Ważne
    Pozbądź się złych prezentów i brzucha po świętach [PORADNIK]

    Pozbądź się złych prezentów i brzucha po świętach [PORADNIK]

    Katarzyna Domagała

    Dziennik Zachodni

    Aktualizacja:

    Dziennik Zachodni

    Eksperci podpowiadają, jak poradzić sobie ze świątecznymi pomyłkamiJak przed Sylwestrem pozbyć się nadrobionych przez święta centymetrów w talii? - Już
    1/5
    przejdź do galerii

    Eksperci podpowiadają, jak poradzić sobie ze świątecznymi pomyłkami

    Jak przed Sylwestrem pozbyć się nadrobionych przez święta centymetrów w talii? - Już od dzisiaj musimy przejść na lekkostrawną dietę, która będzie zawierała dużo błonnika - radzi Joanna Lis, specjalistka od kształtowania sylwetki w Dreamfit w Czeladzi. Na bok odstawiamy smażone i pieczone mięsa czy tłuste potrawy. W zamian zjadajmy ryby przyrządzone na parze lub w folii (bez dodatku tłuszczu), sałatki i surówki z warzyw i owoców albo lekkie zupy bez zasmażki czy śmietany. Postawmy na koktajle owocowe. Do miski wrzucamy, np. banana, orzechy i otręby, zalewamy mlekiem sojowym i miksujemy blenderem - efekt: prawdziwa bomba proteinowa, która nie dodaje kilogramów ale energii. Dla dobrego efektu konieczny jest ruch. Minimum 1-1,5 godz. dziennie porządnego spaceru z marszobiegiem lub jazda na rowerku stacjonarnym czy nauka szybkich tańców, które przydadzą się podczas zabawy. Pani Joanna podkreśla jedno - poprawa sylwetki w niecały tydzień jest możliwa, jeśli mówimy o dodatkowych centymetrach, które spowodowało świąteczne obżarstwo, a nie o kilogramach nazbieranych przez rok. ©123RF

    Nie wiesz, jak pozbyć się brzucha poświątecznym obżarstwie? Jak oddać nietrafiony prezent? Co zrobić z nadmiarem jedzenia, które zostało po świętach? Czytaj tutaj. To jest poradnik dla Ciebie.
    W lodówce Grażyny Białas z Zawiercia szklane półki ledwo wytrzymują ciężar misek z sałatkami, pieczonym mięsiwem, śledziami, bigosem, czerwonym barszczem i kapustą z grzybami.
    Zostało ci jedzenie? Tutaj pytaj, gdzie można je oddać potrzebującym
    - Tak jest po każdych świętach! Nigdy nie miałam umiaru w przygotowywaniu jedzenia - szczerze przyznaje gospodyni.

    I jak dodaje, że w tym roku zakupy i tak zrobiła mniejsze niż zawsze - nie przyjmowała w domu gości. Śmiało możemy założyć, że podobnie wyglądają lodówki gospodyń w Katowicach, Bieruniu czy Pszczynie.

    - Kiedyś, zgodnie ze zwyczajem, to w pierwszy dzień świąt, zjadano resztki ze stołu wigilijnego, dzięki czemu nie było problemu z marnowaniem pożywienia - tłumaczy Halina Świerczek, nauczycielka z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej.

    Teraz ta tradycja zniknęła, i jak dodaje Jan Szczęśniewski, prezes Śląskiego Banku Żywności, około 1/3 jedzenia, którą marnujemy w ciągu roku przypada właśnie na świętach. Podpowiada, że zawsze możemy pomyśleć, by nadwyżkami podzielić się z potrzebującymi.

    Nadmiar jedzenia, za które zapłaciliśmy krocie, to jeden z problemów, jakie czyhają na nas po świętach. Zostają też dodatkowe centymetry w biodrach, nietrafione prezenty i stres, kiedy pomyślimy o powrocie do pracy. Zapytaliśmy ekspertów, jak rozwiązać te wszystkie problemy.

    Pomysł na resztki



    Puree z fasoli. Fasola ugotowana, skórka otarta z małej cytryny, czosnek do smaku, oliwa, sól, pieprz, chili do smaku, majeranek, tymianek (majonez lub śmietana). Fasolę przełożyć na sito i odsączyć. Czosnek lekko podsmażyć na oliwie. Dodać fasolę i skórkę cytrynową. Zmiksować. Doprawić do
    smaku. Jeżeli pasta będzie zbyt gęsta, dodać majonez i śmietanę.

    Puree bananowe. 3-4 mocno dojrzałe banany, 20 g masła, wanilia, sok z cytryny. Banany pokroić i poddusić w niewielkiej ilości wody z dodatkiem masła (można dodać 50-100 g startej czekolady). Kiedy zmiękną, odstawić z ognia. Zmiksować z dodatkiem wanilii, dodać sok z cytryny. Uzyskaną masę można przełożyć do słowików i trzymać w lodówce.

    Ciasto z czerstwego pieczywa. 250g czerstwego białego chleba lub chałki, 100 g suchych ciasteczek, 0,3 l mleka (do nasączenia), cukier wanilinowy, bakalie, 40 ml alkoholu, 100g czekolady, 3 jajka, 150g cukru, 75g masła.

    Przyprawy korzenne (pominąć, gdy użyliśmy pierniczków). Pieczywo pokroić, rozkruszyć ciastka i wymieszać. Mleko zagotować z cukrem wanilinowym. Zalać chleb z ciastkami i zostawić na 2-3 godz. pod przykryciem. Chleb odsączyć, przełożyć do miski, dodać bakalie i alkohol. Zetrzeć czekoladę i dodać do masy. Dorzucić przyprawy korzenne. Całość wymieszać i odstawić na godzinę. Utrzeć masło, ubić jajka z cukrem na puszystą masę, dodać do masy chlebowej, wymieszać. Tortownicę (średnica ok. 20 cm) wysmarować masłem, wyłożyć ciasto. Posypać orzechami, płatkami migdałowymi. Piec 60-70 minut w 200°C.

    * CZYTAJ KONIECZNIE:

    *ŚLĄSKIM PIERDOŁĄ ROKU 2011 ZOSTAJE...
    *ZAPLANUJ DŁUGIE WEEKENDY 2012 ROKU

    WIELKI KONKURS. Pokaż zimę na Śląsku i wygraj narciarski WEEKEND!Wybieramy NAJFAJNIEJSZĄ CHOINKĘ w woj. śląskim. ZAGŁOSUJ na swoją!

    Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

    Załączniki (1)

    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama