Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

To salmonella była w wędlinach

Monika Ziółkowska
Wczoraj poznaliśmy wstępne wyniki badań mikrobiologicznych "swojskiej" wędliny, którą w poniedziałek zatruło się szesnastu mieszkańców wsi Bonowice w gminie Szczekociny.

Wszyscy poszkodowanie, jedli wędliny wyprodukowane przez jednego z tamtejszych rolników i wszyscy w stanie ciężkim, z ostrymi objawami zatrucia pokarmowego, trafili do szpitala w Zawierciu.

Prawdopodobnie przyczyną zatrucia była bakteria salmonelli, którą mikrobiolodzy znaleźli w mięsie.

- We wszystkich próbkach pobranych do badania wykryto bakterie salmonelli. Są to jednak tylko wstępne wyniki i na ich potwierdzenie będziemy musieli poczekać do przyszłego tygodnia - podkreśla Wiesława Hamerlik z Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Zawierciu. - Cały czas szukamy przyczyny tego zatrucia. Nie możemy na przykład wykluczyć, że był nim nosiciel, czyli osoba, która miała w swoim organizmie te bakterie i przeniosła je na wszystkie produkty - dodaje Wiesława Hamerlik.

Jednak najbardziej prawdopodobną przyczyną skażenia wyrobów wędliniarskich mógł być brak zachowania warunków higieniczno-sanitarnych przez producenta. Wędliny były po prostu wyrabiane w nieodpowiednich warunkach sanitarnych.

- Warto zaznaczyć, że warunki produkcji wędlin w gospodarstwach domowych są całkiem inne niż w zakładach przemysłowych. Tam przestrzegane są odpowiednie procedury i nad wszystkimi wyrobami wędliniarskimi nadzór ma lekarz weterynarii - wyjaśnia przedstawicielka sanepidu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!