Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Skąd pochodzi sól sprzedawana w sklepach? Czekamy na wyniki badań

KD
Jakub Szymczuk
W województwie śląskim trwa wielkie sprawdzanie jaką sól wykorzystuje się do produkcji żywności w zakładach przetwórstwa mięsnego, mleczarskiego czy rybnego. Dodatkowo sanepid sprawdzi skąd pochodzi sól sprzedawana w sklepach i hurtowaniach w Śląskiem.

Pracownicy Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynarii w Katowicach do skontrolowania mają około tysiąc firmy w naszym regionie. Czego dokładnie szukają?

Chodzi o niejadalną sól wypadową, którą w zakładach Anwil we Włocławku osuszano, pakowano w worki i sprzedawano jako sól spożywczą - już po cenach rynkowych. Sprawę bada prokuratura w Poznaniu. Pięć osób usłyszało już zarzuty wprowadzenia do obrotu środka spożywczego szkodliwego dla zdrowia lub życia człowieka.

- Dotychczas nie natrafiliśmy na ślad, by tę sól wykorzystywano w zakładach produkujących żywność z naszego regionu - mówi Tadeusz Sarna, Śląski Wojewódzki Lekarz Weterynarii. I jak dodaje, uważa, że już nie jest w użyciu na naszym terenie.
Dodatkowo wczoraj po południu Główny Inspektor Sanitarny zlecił skontrolowanie z jakiego źródła pochodzi sól, którą sprzedawcy detaliczni, jak i hurtowi oferują klientom w całej Polsce.

Pracownicy Państwowej Inspekcji Województwa Śląskiego odwiedzą sklepy i hurtownie, w których można kupić sól spożywczą i peklującą działające w województwie śląskim.

- Będziemy szukać soli wyprodukowanej i rozpowszechnianej przez firmy wobec, których toczy się sprawa w prokuraturze - wyjaśnia Beata Kempa, rzeczniczka WSSE. - Jeśli na taką natrafimy, wstrzymamy jej sprzedaż, by nie trafiła na nasze stoły i będziemy czekać na wyniki badań laboratoryjnych.

Nawet dopuszczona do sprzedaży sól jest niezdrowa, jeśli spożywamy ją w nadmiarze.

Niezdrowa sól

Grzegorz Hudzik Śląski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny:
Nadal nie wiemy, jakie związki chemiczne znajdują się w tej nieoczyszczonej soli. Musimy czekać na wyniki badań laboratoryjnych. Dlatego trudno mówić jakie konsekwencje dla naszego zdrowia może mieć jej zjedzenie. Jednak chciałem podkreślić, że spożycie w nadmiarze soli kuchennej - tej dopuszczonej do wykorzystania w potrawach - jest zagrożeniem dla zdrowia i życia. Zjedzenie 100 gram soli kuchennej może spowodować nieodwracalne zmiany w naszym organizmie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!