Zespół mistrzów kuchni tworzyli Wiesław Ambros, szef gastronomii zajazdu Hetman w Lgocie Murowanej (gmina Kroczyce), prezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej oraz przewodniczący Śląskiej Kapituły Smaku i kapitan zwycięskiej załogi, Paweł Jadczyk, menedżer zajazdu Hetman, Robert Kopeć szef kuchni oraz górale z beskidzkiego Klubu Kucharzy Wiesław Wróblewski, Jacek Dutka oraz kanclerz Kłodzkiego Klubu Kulinarnego Janusz Skrobot.
- Przygotowaliśmy proste potrawy kuchni śląskiej, które ludzie jedzą na co dzień oraz potrawy bardziej wykwintne. Były na przykład swojskie wyroby, smalec. Pokroiliśmy i rozdaliśmy kromki z 35 chlebów posmarowanych smalcem - mówi Wiesław Ambros, kapitan zwycięskiego zespołu mistrzów kuchni.
Konkurs jest prestiżowy, bo to nie jury, tylko goście imprezy wybierają najsmaczniejszą kuchnię regionów. Każdy uczestnik imprezy wchodząc na teren prezentacji musiał wykupić symboliczną cegiełkę. Oddawał ją ekipie tego regionu, z którego jedzenie najbardziej mu smakowało. Ekipa ze Śląska uzbierała 950 cegiełek. Drugie miejsce (630 cegiełek) zajęła załoga regionu lubelskiego, a trzecie (320 cegiełek) region podkarpacki.
Zwycięzcy mają przywilej organizowania kolejnej edycji Prezentacji u siebie. Na razie jeszcze nie wiadomo, w jakiej miejscowości dokładnie odbędzie się konkurs, ale z pewnością będzie to gdzieś w powiecie zawierciańskim, zapewniają organizatorzy.
To już drugie zwycięstwo ekipy Hetmana w Ogólnopolskich Prezentacjach Regionów.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?