ZIELONA KAWA SUPLEMENT DIETY
- Ludzki organizm to skomplikowana maszyna, w której wszystko musi prawidłowo pracować, a żeby tak było, maszyna musi mieć odpowiedniej jakości paliwo, czyli pożywienie. To, co jemy i pijemy, daje energię, regeneruje i wpływa na wyniki sportowe, w tym także na wydolność. Jeśli codzienne menu będzie monotematyczne, pozbawione witamin, minerałów, węglowodanów czy białka odpowiedniej jakości to odbije się to nie tylko na ogólnej kondycji, ale też na wydolności i zdrowiu – tłumaczy Justyna Mizera, dietetyk sportowy.
CZYM JEST ZIELONA KAWA?
Zielona kawa to nic innego jak ziarna kawy, które nie zostały poddane procesowi palenia. Ziarna kawy spośród licznych substancji zawierają w swoim składzie duże ilości kofeiny i kwasu chlorogenowego. Podczas palenia kawy, zawartość tego kwasu ulega zmniejszeniu, a to właśnie jego obecność odpowiedzialna jest głównie za korzystne dla zdrowia właściwości zielonej kawy.
Różnica między palonymi ziarnami a zielonymi polega również na zawartości kofeiny. Napar z zielonych ziaren kawy będzie zawierał nieco mniej kofeiny niż z kawy palonej. Kwas chlorogenowy możemy znaleźć również w ziemniakach, pomidorach, ale kawa zawiera go znacznie więcej.
ZIELONA KAWA SUPLEMENT DIETY
- Ważną właściwością kwasu chlorogenowego, a zatem zielonej kawy lub ekstraktu z niej jest redukcja wolnych rodników. Oznacza to, że zielona kawa wspiera zwalczanie zbyt dużej ilości wolnych rodników, które mogą pojawiać się w organizmie w wyniku zbyt dużego wysiłku fizycznego. Kontrolowanie ilości wolnych rodników może przyspieszyć tempo regeneracji organizmu, na przykład po zawodach. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym kwas chlorogenowy może również wspomóc w utrzymaniu gardy przed spadkami odporności, związanymi np. z aktywnością fizyczną – mówi Mateusz Jasiński, trener biegania, trenerbiegania.pl
Istotnym składnikiem zielonej kawy jest też kofeina. Związek ten zmniejsza zmęczenie psychiczne i fizyczne, poprawia przemianę materii, i co ważne, pobudza organizm do działania przed aktywnością fizyczną. Kofeina w połączeniu z kwasem chlorogenowym dość znacząco obniża stopień przyswajania glukozy z pokarmu i zmniejsza możliwość magazynowania przyswojonej glukozy w organizmie pod postacią tłuszczu.
*Wybieramy Dziewczynę Lata 2015 ZGŁOŚ SIĘ i ZAGŁOSUJ NA KANDYDATKĘ
*Nowy sklep IKEA powstanie w Zabrzu
*Burza na Śląsku i Zagłębiu. Po burzy Rydułtowy wyglądają jak po wojnie ZDJĘCIA + WIDEO
*Przepis na leczo SPRAWDZONY I NAJSZYBSZY
*Program Rolnik szuka żony 2: Rolniczka Anna będzie gwiazdą
*Plebiscyt Fotolato 2015 WYGRAJ FANTASTYCZNE NAGRODY
*Erotyczna bielizna i gadżety z Zabrza podbijają rynek w Arabii Saudyjskiej
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?