Czy to aby schab? Jak trzeba oznakować wędliny?

    Czy to aby schab? Jak trzeba oznakować wędliny?

    Monika Krężel

    Dziennik Zachodni

    Dziennik Zachodni

    Na zapakowanej wędlinie powinna być etykieta z informacją o składnikach produktu. Jeśli zaś kupujemy wędlinę sprzedawaną luzem, powinna być opatrzona w wywieszkę. Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów przestrzega, że te obowiązki nie są respektowane przez sprzedawców.
    Czy to aby schab? Jak trzeba oznakować wędliny?

    ©arc.

    Jakość wędlin o tej samej nazwie, ale pochodzących od różnych producentów, może się różnić. Standardy określa tu za każdym razem producent. Oznacza to, że sam ustala ich skład i deklaruje go na opakowaniu. Konsument kupując mięso i jego przetwory, powinien za każdym razem dokładnie zapoznać się z etykietą.

    Nazwa rodzajowa produktu (np. kiełbasa suszona), wykaz składników łącznie z danymi dotyczącymi zawartości wody, dodanych substancji dozwolonych (np. konserwantów), termin przydatności do spożycia, warunki przechowywania, nazwa producenta - to informacje, które powinien znaleźć konsument kupujący wędliny. Muszą być umieszczone w widocznym miejscu - na etykiecie, gdy produkt jest zapakowany, a gdy kupujemy luzem - na wywieszce zawierającej nazwę wędliny i jej skład.
    Sklep nie może jedynie informować o rodzaju wędliny i cenie. Domagajmy się też przedstawienia składu wędlin na wagę. Jedna z kontroli Inspekcji Handlowej wykazała, że producent deklarował na opakowaniu schabu w majeranku mięso z kurczaka.

    Warto zwrócić uwagę na informacje określające termin ważności środków spożywczych. Na opakowaniach może być data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia. Data minimalnej trwałości dotyczy okresu, do którego - prawidłowo przechowywany lub transportowany produkt spożywczy - zachowuje wszystkie swoje właściwości. Na produktach znajdziemy więc napis: "najlepiej spożyć przed...". Znajdziemy go na np. mleku UHT, majonezach, żywności w puszkach, bakaliach, mrożonkach.

    Natomiast termin przydatności do spożycia określa się wyrażeniem "należy spożyć do..." i oznacza, że po danym dniu produkt nie nadaje się do spożycia. Znajdziemy go na nietrwałych i łatwo psujących się artykułach spożywczych, np. produktach mięsnych, sałatkach czy nabiale.

    Jak można reklamować żywność



    Jeśli żywność okaże się nieświeża lub niezgodna z tym, co deklaruje na opakowaniu producent, mamy prawo do reklamacji.
    Składamy ją u sprzedawcy. W przypadku produktów spożywczych obowiązują szczególne przepisy - żywność paczkowaną można reklamować w terminie 3 dni od chwili otwarcia, a produkty spożywcze sprzedawane luzem - 3 dni od momentu zakupu. Konieczny będzie dowód zakupu - np. paragon. Naruszenie wymogów prawnych, dotyczących oznakowania, zagrożone jest karą pieniężną.

    * CZYTAJ KONIECZNIE:

    *Nowy taryfikator mandatów SPRAWDŹ, ZA CO GROŻĄ WYŻSZE KARY
    *Sprawa Madzi z Sosnowca - ustalenia prokuratorów, zeznania rodziców, wielka ucieczka Katarzyny W.

    Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera


    * BUDYNEK JAK TITANIC? JEDNA Z NAJWIĘKSZYCH ZABRZAŃSKICH TAJEMNIC ODKRYTA [ZDJĘCIA + FILM]
    * OSTATNI CASTING MISS ZAGŁĘBIA 2012 [ZOBACZ ZDJĘCIA!]

    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama