Śląska kuchnia na targach Grüne Woche w Berlinie

    Śląska kuchnia na targach Grüne Woche w Berlinie

    Zdjęcie autora materiału

    Aktualizacja:

    Dziennik Zachodni

    Śląska kuchnia na targach Grüne Woche w Berlinie
    1/11
    przejdź do galerii

    ©Aleksander Kotulecki/slaskie.pl

    Od 20 stycznia w Berlinie trwają 77 Międzynarodowe Targi Gospodarki Żywnościowej, Rolnictwa i Ogrodnictwa Grüne Woche. Zobacz na zdjęciach, czym zaskakują producenci w woj. śląskiego.
    Impreza od wielu lat cieszy się renomą wśród producentów branży rolno-spożywczej. Województwo Śląskie prezentuje tradycyjne specjały kuchni regionalnej.

    Polska żywność od kilku lat śmiało wychodzi poza granice kraju, przyciągając swoją wysoką jakością oraz walorami smakowymi. W halach targowych w Berlinie w jednym miejscu i czasie swoje produkty regionalne, tradycyjne i ekologiczne prezentują państwa całego świata.
    Prezentacja lokalnych specjałów jest niekonwencjonalnym sposobem promocji regionów, które mogą pokazać się przez pryzmat swojej kuchni, ale także przyczynić się do rozwoju lokalnego przemysłu spożywczego. Łącznie w 21 pawilonach wystawienniczych obecni są przedstawiciele ponad stu krajów z sześciu kontynentów.

    ŚLĄSKA KUCHNIA PODBIJA KRAJ - LISTA KULINARNYCH HITÓW

    W uroczystości otwarcia Targów Grüne Woche wziął udział m.in. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marek Sawicki, który odwiedził stoisko województwa śląskiego. Minister spotkał się z gospodarzami stoiska zorganizowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego, wystawcami z regionu oraz Studenckim Zespołem Pieśni i Tańca "Katowice". Ministrowi Sawickiemu towarzyszył Ambasador RP w Berlinie dr Marek Prawda.

    Targi są doskonałą okazją do prezentacji branży spożywczej i przetwórczej naszego regionu, która odbywa się w oprawie tradycyjnego rzemiosła oraz przy występach zespołów artystycznych (SZPiT "Katowice, Kapela Góralska Zespołu Pieśni i Tańca "Ziemia Rajczańska"). To również sposobność do pokazania wyrobów rękodzieła ludowego (koronki koniakowskie, zabawki drewniane i inne) wykonanego przez twórców pochodzących z obszaru działania LGD "Żywiecki Raj".

    MAGDA GESSLER: ŚLĄSKA KUCHNIA JEST NAJLEPSZA! [WIDEO]

    W targach biorą udział producenci z terenu województwa śląskiego, którzy promują:

    * pieczywo wypiekane według tradycyjnych receptur,
    * wyroby cukiernicze, torty, ciastka torowe, drożdżówki, herbatniki oraz inne tradycyjne śląskie wypieki,
    * ręcznie wyrabiane tradycyjne pierogi nadziewane kiszoną kapustą z grzybami leśnymi, mięsem, ruskie oraz z kaszą i soczewicą,
    * makarony,
    * żur śląski,
    * krupniok śląski,
    * nalewki regionalne,
    * regionalne sery (sery owcze i owczokrowie, bryndzę, redykołkę, oscypek, sery gazdowskie),
    * wędliny (szynki, kiełbasę baranią i inne kiełbasy),
    * certyfikowane mieszanki przyprawowe i koncentraty ekologiczne.

    77 Międzynarodowe Targi Gospodarki Żywnościowej, Rolnictwa i Ogrodnictwa Grüne Woche w Berlinie potrwają do 29 stycznia 2012.

    * CZYTAJ KONIECZNIE:

    *TOP 10 NAJZABAWNIEJSZYCH ŚLĄSKICH SŁÓW
    *NAJŁADNIEJSZE SZOPKI WOJEWÓDZTWA ŚLĄSKIEGO - ZOBACZ ZDJĘCIA
    *Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

    Dramatyczny WYPADEK AUTOBUSÓW w Mysłowicach. IKARUS zawisł nad rzeką! [ZDJĘCIA]
    KATOWICE jednym z 7 CUDÓW świata? To nie żart. Zobacz o co chodzi

    *Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

    Czytaj także

      Komentarze (4)

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Grüne woche

      MAX O/SCHLESIEN (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 212 / 162

      mieszkom od 32 lot w berlinie na grüne woche chodza od lot
      ale takim jedzeniem co tam proponujecie to nie ma szans na jakies powodzenie na tych
      najwiekszych zywnosciowych targach swiata

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      dezinformacja, dezorientacja, propaganda

      geograph (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 199 / 150

      To w koncu co ? SLASKA, WOJEWÓDZTWA czy "(pseudo)REGIONU" ???????????? Zdecydujcie sie.
      I pytanie, czy slaska kuchnia, to "polska kuchnia", tez watpie, w kazdym razie nie 100procent.

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Kiełbasa Barania

      Gość z City K. (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 220 / 161

      na Targach w Berlinie ,a gdzie ona jest w Śląskich sklepach ?,a gdzie Baranie i Jagnięce mięso w Regionie ? Śląskim ,albo w Stolicy Województwa- Katowicach.? O sklepach w 13-miastach Metropolii to...rozwiń całość

      na Targach w Berlinie ,a gdzie ona jest w Śląskich sklepach ?,a gdzie Baranie i Jagnięce mięso w Regionie ? Śląskim ,albo w Stolicy Województwa- Katowicach.? O sklepach w 13-miastach Metropolii to już nie wspomnę.To są nie realne mrzonki . zwiń

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Ruskie ze Schlesien? :-)

      Uod nadlazłych Rusov? (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 208 / 163


      " * ręcznie wyrabiane tradycyjne pierogi nadziewane kiszoną kapustą z grzybami leśnymi, mięsem, ruskie oraz z kaszą i soczewicą, "

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama