Krystyna Mańka, gospodyni z Lisowa pod Lublińcem, już myśli o zbliżających się świętach Wielkiej Nocy. Na stole na pewno nie zabraknie tradycyjnej baby wielkanocnej, która oparta jest na wieloletnim lokalnym przepisie.
- Receptura jest bardzo tradycyjna i gwarantuję, że nie zmieniła się ona od kilkudziesięciu lat. Mnie zdradziła ją jedna z najstarszych mieszkanek naszej wsi - mówi nam Krystyna Mańka.
My mieliśmy okazję dostąpić kulinarnego wtajemniczenia. Pani Krystyna podała nam przepis na prawdziwą, drożdżową babę wielkanocną z bakaliami.
Baba była jedną z potraw prezentowanych na VII Regionalnej Prezentacji Stołów Wielkanocnych, która w tym roku odbyła się w Lelowie, a w której brał udział ludowy Zespół Lisowianki. Krystyna Mańka jest jego założycielką.
- Mój przepis bazuje na tradycji przekazywanej z pokolenia na pokolenie. A tradycja, jak każdy wie, jest na Śląsku bardzo ważna. Nie odważyłam się na wielkie ingerencje w ten przepis. Jedyną nowością, którą wprowadziłam, są orzechy. Eksperyment się udał, bo ciasto jest jeszcze lepsze - tłumaczy gospodyni z Lisowa.
Przepis na babę prezentujemy obok, ale ważne są szczegóły, które sprawiają, że baba jest jeszcze lepsza.
- Oczywiście, jeżeli ktoś chce, to może zamiast masła użyć margaryny, ale z doświadczenia wiem, że masło zdecydowanie lepiej się sprawdza - mówi Krystyna Mańka. - Poza tym ważne jest przygotowanie zaczynu. Musi on, podobnie jak ciasto, dobrze wyrosnąć, dlatego trzeba go ustawić w ciepłym miejscu. Konieczne jest także dodanie szczypty soli, bo ona nadaje całemu ciastu smak.
Faktycznie, spróbowaliśmy wypieku pani Krystyny i zapewniamy: palce lizać!
- Poczęstunek serwowany przez gospodynie z naszego zespołu jest wyjątkowy. Bo umilamy gościom czas ciekawym występem artystycznym - żartuje Krystyna Mańka.
Składniki:
1 kg mąki, 6 jajek, 2 szklanki cukru, 15 dag drożdży, 25 dag masła, szklanka mleka, 20 dag rodzynek, paczka orzechów włoskich, dowolna polewa
Przepis:
Przygotowujemy zaczyn. Do drożdży dodajemy łyżkę cukru, trochę mleka i mieszając, rozpuszczamy. Wsypujemy łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Na miskę wysypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli. Dodajemy 6 jaj, cukier i dolewamy zaczyn. Dolewamy roztopione i przestudzone masło i szklankę mleka. Wszystko wyrabiamy ok. 15 min. Ciasto będzie rzadkie. Wsypujemy namoczone rodzynki (w mleku lub alkoholu) i obtoczone w mące, oraz przysmażone na patelni orzechy włoskie. Wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić objętość! Później przelewamy je do natłuszczonej i wysypanej mąką lub bułką dużej formy z kominkiem. Pieczemy godzinę w temp. 180 stopni. Babę dekorujemy polewą.
POZNAJ KANDYDATURY DO TYTUŁU NAJLEPSZEGO CIASTA WIELKANOCNEGO I WEŹ UDZIAŁ W GŁOSOWANIU
TUTAJ SPRAWDZISZ WYNIKI GŁOSOWANIA
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?