Mazurek budyniowy z Piekar Śląskich [CIASTO WIELKANOCNE]

    Mazurek budyniowy z Piekar Śląskich [CIASTO WIELKANOCNE]

    Małgorzata Węgiel

    Dziennik Zachodni

    Aktualizacja:

    Dziennik Zachodni

    Mazurek budyniowy z Piekar Śląskich [CIASTO WIELKANOCNE]
    1/2

    Przejdź do
    galerii zdjęć

    ©Dziennik Zachodni

    Mazurek budyniowy to propozycja do plebiscytu na najlepsze ciasto wielkanocne. Jeśli chcesz, żeby to ciasto wygrało, wyślij SMS o treści DZC.1 a następnie po spacji treść uzasadnienia do 160 znaków na numer 72355 (np. DZC.1 przepyszne ciasto). Koszt jednego SMS-a to 2,46 zł z VAT. Na SMS-y czekamy od 30 marca do 13 kwietnia do godz. 12.00. Możesz też przyznawać lajki na Facebooku.
    Eugenia Pielok, gospodyni z piekarskiej dzielnicy Brzeziny Śląskie, a zarazem chórzystka, wolontariuszka przyparafialnej ochronki i przewodnicząca Klubu Aktywnych przy Dzielnicowym Domu Kultury w Brzezinach Śląskich, zawsze na święta wielkanocne przygotowywała pachnącą babkę drożdżową ozdabianą lukrem i wiórkami kokosowymi oraz makowiec na drożdżowym cieście. Kiedy jednak podupadła nieco na zdrowiu, musiała zrezygnować z wymagających sporo czasu i pracy tradycyjnych receptur.

    Jej miejsce przy piekarniku zajęły córki, które przygotowują skomplikowane wypieki i śniadanie wielkanocne dla kilkunastu osób. Pani Eugenia natomiast ma ciasto dla tych, którzy nie mają ani cierpliwości, ani czasu, ani... piekarnika.

    - To taki nieskomplikowany przepis od koleżanki specjalnie dla tych, którzy nie są szczególnie uzdolnieni kulinarnie - śmieje się piekarzanka i przyznaje, że przy tym cieście naprawdę nie da się niczego zepsuć. - Wystarczą herbatniki, budyń i pół godziny, żeby przyrządzić słodką przekąskę. Nie trzeba się martwić, że ciasto drożdżowe nie urośnie, a mak będzie gorzki. Po przygotowaniu budyniowego mazurka na umycie nie czeka w zlewie gigantyczna sterta naczyń - twierdzi pani Eugenia.

    Choć to nie jeden z tych przepisów, które w rodzinie pani Eugenii Pielok były przeka-zywane z pokolenia na pokolenie, to mimo wszystko w kuchni się sprawdza. Kiedy trzeba przygotować szybką, słodką przekąskę bez włączania piekarnika - mazurek jest jak znalazł! Dodatkowa zaleta - ciasto nie jest bardzo kaloryczne - można je udekorować owocami.

    Jak pani Eugenia spędzi w tym roku swoją Wielkanoc?

    - Na pewno święta spędzę w gronie rodzinnym. Nie żadne ciasta i wymyślne potrawy, ale właśnie towarzystwo najbliższych gwarantuje niezapomniane święta - przekonuje piekarzanka.











    Składniki:
    7-8 paczek herbatników (około 40 dag), 3 torebki budyniu waniliowego lub śmietankowego, łyżka margaryny, szklanka mleka, łyżka pokruszonych orzechów włoskich, łyżka rodzynek, łyżka pokrojonych suszonych moreli, łyżka płatków migdałów, polewa czekoladowa, 3 łyżki wiórków kokosowych.

    Przygotowanie: Dno i boki prostokątnej blachy wykładamy herbatnikami. Następnie przygotowujemy budyń wraz z łyżką margaryny. Używamy tylko 2/3 części mleka, która jest przewidziana na opakowaniu. Do wystudzonego budyniu wsypujemy bakalie i dokładnie mieszamy. Następnie masę wykładamy na herbatniki i kładziemy kolejną warstwę herbatników. Jeśli wystarczy składników, możemy przygotować kolejne piętro mazurka budyniowego. Na wierzch dajemy polewę czekoladową, którą posypujemy wiórkami kokosowymi. Mazurek można przybrać plasterkami kiwi.

    POZNAJ KANDYDATURY DO TYTUŁU NAJLEPSZEGO CIASTA WIELKANOCNEGO I WEŹ UDZIAŁ W GŁOSOWANIU
    TUTAJ SPRAWDZISZ WYNIKI GŁOSOWANIA

    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama