18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na szynkę wielkanocną zdradza Mateusz Pawłowski

Joanna Oreł
Mateusz Pawłowski zdradza tajniki przygotowania szynki na Wielkanoc
Mateusz Pawłowski zdradza tajniki przygotowania szynki na Wielkanoc Arkadiusz Gola
Powinna być soczysta, bez przebarwień i z aromatem wiśniowym. Szynka wielkanocna jest nieodzownym elementem świąt. O to, jak ją przyrządzić zapytaliśmy Mateusza Pawłowskiego, masarza z Rudy Śląskiej.

Jak podkreśla: - Z innych receptur korzystają gospodynie domowe, z innych masarnie. Dlatego nigdy nie zdradza się wszystkich szczegółów, dotyczących przygotowania wielkanocnej szynki.

Nam jednak udało się poznać część z nich. Aby uzyskać mięso na szynkę, należy podzielić półtuszę wieprzową na części. Najsmaczniejszą i najbardziej pożądaną przez klientów jest tzw. kulka, czyli mięsień odcięty z tylnej półtuszy bez nogi i golonki.

- To ile szynka będzie ważyła zależy przede wszystkim od umiejętności rzeźnika. Z półtuszy o wadze 33 do 36 kg, można uzyskać szynkę od 1 do nawet 4 kilogramów - tłumaczy Mateusz Pawłowski.

CZYTAJ KONIECZNIE:
Najlepsze ciasta wielkanocne PLEBISCYT
Wielkanocne smakołyki dostarczy kurier SPRAWDŹ
Wielkanocne potrawy: Co jedzą znani Ślązacy? ZOBACZ

Oczywiście, nie każdy kawałek nadaje się na szynkę. Dlatego, przez przyrządzeniem, warto zwrócić uwagę na wygląd i zapach. W masarni surowa szynka trafia do peklowni lub w kawałku sprzedawana jest na sklepie, jeżeli chcemy przygotować szynkę wielkanocną według własnej receptury.

W peklowni szynka nastrzykiwana jest solankami. - Duże zakłady produkcyjne nastrzykują mięso solankami białkowymi, co powoduje rozpulchnienie mięśnia nawet o 180 procent! - przestrzega
Pawłowski. - U nas stosujemy jedynie solanki smakowe. W innym przypadku musiałbym moczyć mięso od czterech do sześciu dni - tłumaczy.

Co dodaje się do takiej solanki? Pawłowski podkreśla, że chemii nie da się uniknąć całkowicie. A wszystko po to, by nasza szynka miała odpowiedni smak i aromat. - Później mięso jest wieszane, by wyciekła z niego woda. Waży więc tyle samo, co przed nastrzykiwaniem - zapewnia Pawłowski.

Surowe mięso trafia do komory ciepłowniczej. W pierwszej fazie osuszania panuje w niej temperatura 55 stopni, ale szynka w środku powinna mieć ok. 30 stopni. Po godzinie temperaturę podwyższa się do 65 stopni. Samo wędzenie trwa ok. 10 minut. Stosowana jest do tego mieszanka olszynowo-bukowa.

- Oczywiście, gdy szynka ma być bardziej przyrumieniona to czas wędzenia można wydłużyć do ok. 15 minut - mówi Mateusz Pawłowski.

Po wędzeniu następuje parzenie w temperaturze do 72 stopni. Chodzi o zabicie wszelkich ewentualnych mikrozarazków. Cały proces trwa ok. 4,5 godziny. Gotowa szynka po ochłodzeniu jest pakowana i wyjeżdża na sklep.

Czym więc różni się zwykła szynka od tej świątecznej? Mateusz Pawłowski podczas jej robienia dodaje naturalny susz wiśniowy do solanki.

Jednak i my sami, możemy spróbować swojego kulinarnego zmysłu. Wystarczy kupić kilogram surowej szynki wędzonej. Mięso wkładamy do garnka, zalewamy wodą, tak by znajdowała się ona 2 cm nad szynką. Szynkę wyjmujemy, a wodę gotujemy, do której dodajemy czosnek i przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie i kulki czarnego pieprzu). Całość gotujemy przez godzinę. Na koniec wyjmujemy szynkę i w folii pozostawiamy do wystygnięcia.

Jeżeli jednak zdecydujemy się na zakup szynki wielkanocnej w sklepach, warto zwrócić uwagę na to, czy jej producent postawił na jakość, czy na ilość. - Można poprosić sprzedawcę, żeby ten przekroił szynkę na pół. Wtedy zobaczymy, czy jest ona soczysta i czy nie ma na niej żadnych zmian - radzi Pawłowski. - Jeżeli leży ona kilka dni w lodówce, a producent przesadził z chemią to zmiany będą widoczne.

Niemniej jednak, każda szynka traci walory smakowe po czterech dniach, a do spożycia staje się niezdatna po dziewięciu do dwunastu dni.

Mateusz Pawłowski jest rzeźnikiem pracującym w masarni przy sklepie Intermarche w Rudzie Śląskiej-Halembie.

* CZYTAJ KONIECZNIE:

*Nowy taryfikator mandatów SPRAWDŹ, ZA CO GROŻĄ WYŻSZE KARY
*Sprawa Madzi z Sosnowca - ustalenia prokuratorów, zeznania rodziców, wielka ucieczka Katarzyny W.

Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera


*GWIAZDA PROGRAMU X-FACTOR nagrywała swój klip w Świerklańcu. ZOBACZ FOTKI
* FOTOMATURA 2012. Zobacz tegoroczne maturzystki i maturzystów z całego województwa! ZAGŁOSUJ!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Przepis na szynkę wielkanocną zdradza Mateusz Pawłowski - Dziennik Zachodni