Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tradycyjna baba wielkanocna z Lisowa [CIASTO WIELKANOCNE]

IB
Baba wielkanocna to propozycja do plebiscytu na najlepsze ciasto wielkanocne. Jeśli chcesz, żeby to ciasto wygrało, wyślij SMS o treści DZC.4 a następnie po spacji treść uzasadnienia do 160 znaków na numer 72355 (np. DZC.4 przepyszne ciasto). Koszt jednego SMS-a to 2,46 zł z VAT. Na SMS-y czekamy od 30 marca do 13 kwietnia do godz. 12.00. Możesz też przyznawać lajki na Facebooku.

Krystyna Mańka, gospodyni z Lisowa pod Lublińcem, już myśli o zbliżających się świętach Wielkiej Nocy. Na stole na pewno nie zabraknie tradycyjnej baby wielkanocnej, która oparta jest na wieloletnim lokalnym przepisie.

- Receptura jest bardzo tradycyjna i gwarantuję, że nie zmieniła się ona od kilkudziesięciu lat. Mnie zdradziła ją jedna z najstarszych mieszkanek naszej wsi - mówi nam Krystyna Mańka.

My mieliśmy okazję dostąpić kulinarnego wtajemniczenia. Pani Krystyna podała nam przepis na prawdziwą, drożdżową babę wielkanocną z bakaliami.

Baba była jedną z potraw prezentowanych na VII Regionalnej Prezentacji Stołów Wielkanocnych, która w tym roku odbyła się w Lelowie, a w której brał udział ludowy Zespół Lisowianki. Krystyna Mańka jest jego założycielką.

- Mój przepis bazuje na tradycji przekazywanej z pokolenia na pokolenie. A tradycja, jak każdy wie, jest na Śląsku bardzo ważna. Nie odważyłam się na wielkie ingerencje w ten przepis. Jedyną nowością, którą wprowadziłam, są orzechy. Eksperyment się udał, bo ciasto jest jeszcze lepsze - tłumaczy gospodyni z Lisowa.

Przepis na babę prezentujemy obok, ale ważne są szczegóły, które sprawiają, że baba jest jeszcze lepsza.

- Oczywiście, jeżeli ktoś chce, to może zamiast masła użyć margaryny, ale z doświadczenia wiem, że masło zdecydowanie lepiej się sprawdza - mówi Krystyna Mańka. - Poza tym ważne jest przygotowanie zaczynu. Musi on, podobnie jak ciasto, dobrze wyrosnąć, dlatego trzeba go ustawić w ciepłym miejscu. Konieczne jest także dodanie szczypty soli, bo ona nadaje całemu ciastu smak.
Faktycznie, spróbowaliśmy wypieku pani Krystyny i zapewniamy: palce lizać!

- Poczęstunek serwowany przez gospodynie z naszego zespołu jest wyjątkowy. Bo umilamy gościom czas ciekawym występem artystycznym - żartuje Krystyna Mańka.

Składniki:
1 kg mąki, 6 jajek, 2 szklanki cukru, 15 dag drożdży, 25 dag masła, szklanka mleka, 20 dag rodzynek, paczka orzechów włoskich, dowolna polewa

Przepis:
Przygotowujemy zaczyn. Do drożdży dodajemy łyżkę cukru, trochę mleka i mieszając, rozpuszczamy. Wsypujemy łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Na miskę wysypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli. Dodajemy 6 jaj, cukier i dolewamy zaczyn. Dolewamy roztopione i przestudzone masło i szklankę mleka. Wszystko wyrabiamy ok. 15 min. Ciasto będzie rzadkie. Wsypujemy namoczone rodzynki (w mleku lub alkoholu) i obtoczone w mące, oraz przysmażone na patelni orzechy włoskie. Wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić objętość! Później przelewamy je do natłuszczonej i wysypanej mąką lub bułką dużej formy z kominkiem. Pieczemy godzinę w temp. 180 stopni. Babę dekorujemy polewą.

POZNAJ KANDYDATURY DO TYTUŁU NAJLEPSZEGO CIASTA WIELKANOCNEGO I WEŹ UDZIAŁ W GŁOSOWANIU
TUTAJ SPRAWDZISZ WYNIKI GŁOSOWANIA

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!