejestrować swoje wyroby to już wolę, żeby krupniok był z woj. śląskiego a nie z opolskiego. PopieramDziennik Zachodni i podpisuję się dwiema rękami. Walczcie dalej!

skomentuj

Litości

+45 / -14

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

robert-src (gość)  •

Nie chcę być złośliwy, ale czy tego komentarza nie napisał producent krupnioka z Będzina? Dość mówienia, że śląskie to Śląsk. Mam w du.ie takich edukatorów.

odpowiedzi (0)

skomentuj

Katowicczyzna

+49 / -52

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

opa (gość)  •

Katowicczyzna jak Opolszczyzna. Jak to pięknie brzmi. Może być też Bytomszczyzna.

skomentuj

@opa

+28 / -29

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Wili (gość)  •

Te Opa ty to chyba zz Lwowa kej ci tak za tom " bytomszczyznom " . Śląsk we swojich granicach to Śląsk ze stolicom we Opolu i nic sie dziwać że łoni tyż chcom cosik zebrać , ale po co im boło osobne województwqo?

odpowiedzi (0)

skomentuj
1 »
Reklama
Reklama