WEŹ UDZIAŁ W PLEBISCYCIE NA NAJLEPSZE CIASTO WIELKANOCNE
Radosław Liburski, właściciel restauracji "Pieprz i Sól" w Katowicach mówi czego możemy spodziewać się po wielkanocnym cateringu.
JAK UPIEC BABKĘ DROŻDŻOWĄ ALBO KOŁOCZ? ZOBACZ PRZEPISY
- Oprócz tradycyjnych potraw można zamówić pełny zestaw dekoracji obrusy a nawet porcelanową zastawę - wylicza.
Co ciekawe okazuje się, że śniadanie z restauracji to nie tylko oszczędność czasu i wygoda, ale jak na świąteczne warunki, również stosunkowo tania przyjemność.
- Solidny posiłek dla jednej osoby mieści się w granicach 35-80 zł. To oznacza, że za 200 zł można wykarmić nawet pięcioosobową rodzinę. W menu oczywiście jajka faszerowane, barszcz biały z jajkiem i kiełbasą, sałatka warzywna, deska mięs oraz ciasto - wylicza Radosław Liburski.
CO W CZASIE WIELKANOCY JEDZĄ ZNANI MIESZKAŃCY REGIONU? SPRAWDŹ
Jednak trzeba liczyć się z tym, że to już ostatni dzwonek, aby zamówić wielkanocne śniadanie. Zlecenia firmy cateringowe przyjmują tylko do czwartku.
Katarzyna Hiller, właścicielka portalu cateringowego Delivero mówi, że mimo nowoczesnego sposobu przygotowania, a raczej zamawiania świątecznych posiłków, klienci firm cateringowych trzymają się tradycyjnych potraw.
- Podczas świąt chcemy zjeść przede wszystkim jajeczka i żurek. Ogromną popularnością cieszą się śledzie i sałatki warzywne. Na deser najczęściej zamawiany jest sernik, babka piaskowa albo mazurek. Muszę jednak przyznać, że pewną nowinką staje się łosoś, który świetnie pasuje do jajek. Śniadanie z daniem obiadowym i deserem, to poziom ok. 100 zł od osoby- mówi Hiller.
Według raportu "Trendy w zwyczajach żywieniowych Polaków", przygotowanego przez firmę Ipsos w 2011 roku, co dwudziesty z nas choć raz w tygodniu kupuje jedzenie zamówione na wynos. Prawie jedna czwarta ankietowanych deklaruje, że takie posiłki jada przynajmniej raz w miesiącu. Wielkanoc nie jest w tym przypadku wyjątkiem i zamawianie posiłków do domu przestaje być ekstrawagancją czy nowością, a powoli staje się, zwłaszcza wśród ludzi młodych, normą.
Świąteczne przysmaki nie sa obojętne dla naszej kieszeni ale z pewnością wpłyną na zdrowie i wagę. Katarzyna Purak, doradca żywieniowy i dietetyk z firmy Galatea w Katowicach przestrzega przed zbytnim folgowaniem sobie przy wielkanocnym stole.
WIELKANOC I ALKOHOL? SPRAWDŹ, JAK SIĘ POZBYĆ KACA - PORADNIK
- Nie oszukujmy się, świąteczne jedzenie jest ciężkostrawne. Niejeden z nas przekonał się, że obżarstwo jest bolesne w skutkach. Choć jaja na twardo są bardzo sycące to nie rezygnujmy przy nich z pieczywa. Błonnik w nim zawarty znacznie ułatwia trawienie. Starajmy się degustować jedzenie, róbmy dłuższe przerwy. To dobre dla żołądka. Ważne jest też to, aby na stole pojawiły się świeże warzywa i owoce - mówi dietetyczka.
Dla zacieśnienia więzi rodzinnych warto po sutym świątecznym śniadaniu zdecydować się na długi spacer.
Ile zapłacimy za świąteczne jajeczko, a ile za żurek?
Menu Wielkanocne proponowane przez firmy cateringowe z naszego regionu.
- Jajo faszerowane wędzonym łososiem - 3,5 zł.
- Pasta pieczarkowa w łó-deczce jajecznej - 3 zł.
- Jajo zapiekane w szynce -3,5 zł.
- Jajo z pastą szpinakową -3 zł.
- sałatka jarzynowa - 4 zł.
- Potrawy świąteczne podawane na ciepło.
- Żurek z kiełbaską białą - 6 zł.
- Barszcz biały z jajeczkiem - 6 zł.
- Polędwiczki w sosie borowikowym z minikluseczkami - 18 zł.
- Indyk w sosie z suszonych pomidorów - 16 zł.
- Na zakończenie uczty tradycyjne wielkanocne wypieki
- Podane ceny to koszt porcji ciasta.
- Kołacz - 5 zł.
- Babka wielkanocna - 4 zł.
- Rolada makowa - 5 zł.
- Sernik - 6,5 zł.
- Mazurek z kajmakiem - 3,5 zł.
- keks - 3, 5 zł.
Świąteczne tradycje powoli się zmieniają
Rozmowa z profesorem Markiem Szczepańskim, socjologiem z Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach
Święta wielkanocne mają wymiar coraz bardziej komercyjny. Dlaczego?
Niestety dotyczy to nie tylko świąt wielkanocnych. Atakują nas z każdej strony wielkie markety, które przygotowują wystawy pełne kurczaczków już na kilka miesięcy wcześniej. To wielkie i radosne święto dla katolików z każdym rokiem ma coraz mniej przesłania religijnego. Symbolami Wielkanocy stają się jajeczka, zajączki a nie Chrystus Zmartchwystały. To proces, którego nie da się zatrzymać.
Wielkanoc coraz bardziej próbuje sie skojarzyć z "wiosennym świętem" a nie przeżyciem religijnym. Czym jest to spowodowane?
To całkiem naturalny proces i nie ma się czym martwić. Święta wielkanocne przypadają na okres, kiedy przyroda budzi się do życia. Nie można jednak redukować tego tylko do przeżyć estetycznych. Dla katolika będzie w tym też głęboka symbolika religijna. Tak jak zmarchwystał Jezus, tak odradza się natura.
Czy tradycje świąteczne również ulegają zmianie?
Zmiany następują, ale niekoniecznie oznacza to, że na gorsze. Podział ról w młodej śląskiej rodzinie jest zupełnie inny niż przed laty. Kobiety wymagają od swoich mężów pomocy przy świątecznych obowiązkach. Pojawia się też społeczne przyzwolenie na zamówienie śniadania z zewnątrz lub wynajęcie pani, która posprząta dom na święta.
Justyna Krzyśków
* CZYTAJ KONIECZNIE:
*Katastrofa busa na S69 w Przybędzy - fakty, opinie WIDEO i ZDJĘCIA
*Sprawa Madzi z Sosnowca - ustalenia prokuratorów, zeznania rodziców
*GWIAZDA PROGRAMU X-FACTOR nagrywała swój klip w Świerklańcu. ZOBACZ FOTKI
* FOTOMATURA 2012. Zobacz tegoroczne maturzystki i maturzystów z całego województwa! ZAGŁOSUJ!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?